Görevden uzaklaştırılarak tutuklanan İmamoğlu, 11 Eylül günü saat 13.00'te İstanbul 59. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İmamoğlu'nun “resmi belgede zincirleme şekilde sahtecilik” suçundan 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Ekrem Imamoglu

Diploma Sürecine Dair Şüpheler Derinleşiyor

İddianamede, Ekrem İmamoğlu'nun lisans eğitimiyle ilgili olarak sunduğu belgelerin geçerliliği tartışmaya açıldı. University College of Northern Cyprus (UCNC) adlı kurumun Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmadığı belirtilirken, İmamoğlu’nun 1990 yılında bu kuruluştan yatay geçiş yaptığı bilgisi yer aldı. Ancak o dönemde UCNC'nin, Türkiye'deki üniversitelerle yatay geçiş yapılabilecek okullar arasında bulunmadığı ifade edildi.
YÖK tarafından yalnızca Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin tanındığı vurgulanırken, UCNC'den gelen bazı öğrencilerin kayıtlarının usulsüz biçimde Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi gibi gösterildiği, kontenjan dışı kayıtlar yapıldığı ve birçok hileli işlem gerçekleştirildiği ileri sürüldü.
İngilizce İşletme Programı’na başvuran öğrencilerin, herhangi bir dil yeterliliği sınavına girmeden kabul edildikleri, başvurular sırasında süreçte görevli kişilerin referans gösterildiği ifade edildi.

YSK’dan CHP’nin İstanbul İlçe Kongreleri İçin Karar!
YSK’dan CHP’nin İstanbul İlçe Kongreleri İçin Karar!
İçeriği Görüntüle

Belgeler Şeklen Doğru, İçerikte Tartışmalı

İddianamede dikkat çeken başka bir bölümde ise, "şeklen doğru ancak içerik bakımından sahte belge" ifadesi yer aldı. İmamoğlu’nun üniversiteye sunduğu belgelerin yalnızca UCNC’ye ait tanıtım broşürü ve bir transkriptten ibaret olduğu, ancak bu evrakların Doğu Akdeniz Üniversitesi ile ilgisi bulunmadığı açıklandı.
İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş sırasında gerçeğe aykırı biçimde Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisi gibi gösterildiği belirtilirken, bu işlemin “açık bir hile” ile yapıldığına vurgu yapıldı.

Yüksek Lisans ve Kamu İşlemlerine de Yansıyan Suçlamalar

İddianamede, Ekrem İmamoğlu’nun eğitim geçmişinde Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne dair herhangi bir bilgi yer almadığı belirtilerek, kamuoyunda bu yönde oluşan algının yanlış beyanlardan kaynaklandığı öne sürüldü. İddialara göre, bu yanıltıcı bilgilerin kaynağı, İstanbul Üniversitesi’ne yapılan geçiş başvurusunda hileli biçimde gerçekleştirilen kayıt süreci.
Ayrıca, iddianamede yer alan bilgilere göre, İmamoğlu’nun söz konusu belgeleri yüksek lisans başvurusu, askerlik işlemleri ve Yüksek Seçim Kurulu nezdinde de kullandığı iddia ediliyor.

2814022 (2)

Mahkeme Günü Yaklaşıyor

İddianameye göre, Ekrem İmamoğlu’nun “resmi belgede zincirleme şekilde sahtecilik” yaptığı gerekçesiyle yargılanması istenecek. 11 Eylül’de başlayacak olan davada, İmamoğlu’nun 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası alması talep ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi