2025 yılı itibarıyla Siber Güvenlik Başkanlığı görevine atanan Ümit Önal, medya sektöründe uzun yıllar boyunca önemli pozisyonlarda bulunmuş bir isimdir. Yeni görevinin duyurulmasıyla birlikte, kamu kurumlarındaki atamaları yakından takip eden vatandaşlar, Ümit Önal’ın geçmişine dair detayları araştırmaya başladı.
Ümit Önal Resmi Gazete kararıyla atandı
24 Ekim 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararları kapsamında, Siber Güvenlik Başkanlığı’na Ümit Önal getirildi. Aynı kararda, Devlet Arşivleri Başkan Yardımcılığı’na Muhammed Hüseyin Karabul, Sayıştay Savcılığı’na ise Davut Öksüz atandı. Bu kararlar sonrasında Ümit Önal’ın geçmişte yürüttüğü görevler ve mesleki kariyeri merak konusu oldu.
Ümit Önal kimdir?
Ümit Önal, 1971 yılında İstanbul’da doğmuştur. Eğitim hayatına İstanbul’da başlayan Önal, üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tamamlamıştır. Medya alanına olan ilgisi doğrultusunda kariyerine bu sektörde yön vermiştir.
Ümit Önal hangi görevlerde bulundu?
Ümit Önal, medya sektöründeki kariyerine 1994 yılında başlamıştır. Özellikle televizyon reklamcılığı alanında uzun yıllar görev almıştır. 2007 – 2015 yılları arasında ATV ve Turkuvaz Medya Grubu'nda çeşitli yönetici pozisyonlarında bulunmuştur. Bu süreçte reklam koordinatörlüğü, genel müdürlük ve icra kurulu üyeliği gibi görevler üstlenmiştir.
Medya sektöründeki bu deneyimi sonrasında, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimine geçen Show TV’nin Genel Müdürlüğü görevine atanmıştır. Bu görevi 2015 yılı Haziran ayında sona ermiştir.
Ümit Önal’ın yeni görevi nedir?
2025 yılında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Siber Güvenlik Başkanlığı’na atanan Ümit Önal, bu görev çerçevesinde Türkiye’nin dijital güvenlik politikalarının oluşturulması, yönetilmesi ve denetlenmesi süreçlerinde sorumluluk üstlenecektir.
Önal’ın medya ve yöneticilik tecrübesinin, kamusal alandaki dijital dönüşüm ve güvenlik alanlarında etkili olacağı değerlendirilmektedir.
Ümit Önal evli mi?
Ümit Önal’ın medeni durumuna dair resmi bir bilgi kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Bu konuda herhangi bir açıklama bulunmamaktadır.




