Mersin’in önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan narenciyede yeni sezon hazırlıkları sürerken, greyfurt üreticisinin gözü hasat döneminde oluşacak fiyatlara çevrildi. Geçen yıl yaşanan don olayının ardından ağaçlardaki ürün miktarının azalması, üreticinin verim kaybı yaşamasına neden olmuştu. Ürünün az olduğu sezonda satış fiyatlarının da üreticinin beklentisinin altında kalması, bahçe sahiplerinin gelirini olumsuz etkiledi. Bu sezon ise bahçelerdeki görünüm geçen yıla göre daha olumlu. Ağaçlardaki meyve yoğunluğunun artmasıyla üretici, hasada kadar ürünü koruyabilmek ve kaliteli meyve elde edebilmek için bakım çalışmalarını sürdürüyor.

Ancak yüksek rekolte tek başına üreticinin daha fazla gelir elde edeceği anlamına gelmiyor. Ürün için belirlenen kilogram fiyatının üretim maliyetlerini karşılaması, üretici açısından sezonun ekonomik sonucunu belirleyen temel unsurlar arasında.
“12 dönümlük bahçenin yalnızca sulaması ciddi maliyet”
Greyfurt üreticisi Nevzat Bozkurt, ürünü hasat dönemine ulaştırmanın önemli bir maliyet oluşturduğunu belirterek özellikle sulama giderlerine işaret etti. Sulama ücretlerinin dönüm başına yaklaşık 3 bin ile 4 bin TL arasında değiştiğini söyleyen Bozkurt, 12 dönümlük bir bahçede yalnızca bu kalemin on binlerce liraya ulaştığını ifade etti.
Bozkurt, “Dönüm başına 3 bin TL üzerinden hesaplandığında 12 dönümlük bir bahçenin sulama gideri 36 bin TL’yi, 4 bin TL üzerinden ise 48 bin TL’yi buluyor. Üstelik üreticinin giderleri sulamayla sınırlı kalmıyor.”
Gübre, ilaç, budama ve işçilik maliyeti artırıyor
Bahçenin yıl boyunca bakım istediğini anlatan Bozkurt, gübreleme, budama, tarımsal ilaçlama ve işçilik giderlerinin de üretim maliyetine eklendiğini söyledi. Greyfurtun dalından koparılacağı güne kadar yapılan harcamaların üreticinin satış fiyatına ilişkin beklentisini doğrudan belirlediğini kaydeden Bozkurt, geçen sezon yaşadıkları tabloyu şu sözlerle özetledi,
“Geçen yıl don nedeniyle ağaçlarda fazla ürünümüz yoktu. Buna rağmen fiyatlar da düşük kaldı. Sulaması, gübresi, budaması, ilaçlaması ve işçiliği var. Bütün bunların karşılığında maliyetimizi karşılamayan rakamlarla karşılaştığımız zaman üzülüyoruz. Üretici bütün yıl emek veriyor ve ciddi bir masraf yapıyor.”
“Bu yıl üreticinin yüzünü güldüren fiyat olsun”
Bu yıl ağaçlardaki ürün miktarından memnun olduklarını belirten Bozkurt, sezon sonuna kadar ürünün sağlıklı şekilde korunmasının önemli olduğunu söyledi. Üreticinin beklentisinin yalnızca yüksek fiyat değil, yapılan masraf ve emeğin karşılığının alınabileceği bir piyasa oluşması olduğunu ifade eden Bozkurt, “Ümidimiz bu yıl narenciye üreticisinin yüzünü güldürecek bir satış fiyatının oluşması. Ürünümüzün emeğimizi ve maliyetimizi karşılayan bir değerden satılmasını bekliyoruz” dedi.
Greyfurtta hasat dönemine kadar hava koşulları, ürün kalitesi, iç piyasa talebi ve ihracat imkanları sezonun seyrinde belirleyici olacak. Geçen yılı hem donun oluşturduğu ürün kaybı hem de düşük fiyatlarla geçiren üretici için bu sezonun temel beklentisi ise net: dalda ürünün bol olduğu bir yılın, kazanca da yansıması.



