Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu ve Arkeolojinin Altın Çağı Sergisi’nin açılışında yaptığı konuşmada, arkeolojiye ve kültürel mirasın korunmasına yönelik kapsamlı mesajlar verdi.
Konuşmasına geçtiğimiz günlerde vefat eden eski bakan ve milletvekili Mustafa Demir için taziye dileklerini ileterek başlayan Erdoğan, “Tarih ve kültür mirasımızı korumak, gelecek kuşaklara aktarmak için çalışan herkese minnettarız. Bu, hepimizin ortak görevidir” ifadelerini kullandı.
Anadolu topraklarının insanlık tarihinin en önemli medeniyetlerine ev sahipliği yaptığını vurgulayan Erdoğan, Göbeklitepe örneğini vererek, “Bu topraklar, Mısır piramitlerinden ve İngiltere’deki taş yapılardan binlerce yıl daha eski medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır” dedi.
Erdoğan, 2023 yılında başlatılan ve Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı arkeolojik projesi olarak nitelendirdiği Geleceğe Miras Projesi ile kazı sayılarının ve süresinin önemli ölçüde artırıldığını, kazı süresinin 12 aya yayıldığını ve 250’den fazla kazı başkanlığında çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.
Türk İslam arkeolojisinin uzun yıllar ihmal edildiğine dikkat çeken Erdoğan, “Bugün artık yalnızca Antik Çağ değil, Türk İslam medeniyetinin izlerini de sistematik şekilde araştırıyoruz. Kars Ani Harabeleri’nden Ahlat ve Malazgirt’e kadar çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
Yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi konusunda da önemli başarılar elde ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı, 2002’den bu yana 13 bin 291 eserin Türkiye’ye kazandırıldığını söyledi. Bu eserler arasında yer alan ve 65 yıl önce Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden kaçırılan Marcus Aurelius heykelinin, uzun süren bilimsel ve diplomatik çabaların ardından Türkiye’ye getirildiğini aktardı.
Sevr Anlaşması’nın 421’inci maddesine de değinen Erdoğan, bu maddenin Osmanlı’nın kültürel mirası üzerindeki egemenliğini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu belirterek, “Sevr’i yırtıp atarken, milletimizin kökleriyle bağını koparmaya yönelik bu dayatmaları da boşa çıkardık” dedi.
Erdoğan, konuşmasının sonunda arkeologlara ve kültür çalışanlarına seslenerek, “Milli varlığımıza sahip çıkıyor, tarihi bir misyonu yerine getiriyorsunuz. Yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum” ifadeleriyle teşekkür etti.



