Mersin’de Tüm Emekliler Sendikası Şubesi üyeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda düzenledikleri basın açıklamasıyla Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Mart 2026 enflasyon verilerine tepki gösterdi. Sendika adına açıklamayı okuyan Ahmet Karakuş, resmi enflasyon rakamlarının halkın günlük yaşamda karşılaştığı fiyat artışlarını yansıtmadığı, özellikle akaryakıt zamlarının genel fiyatlar üzerindeki etkisine dikkat çekildi. Emeklilerin ve dar gelirlilerin giderek yoksullaştığı vurgulanan açıklamada, ekonomik verilerin gerçeği gizlediği öne sürüldü.
TÜİK verileri ile piyasa gerçekleri arasındaki fark
TÜİK’in Mart 2026 için açıkladığı aylık yüzde 1,94 ve yıllık yüzde 30,87’lik enflasyon oranlarının gerçek hayatla örtüşmediği, özellikle aynı dönemde motorin fiyatlarında yaşanan artışın yüzde 29 seviyesinde olduğu belirten Karakuş,” Motorine bir ayda yüzde 36’yı aşan zam gelirken, nasıl olur da genel enflasyon yüzde 1,94 açıklanır? TÜİK’in verileri halkın yaşadığı gerçek enflasyonu değil, iktidarın görmek istediği tabloyu yansıtmaktadır. Bugün emekliler, işçiler, dar gelirliler her gün daha fazla yoksullaşmaktadır. Gıda fiyatları artıyor, kiralar uçmuş durumda, ulaşım fiyatları katlanarak artıyor. Ama TÜİK’in rakamlarına bakarsanız, sanki ülkede hayat ucuzluyor. Bu kabul edilemez. Açıkça söylüyoruz. Bu rakamlar bilimsel değil, siyasidir. Bu açıklamalar; uygulanan ekonomik modelin iflasını gizleme çabasıdır. Gerçek enflasyon mutfakta, pazarda, akaryakıt istasyonunda ölçülür. Ve halkın yaşadığı enflasyon, TÜİK’in açıkladığının katbekat üzerindedir. Durum ortada, AKP iktidarı gerçekleri maniple ederek, tercihini bir avuç sermayeden yana kullanıyor. Bunu yıllardır yapıyor. Aç bırakıp, sadaka dağıtarak, biat eden bir toplum yaratıyorlar” dedi.
Örgütlenme ve sendikal haklar vurgusu
Emeklilerin kurduğu sendikaların kapatılmasına tepki göstererek, bunun uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyleyen Ahmet Karakuş,” Örgütlü olmamızdan korktukları için, uluslararası sözleşmeleri hiçe sayarak, emeklilerin kurdukları sendikaları kapatıyorlar. Çünkü on altı milyon emekliyi karşılarında örgütlü olarak görmek istemiyorlar. Ama bilsinler ki korkunun ecele faydası yok. Bir kere çıktık yola, bu yolun sonu emeklileri, emekçileri yok sayanların sonu olacaktır. Her gün kadınların öldürüldüğü, çocukların taciz ve tecavüze uğradığı, halkın doğru haber alma özgürlüğünü yerine getiren gazetecilerin tutuklandığı, çevresine, doğasına sahip çıkan çevrecilerin cezalandırıldığı, hak arayan sendikacıların, işçilerin işinden uzaklaştırıldığı, eğitimin cemaat yuvalarına dönüştürüldüğü, sağlık hizmetinin, parası olanın yararlandığı bir ülkede değil, laik, demokratik kamucu ve özgürlükçü bir cumhuriyetle yaşamak, yaşlanmak istiyoruz. Ortadoğu’ya ABD emperyalizmin sömürü hırsı kan ve gözyaşından başka bir şey getirmemiştir. Ülkemizin emperyalistlerin payandası olmasını istemiyoruz. Çünkü ABD ve İsrail’in yürüttüğü saldırgan politikalar; uluslararası hukuku hiçe sayan, halkların yaşam hakkını tehlikeye atan ve bölgeyi emperyalist çıkarlar doğrultusunda yeniden şekillendirmeyi amaçlayan bir müdahale hattının devamıdır. Bu nedenle; Savaşa da baskıya da hayır diyoruz. Kahrolsun emperyalizm. Kahrolsun sömürgeci politikalar” şeklinde konuştu.
Miting çağrısı: “Sefalet düzenine karşı birlikte mücadele”
Açıklamanın sonunda kamuoyuna çağrıda bulunan Karakuş,” 12 Nisan Pazar günü saat 15.00’da “Sefalet zulmüne son” sloganıyla Mersin’de düzenlenecek mitinge emeklileri, emekçileri ve tüm halkı gerçekleri birlikte dile getirmeye, bu adaletsiz düzene karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.



