Kahramanmaraş’ta 69 kişinin yaşamını yitirdiği Güneşli Kocabaş Sitesi’nin bir bloğunun yıkılmasıyla ilgili davada ceza alan 8 sanık, kararı temyiz etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise dosyaya ilişkin hazırladığı tebliğnamede, kovuşturmanın eksik yürütüldüğünü belirterek verilen hükümlerin bozulmasını talep etti.
Merkez Dulkadiroğlu ilçesi Aslanbey Mahallesi’nde bulunan sitenin 7’nci bloğu, 6 Şubat depreminde yerle bir oldu. Enkaz altında kalanlardan 69’u hayatını kaybederken 13 kişi de yaralandı. Olayla ilgili Kahramanmaraş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, binayı inşa eden şirketin ortaklarından tutuklu Ökkeş Say’a (41) “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 14 yıl 5 ay 10 gün, şantiye şefi Abdullah Üren (33) ile yapı denetim firmasında görevli Tebernuş Özyurt’a (48) ise 12 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verildi.
Tutuksuz yargılanan şirket ortağı Ökkeş Kır (48) ve statik proje müellifi Ali Taş (52) aynı suçtan 14 yıl 5 ay 10 gün, statik proje denetçisi Abdulkadir Tatar (75), şantiye şefi Kerim Sönmez (37) ve yapı denetim firması yetkilisi Mücahit Kar (34) ise 12 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Şirket ortaklarından Ahmet Say ise beraat etti. Ayrıca, tutuksuz yargılanan 5 sanığın da tutuklanmasına hükmedildi.
Sanıkların avukatları kararı Yargıtay’a taşıdı. Dilekçelerde, müvekkiller lehine olan delillerin dikkate alınmadığı, savunmaların göz ardı edildiği ve Karadeniz Teknik Üniversitesi raporunda ciddi teknik hatalar ile sahte imzaların bulunmasına rağmen bunların görmezden gelindiği öne sürüldü.
Başsavcılık, hazırladığı 79 sayfalık tebliğnamede eksik kovuşturma yapıldığını, hükümlerin soyut değerlendirmelere dayandığını ve sanıkların kusur durumlarının yeterince irdelenmediğini vurguladı. Ayrıca, 24 Ocak 2020’deki Elazığ depremine atıf yapılarak, binada o deprem sonrası oluşan çatlakların dava sürecinde göz ardı edildiği belirtildi.
Tebliğnamede şu ifadelere yer verildi:
"Elazığ depremi, deprem yorgunu bina olgusu çerçevesinde sanıkların hukuksal durumlarının TCK'nın taksir ve bilinçli taksir maddeleri bağlamında tartışma ve değerlendirme konusu yapılmadan, bu konuda multidisipliner bilirkişi heyetinden rapor aldırılmadan; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü çalışanları hakkında soruşturma yürütülüp yürütülmediği, dava açılıp açılmadığı, dava açılmışsa davaların birleştirilmesi hususu değerlendirilmeden; bu konuda yapılan başvuruya ilişkin evraklar, telefon aramaları olup olmadığı araştırılmadan sanıkların eksik kovuşturmayla cezalandırılmalarına karar verilmesi hukuka aykırı görüldüğünden hükmün bozulması talep olunur.”