Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin ekim ayı yaş meyve sebze ihracatının 334,9 milyon dolar olarak gerçekleştiğini duyurdu. Gürüz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artış yakaladıklarını belirterek, en fazla ihracat yapılan ülkelerin Irak, Rusya ve Almanya olduğunu söyledi.
Başkan Gürüz, ihracat hacminde en güçlü ivmelenmenin Gürcistan, Irak ve Belçika pazarlarında görüldüğünü ifade etti. Türkiye’nin ürün çeşitliliği, kalite standartları ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla uluslararası pazarlarda güçlü bir konum elde ettiğini vurguladı.
Türk Ürünlerine Bağdat’ta Yoğun İlgi
Ferhat Gürüz, Türk yaş meyve sebze sektörünün 30 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Bağdat Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nda büyük ilgi gördüğünü belirtti. Türk standının yoğun ziyaret aldığını söyleyen Gürüz, “Iraklı iş insanları ve ithalatçılar Türk yaş meyve sebze ürünlerinin kalitesine güven duyuyor. Bu fuar, kalıcı iş birlikleri geliştirmemiz açısından önemli bir fırsat oldu.” dedi.
Gürüz, açılış töreninde Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Irak Ticaret Bakanı Etir Davud Selman El-Greyri’ye, Türkiye’nin Irak’a yönelik ihracat artışı hakkında bilgi verdiklerini de kaydetti.
En Çok Mandalina, Limon ve Üzüm İhraç Edildi
Ekim ayında ihracat miktarının yüzde 17 oranında azalmasına karşın değer bazında yüzde 16 artış kaydedildiğini açıklayan Gürüz, bunun birim fiyatlardaki artıştan kaynaklandığını belirtti. AKİB verilerine göre, ekim ayında toplam 308 bin 609 ton ürün ihraç edildi. Mandalina, 113,4 milyon dolarlık değeriyle en büyük paya sahip oldu. Limon 65,5 milyon dolar, üzüm ise 29,1 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı. En güçlü artış ise yüzde 200 yükselişle hıyar ihracatında görüldü. İkinci sırada mandalina, üçüncü sırada ise yüzde 114 artışla incir yer aldı.
Irak Pazarı İlk Sırada
AKİB verilerine göre, ekim ayında Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında Irak yüzde 26 pay ve 87,3 milyon dolar değerle ilk sırada yer aldı. Irak pazarında yüzde 183 oranında artış sağlandığını belirten Gürüz, Rusya’nın 84,2 milyon dolar ve Almanya’nın 24 milyon dolar ile ilk üçte yer aldığını aktardı.
Gürcistan’a yüzde 205 artışla 3,9 milyon dolar, Belçika’ya yüzde 99 artışla 2 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Başkan Gürüz, “Bu başarı, Türk üreticisinin kalitesine ve markasına duyulan güvenin göstergesidir.” dedi.





