Kötülüğe iyilikle cevap vermek, sevgidendir. Yüreğimizin kötü olmadığını söylemenin ne anlamı var ki davranışlarınız bunu onaylamıyorsa bu sadece koca bir yalandır. Adalet isteyebiliriz, tartışmasız suç işeyen birisi bağışlanmış olsa dahi ıslah edilmelidir ki çok büyük bir yanlışın parçası olduğunu anlayabilmelidir. Ama bu adalet isteği daha öfke ile beslenmemeli ama bu kişilere doğruyu öğretme arzusu ve merhametle dolmalıdır. Adalet kabul edilebilir olabilir, ama bir insanı mahkemeye çıkartmak zorunda değilsiniz.
Sizden bir şey isteyene verin. Sadece sizi seven kişilere karşı değil, size düşman olanlara karşıda merhameti hayatımızın bir parçası yapmalıyız. Öfke bize saçma sapan şeyler yaptırır. İnsanların kalbini kırmamızı sağlar ve öfkelendiğimiz zaman insanların kalbini gerçekten kırıyoruz. Öfke öyle bir şey ki neye öfkelendiğimizi unutsak dahi, hırsımız, nefretimiz ve yüreğimizdeki acılığın kalmasına neden olur. Öfke ve nefret Tanrı'nın gözünde bir tür cinayettir. Çünkü yok etme arzusu taşır.Kardeşinden nefret eden katildir. Toplumsal, bireysel yada ailevi yaşantılarımızda, yönetirken yada yönetilirken, arkadaşlıklarımızda, iş hayatımızda bize hata yada yanlış yapılırken neden bu kadar tahammülsüz bir toplum olduk. Af etme erdem ve şuurumuz nerdeyse yok oldu.
Tanım olarak affetmek, size bir kötülük yapmış birisine ya da birilerine karşı duyduğunuz öfke ve kini sindirmek ve sevgiyle nihayetinde o kişi ya da kişileri bağışlamak hatta belki tekrar sevebilmektir. Tanımı basit olsa da işin doğası bizi bu öfke ve kini o kişiden intikam almak için kullanmaya yönlendiriyor.
Acıyla yüzleş. Seni üzen bu hislerle yüzleş ve anla, halının altına süpürmeye ya da inkara çalışma. Empati yap. Kendini seni aldatan kişinin yerine koymaya çalış ve neden böyle bir şey yaptığını anlamaya çalış.
Affedici ol. Tüm acını ve kalp kırıklığını kabullenecek kadar güçlü olmaya çalış ve hayatına devam et. Etrafındaki affedici insanları düşün. Onlara bir bak. Affedici insanlar, intikamcılara oranla sevgiyle daha sıcak, daha olumlu ve kolay ilişki kurulabilen insanlardır. Öfke yolumuzu karartan, olayları ve insanları olduğu gibi görmemizi ve algılamamızı engelleyen bir histir. Affederek önünü aydınlatıyor olacaksın.
Sevgiyle kalın. Ve her şeyden önce birbirinizi candan sevin. Çünkü sevgi birçok kötülüğü örter.
Mustafa Mızrak
Gazeteci / Yazar