TesTürkiye Kamu-Sen’e bağlı, Türk Eğitim Sen Mersin 1. Nolu Şubesi üyeleri geçtiğimiz günlerde İstanbul’da öldürülen Fatma Nur Çelik, için Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir kez daha buluştu. Hükümete bundan sonra bu tür olayların yaşanması adına bir kez daha çağrı yapan öğretmenler, “Bu son uyarımız; geleceğimiz tehlikede!” dediler.

“Öğretmen feryat etti ama önlem alınmadı”

Rabia Sevilay Durukan, Ayhan Kökmen, Ceren Damar Şenel, Necmettin Kuyucu, İbrahim Oktugan, Fatma Nur Çelik gibi saldırı nedeniyle Yaşamını yitiren tüm öğretmenlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açıklamayı Türk Eğitim-Sen Mersin-1 Nolu Şube Başkanı Metin Ercan yaptı.

Hakan Çakır davasında savcı mahkumiyet, aile beraat  istedi
Hakan Çakır davasında savcı mahkumiyet, aile beraat istedi
İçeriği Görüntüle

Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet, gerekli ve kalıcı tedbirler alınmadığı takdirde ne yazık ki son olmayacağına vurgu yapan Metin Ercan, “Yaşanan elim hadise adeta “geliyorum” demiştir. Merhume öğretmenimizin disiplin kurulunda can güvenliğinin bulunmadığını dile getirdiği ifade edilmektedir. Buna rağmen etkili önlemlerin alınmamış olması, sorumluluğun ne denli ağır olduğunu gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

“Okullarda yeterli güvenlik tedbirleri alınmıyor”

Bugün okullarımızda öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının can güvenliğinin ciddi bir tehdit altında olduğunu söyleyen Ercan, “Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet, taciz ve mobbing vakaları artarak devam etmektedir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenlerin şiddetten korunmasına yönelik düzenlemeler yapılmış olması önemlidir. Buna göre; faile verilen cezalar yarı oranında artırılmakta, hapis cezasının ertelenmesi hükümleri de uygulanmamaktadır. Ancak yaşanan olaylar bu müeyyidelerin tavizsiz uygulanması gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Buradan açık ve net bir şekilde ifade ediyoruz. Disiplin yönetmelikleri yetersizdir ve caydırıcılıktan uzaktır. Okullarda yeterli güvenlik tedbirleri alınmamaktadır. Eğitimcilerin itibarını yerle yeksan eden, asılsız, hiçbir somut gerekçeye dayanmayan ve adı değiştirilen şikâyet hatları birer saatli bomba niteliğindedir. Liyakate dayanmayan yönetici görevlendirmeleri, şeffaflıktan uzak ödül ve ceza mekanizmaları öğretmenlik mesleğini rencide etmektedir.

Eğitimcileri hedef gösteren, tahkir eden yayın, tutum ve açıklamalar şiddetin toplumsal zeminini beslemektedir. Şiddete yönelik yasal düzenlemeler yetersizdir. Okullar, ödenek yetersizliği nedeniyle en temel güvenlik ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz durumdadır” ifadelerini kullandı.

Tes1

Kaynak: Gamze Demir