Silifke Belediyespor, zorlu maçta 1 puanla döndü
Silifke Belediyespor, zorlu maçta 1 puanla döndü
İçeriği Görüntüle

2021 Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) Mersin Şubesi üyeleri, “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganıyla bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Şube adına basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “İsteklerimizin karşılanmasının inanın ki hiçbir zorluğu yok, birlikte ürettiklerimiz hakça paylaşıldığında sorunlarımız biter. O zaman geldiğinde, biz sizin karşınıza yoksulluğu, konutsuzluğu, aşsızlığı işsizliği anlatmak için değil, şarkılarımızı türkülerimizi söylemek için çıkacağız” şeklinde konuştu.

Halka daha iyi bir yaşam vadedip iş başına gelen iktidar, uygulamalarından sorumlu olduğunu kaydeden Kurt, “Emeklilik hakkı, diğer birçok hakla birlikte, bizden önceki kuşakların büyük özverileriyle yasalara yazdırılan temel hakkımızdır. Ne yazık ki o zamanlar engel olamadık; 1999 ve 2008 yılında yapılan değişiklerle emekli olma yaşı yükseltildi, Aylık Bağlama Oranları düşürüldü ve bugün emeklinin refahı yerine yoksulluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dcd9303A 403E 45B8 806D 192216Dbc343

“Sessiz kalmayız, kalamayız”

Maddi ve manevi varlıklarını koruyamadıklarını; barınma, beslenme, ısınma gibi en temel insani gereksinimlerinden kısmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kurt, “Daha önce anamızın ak sütü gibi hak ettiklerimiz birer birer elimizden alınırken buna sessiz kalmayız, kalamayız. Sorumluluğumuz sadece kendimizle sınırlı değil, emekli dul ve yetim yoksulluğu yanında, çalışma çağında olup iş bulamayan, çalıştığı halde iki kişi bir araya gelip ev kuramayan, aylığı kiraya yetmeyen çocuklarımızdan torunlarımızdan yeğenlerimizden de sorumluyuz. Dükkanını siftahsız kapatan esnaf, ürünü dalda ve yerde kalan çiftçi, ağır faiz yükü altında ezilen küçük ve orta sanayici de mağdur. Çünkü aynı yoksullaştırıcı iktidar, biraz az biraz çok hepimizi yoksullaştırıyor” dedi.

“Bir ailenin sadece dokuz bin lira geliri olması sefalettir”

Sözlerine devam eden Kurt, “İktidarın kurduğu özelleştirme faiz döviz borsa sistemiyle bir avuç dolar milyarderi ve milyoneri, büyük tekeller, holdingleşmiş tarikatlar toplumun bütün zenginliğine el koyuyor, halka ise derin yoksulluk kalıyor. Toplam geliri dokuz bin liranın altında olan ailelere en fazla 5 bin 615 liralık bir destek vereceklermiş. Bir ailenin sadece dokuz bin lira geliri olması sefalettir. Dokuz bin liraya eklenecek 5 bin 615 liralık destekle gelir 14 bin 615 lira olur, bu da sefalettir” diye konuştu.

Emeklilerin aylıklarını eleştiren Kurt, sihirbazlıklara gerek olamadığını, her şeyin ortada olduğunu vurgulayarak, “İktidara biz daha kolay bir yol gösterelim. SGK bünyesindeki 4/ a’lılar emeklilerin sayıca en büyük grubudur. 2002 yılı Aralık ayında 4/ a’lıların en düşük aylığı 257 lira idi. Asgari ücret 184 lira idi. Yani emekli aylığı asgari ücretten yüzde 40 fazlaydı. Bugüne uyarladığımızda 28 bin 75 liranın yüzde 40 fazlası 39 bin 305 lira eder. Bugün hazine katkısıyla en düşük emekli aylığı 20 bin lira. Siz refah payı, ekonomik büyüme gibi hiçbir ek katkı yapmadan dört işlemle yaptığımız bu basit hesaplamayla bile emeklinin alması gereken aylığın yarısını hiç etmişsiniz. Altın gümüş karşılaştırmasına girmiyoruz bile, oralara girersek uçurum kat kat büyüyor ve biz bunu yaşayarak biliyoruz. ‘Vatandaşlık Geliri’ gibi sihirbazlıklara hiç gerek yok, Aylık Bağlama Oranlarını eskiden olduğu gibi yüzde yetmişe çıkarın, başka ihsan istemeyiz” ifadelerini kullandı.

“Bizler kimseden sadaka istemiyoruz”

Hakları almak için ellerinden gelen her çabayı göstereceklerini tekrar ilan ettiklerini belirten Kurt, “Derhal yasal düzenleme yapılarak Emekli sendikaların Çalışma Bakanlığı ile toplu sözleşme yapma hakkı tanınmalıdır. Bizler yarına sabredecek hali kalmayanlarız. Derhal dul ve yetimlerimiz ile 65 yaş üstü güvencesiz vatandaşlarımızın gelirini açlık sınırı üzerine çıkarılmalıdır. En düşük emekli aylığını 39 bin TL'ye yükseltilmelidir. Memur emeklilerine ödemediğiniz seyyanen zamları derhal ödenmelidir. Tüm emeklilere hak kayıplarına göre orantısal zam yapılmalıdır. Önümüzde Ramazan ayı ve bayramı var. Tüm emeklilere birer aylık tutarında ve yılda dört kez olan ikramiye istiyoruz. Kirada oturan tüm emeklilere kira yardımı istiyoruz. Bizler kimseden sadaka istemiyoruz. Sabredecek halimiz, dayanacak takatımız kalmadı” dedi.

Muhabir: Gamze Demir