Mersin Barosunun kuruluşunun 101. yıl dönümü kapsamında, 1 Aralık 2025 Pazartesi günü saat 09.30’da Mersin Cumhuriyet Alanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Tören kapsamında çelenk sunumunun ardından Bando Ekibi eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Whatsapp Image 2025 12 01 At 10.09.42

“Bir asrı aşan onurlu yürüyüş”

Basın açıklamasında konuşan Mersin Barosu Başkanı Avukat Gazi Özdemir, şunları söyledi:
“Değerli meslektaşlarım, değerli basın mensupları,
Bugün burada yalnızca bir kuruluş yıl dönümünü kutlamak için değil; Mersin Barosu’nun bir asrı aşan onurlu yürüyüşünü, adalet ve hukuk mücadelesindeki kararlı duruşunu, geçmişten bugüne taşıdığı ilke ve değerlerini yeniden hatırlamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.
101 yıl…
Baromuz için yalnızca bir yaş değil; adalet mücadelesi, nesillerin emeği, alın teri ve kararlılığının toplamıdır. Bugün bu büyük ailenin her bir ferdiyle bir arada olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.”

Başkan Yusuf Tıbık: “39. Olağan Kurultay, Değişim İradesinin En Güçlü Şekilde Tescilidir”
Başkan Yusuf Tıbık: “39. Olağan Kurultay, Değişim İradesinin En Güçlü Şekilde Tescilidir”
İçeriği Görüntüle

Whatsapp Image 2025 12 01 At 10.09.36 (1)

“Mersin Barosu köklü bir hukuk kurumudur”

Meslektaşlarına seslenen Özdemir, “Mersin Barosu, 1 Aralık 1924 tarihinde, Cumhuriyetin ilanının hemen ardından doğan, Türkiye’nin en köklü hukuk kurumlarından birisidir. Kurulduğu dönemde merkezde 16, Tarsus’ta 3, Silifke’de 1 olmak üzere toplam 20 avukatla başlayan bu yolculuk, bugün 3.848 avukat ve 136 stajyer avukatla büyük bir kuruma dönüşmüştür. Bu büyüme yalnızca sayısal bir artış değildir. Mersin Barosu, fiziki imkanları, eğitim altyapısı, teknolojik donanımı ve projeleriyle ülkemizin en güçlü barolarından biri haline gelmiştir. Bugün Türkiye’nin 8. büyük barosu olarak 101 yıldır gururla ayakta duran Mersin Barosu, kuruluşundan bugüne hiçbir dönemde geri adım atmadan her bir üyesi ile adalet ve hukuk mücadelesini sürdürmüştür ve sürdürmeye de devam edecektir” dedi.

“Mersin Barosu her zaman öncü olmuştur”

Özdemir, Baro’nun tarihsel rolüne ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Baromuz her daim öncü ve ilklerin barosu olmuştur. 2002 yılında dönemin yönetim kurulu kararı ile takip ve dava dosyalarında kullanılması zorunlu kılınan Mersin Barosu dayanışma pulu bugün baroların ve barolar birliğinin en önemli gelir kaynağı olan baro pulunun doğmasına ve yasalaşmasına vesile olmuştur. Mersin Barosu uzun yıllardan itibaren sahip olduğu hizmet birimi, teknolojik altyapısı ve meslektaşlarına sağladığı eğitim hizmetleri ile birçok avukatın ve stajyer avukatın tercih ettiği bir baro olmuştur. Mersin Barosu bu yönüyle yalnızca bugünün değil geleceğin de en önemli hukuk kurumlarından birisi olarak varlığını sürdürmektedir. Mersin Barosu, Cumhuriyetle yaşıt bir kurumdur ve bu durum yalnızca bir tarihsel tesadüf değildir. Cumhuriyetin hukuk devleti ideali, yurttaş eşitliği, laiklik, kadın erkek eşitliği, bağımsız yargı gibi temel değerleri, baromuzun tüm çalışmalarında yol gösterici olmuştur.”

“Temel mücadelemiz adalet ve insan haklarıdır”

Mersin Barosu’nun mücadele alanlarını aktaran Özdemir, şöyle konuştu:
“Bir asrı aşkın süredir: yargı bağımsızlığının korunması, savunma hakkının güçlendirilmesi, kadın, çocuk ve dezavantajlı grupların korunması, ifade özgürlüğü ve insan haklarının savunulması, hukuksuzluk karşısında cesaretle durmak, Mersin Barosu’nun temel mücadele alanı olmuştur. Zira Mersin Barosu Avukatları olarak Bizler, tarihin her döneminde adaleti ve hukuku savunmanın kimi zaman en riskli, fakat en onurlu görev olduğunu bilen bir gelene sahibiz. Mersin Barosu’nun 101 yıllık güçlü kimliği şu değerlere dayanmaktadır: Başta Cumhuriyet Değerleri olmak üzere Baromuz, laik, demokratik, sosyal hukuk devletinden taviz vermeden yoluna devam etmektedir. Baromuz Hukukun Üstünlüğünün savunulmasında ve İnsan Hakları mücadelesinde her zaman öncü baro olmuştur. Adaleti yalnızca mahkeme salonlarında değil, toplumun her alanında savunulması gereken bir ilke olarak görmüştür. Mersin Barosu, hiçbir dönemde sesini kısmamış; hukuksuzluğun karşısında her zaman cesur bir duruş sergilemiştir. Mersin Barosu, Avukatların mesleki sorunlarının çözümü, ekonomik koşullarının ve çalışma alanlarının iyileştirilmesi konusunda her daim öncü baro olmuştur. Mersin Barosu’nun gerçek gücü, meslektaşlarının bir birleriyle olan dayanışma ve ortak mücadele kültüründen gelmektedir.”

“Hukuk devleti ve Cumhuriyet değerlerine bağlıyız”

Özdemir, Baro olarak sürdürdükleri çalışmalara vurgu yaparak, “Bugün Mersin Barosu Yönetimi olarak; avukatların saygınlığını, güvenliğini ve çalışma koşullarını iyileştirmeye, adalet arayışında ve hukuk mücadelesinde yurttaşlarımızın yanında olmaya, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve çevresel tahribat gibi toplumsal sorunlarda sesimizi yükseltmeye, Cumhuriyete, Demokrasiye, Atatürk ilke ve inkilaplarına, laikliğe ve hukuk devletine sahip çıkmaya aynı kararlılık ve cesaretle devam ediyoruz” dedi.

Konuşmasının sonunda Baro’nun 101. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Özdemir şu ifadeleri kullandı:
“Baromuz, toplumun tüm kesimlerine karşı sorumluluk duyan, yalnızca meslek örgütü değil; aynı zamanda demokratik hukuk düzeninin temel aktörlerinden biridir. 101 yıldır bu mücadeleyi omuzlayan tüm baro başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerine, komisyonlarda görev alan meslektaşlarımıza, baro çalışanlarımıza ve katkı sunan herkese şükranlarımızı sunuyorum. Aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Mersin Barosu, geçmişten aldığı güç, mesleki birikim ve Cumhuriyetin ışığıyla geleceğe daha da güçlü yürümeye kararlıdır. Savunmanın, adaletin ve hukukun üstünlüğünün sesini daha gür çıkaracağımız nice yıllara. Adaletin, hukukun üstünlüğünün ve savunmanın onuru adına Mersin Barosu’nun 101. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun.”

Whatsapp Image 2025 12 01 At 10.36.06 (2)

Muhabir: Evrim Mutlu