Kent genelinde özellikle müstakil evlerde soba kullanımı neredeyse zorunlu hale gelirken, dikkat çeken bir diğer gelişme ise apartman dairelerinde de soba kullanımının yaygınlaşması oldu. Daha önce yalnızca gecekondu tipi yapılar ya da müstakil evlerle sınırlı olan soba, artık 4 ve 5 katlı apartmanlarda da sıkça görülüyor.
Özellikle akşam saatlerinde Mersin’in Toroslar ve Akdeniz ilçeleri başta olmak üzere birçok mahallede soba dumanları gökyüzünü kaplıyor. Apartman bacalarından yükselen dumanlar, sobaya dönüşün kent genelinde ne denli yaygınlaştığını gözler önüne seriyor. Vatandaşlar ise bu durumu bir tercih değil, tamamen bir zorunluluk olarak nitelendiriyor. Elektrik faturalarının aylık gelirlerini aşan seviyelere ulaştığını dile getiren vatandaşlar, “Elektrikli ısıtıcı ya da klima çalıştırmak artık lüks oldu. Mecbur kaldık, soba yakıyoruz” dediler.

Artan talep, odun ve kömür fiyatlarına da yansımış durumda. Mersin’de şu anda odunun tonu yaklaşık 950 liradan, kömürün tonu ise bin 400 liradan satılıyor. Satıcılar, özellikle kış aylarının ortasına gelinmesiyle birlikte talebin ciddi oranda arttığını, buna rağmen maliyetlerin de yükseldiğini belirtiyor.

Öte yandan uzmanlar, soba kullanımındaki artışın hava kirliliği riskini de beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor. Özellikle rüzgarsız ve nemli havalarda soba dumanlarının kent genelinde yoğunlaştığı, bu durumun solunum yolu hastalıklarını tetikleyebileceği ifade ediliyor. Yetkililer, soba kullanan vatandaşların bacaların temizliği ve yakıt kalitesi konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.




