Türkiye Küresel Ölçekte Önemli Bir Rezerv Alanına Sahip

Koca, yaptığı açıklamada, dünyada bulunan 17 nadir toprak elementinden en az 7'sinin Türkiye'de mevcut olduğunu belirtti. Özellikle Eskişehir-Beylikova bölgesinin, yaklaşık 694 milyon tonluk rezerviyle, dünyada aynı sahada bulunan en büyük ikinci nadir toprak elementi yatağına sahip olduğunu ve bu durumun Türkiye'yi küresel ölçekte öne çıkardığını vurguladı.

"Ulusal Kalkınma Hikaye, Kaynaklar Peşkeş Çekildi"

Nadir toprak elementlerinin çıkarılma ve işlenme süreçlerinin "ulusal kalkınma anlatıları ve yerli ve millilik masallarıyla" süslendiğini söyleyen Koca, "işin aslının öyle olmadığını" ifade etti. Milletvekili Koca, eski ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeleri işaret ederek, "Erdoğan-Trump görüşmelerinde bu ülkenin kaynakları, zenginlikleri, doğal varlıkları emperyalistlere peşkeş çekildi. Neyin karşılığında? Saklama gereği duymadıkları 'meşruiyet' karşılığında" dedi ve "Ulusal kalkınma hikaye!" diye ekledi.

Nükleer İşbirliği ve NTE Bağlantısı

Perihan Koca, Erdoğan ve Trump arasında imzalanan 'Stratejik Sivil Nükleer İşbirliği Mutabakat Zaptı'nda tüm yolların Nadir Toprak Elementlerine çıktığını öne sürdü.

Çevre Tahribatı ve Ekokırım Uyarısı

DEM Partili Koca, Beylikova'daki NTE rezervinin işlenme süreçlerinin yaratacağı çevresel tehlikelere de dikkat çekti. "İşlenme süreçlerinin yarattığı korkunç doğa tahribatlarını, ekokırımları kimse görmüyor" diyen Koca, nadir elementlerin genellikle açık ocak madenciliği yöntemiyle çıkarıldığını hatırlattı. Açık ocak yönteminin "asit banyoları demek olacağını" kimsenin konuşmadığını belirterek, NTE üretiminin yıkıcı doğasının "kalkınmacılık maskesiyle gizlendiğini" dile getirdi. Koca, Çin'in distopik atık havuzlarından da kimsenin bahsetmediğini ekledi.

Ali Mahir Başarır’dan KKTC Seçim Yorumu
Ali Mahir Başarır’dan KKTC Seçim Yorumu
İçeriği Görüntüle

"Türkiye Aparat Olarak Kullanılıyor" İddiası

Açıklamasının sonunda küresel hegemonya mücadelesine değinen Koca, nadir toprak elementleri üretim tekelini elinde bulunduran Çin'e karşı ABD ve AB'nin yürüttüğü hegemonya savaşında Türkiye'nin bir "aparat olarak kullanılarak" ön alınmaya çalışıldığını iddia etti.

Kaynak: İHA