Mersin’in Anamur ilçesinde tarımsal üretimin ve bölge ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri olan çilek üreticileri, son dönemde üst üste gelen ekonomik yükler nedeniyle zor günler geçiriyor. Anamur Muz ve Çilek Üreticileri Derneği Başkanı Ali Ufuk Yılmaz, üreticilerin girdi maliyetleri, pazarlama sıkıntıları ve geleceğe yönelik belirsizlikler kıskacında ağır bir varoluş mücadelesi verdiğini vurguladı. Yaşanan krize rağmen sorunlara somut bir çözüm üretilmediğini ifade eden Yılmaz, yerel ve ulusal dinamikleri harekete geçmeye çağırdı.
Gelecek desteklerin hiçbir anlamı kalmayacak
Üreticinin feryadına kulak tıkanmasının ilçenin geleceğini tehdit ettiğini belirten Dernek Başkanı Ali Ufuk Yılmaz, “Anamur’un ekonomisini ayakta tutan çilek üreticisi bugün ağır bir mücadelenin içindedir. Artan maliyetler, pazarlama sorunları ve belirsizlik üreticiyi her geçen gün daha da çıkmaza sürüklemektedir. Ancak tüm bu yaşananlara rağmen üreticinin sesine gerçek anlamda kulak veren, somut çözüm için harekete geçen bir irade ne yazık ki göremiyoruz. Buradan açıkça soruyoruz: Anamur ekonomisinin en önemli güçlerinden biri olan çilek üreticisi bu kadar zor durumdayken neden sessiz kalınıyor? Neden üreticinin sorunlarını sahiplenen, çözüm için mücadele eden güçlü bir duruş ortaya konulmuyor? Üretici üretimden çekildikten sonra verilecek desteklerin, söylenecek sözlerin hiçbir anlamı kalmayacaktır” şeklinde uyarılarda bulundu.
Üretici kaybederse tüm Anamur kaybeder
Çilek üretiminin sadece çiftçiyi değil, zincirleme olarak ilçedeki tüm sektörleri beslediğine dikkat çeken Yılmaz, toplumsal bir çöküş uyarısında bulundu. Ekonomik çarkların üreticinin alın teriyle döndüğünü hatırlatan Yılmaz, “Herkes şunu iyi bilmelidir; üretici kaybederse sadece çiftçi kaybetmez. İlçe esnafı kaybeder, sanayi kaybeder, taşımacı kaybeder, çalışan kaybeder, Anamur kaybeder. Bugün makam sahibi olanlar, yarın 'neden bu noktaya gelindi' diye sormadan önce üreticinin bugünkü feryadını duymalıdır. Zor zamanda üreticinin yanında olunmayacaksan ne zaman olunacaktır? Sessiz kalmak çözüm değildir. Bu ilçenin emeğine, alın terine ve geleceğine sahip çıkmak herkesin sorumluluğudur” dedi.



