1890 yılında Japonya'nın Kushimoto açıklarında kayalıklara çarparak batan ve 540 Türk denizcisinin hayatını kaybettiği Ertuğrul Fırkateyni Faciasının 135’inci yıldönümü ve 1985 yılında İran-Irak Savaşı sırasında Türkiye'nin Tahran’dan 215 Japon vatandaşını tahliye etmesinin 40’ıncı yılı kapsamında, Japonya’dan gelen heyet Mersin’de ağırlandı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Japonya’nın Wakayama Eyaleti Valisi Izumi Miyazaki, Kushimoto Belediye Başkanı Tashima Katsumasa, Wakayama Eyalet Meclisi Üyesi Takeji Sato, Japonya Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Naoki Saito ve beraberindeki Japon heyeti belediyede konuk etti.
Ziyarette konuşan Başkan Seçer, Ertuğrul Fırkateyni Faciası'nın iki ülke arasındaki tarihi bağların temel taşlarından biri olduğunu belirterek, “135 yıl önce yaşanan deniz faciası bugün burada olmamıza vesile oldu. Siz, 135 yıl sonra bu acı olayı anmak için Mersin’e geldiniz, Refah Şehitleri Anıtı’na çelenk bıraktınız, şehitlerimize dua ettiniz” dedi.
Seçer ayrıca, Japonya’nın 2023 yılında yaşanan deprem sonrası Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği Engelli Hizmet Aracı için teşekkürlerini iletti.
“Dostluğun Temeli 135 Yıl Önce Atıldı, 40 Yıl Önce Pekişti”
Başkan Seçer, iki ülke arasındaki ilişkilerin zamanla daha da güçlendiğini ifade ederek, “1985 yılında İran-Irak Savaşı sırasında Tahran’da mahsur kalan 215 Japon vatandaşının Türkiye tarafından tahliye edilmesi, dostluğumuzun önemli bir göstergesidir” dedi.
Mersin ile Kushimoto arasında sürdürülen dostluk bağlarına da değinen Seçer, “Mersin’de ‘Kushimoto Sokağı’ gibi bu dostluğun bir nişanesi var. Öğrenci değişim programları, karşılıklı ziyaretler ve kültürel etkinliklerle bu ilişkiler gelişmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.
Ayrıca 1994 yılında imzalanan protokol ile kurulan dostane ilişkilerin resmi bir kardeş şehir statüsüne kavuşması için girişimlerde bulunduklarını belirten Seçer, ilgili bakanlıktan onay beklediklerini ve sürecin olumlu tamamlanacağını ifade etti.
“Dostluk 135 Yıldır Sürüyor”
Wakayama Eyaleti Valisi Izumi Miyazaki, Mersin’de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “135 yıl önce yaşanan kazadan sonra başlayan bu dostluğun bugüne kadar sürmesi çok değerli. Bu bağ, İran-Irak Savaşı sırasında Japonların tahliyesi ve kardeş şehir ilişkisiyle daha da güçlendi” dedi.
Kushimoto Belediye Başkanı Tashima Katsumasa ise Refah Şehitleri Anıtı’nda düzenlenen anma töreninden duyduğu duygusal etkiyi paylaşarak, iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendirmek istediklerini söyledi.
Refah Şehitleri Anıtında Tören
Ziyaret kapsamında, Ertuğrul Fırkateyni Faciası’nda hayatını kaybeden 540 denizci için Refah Şehitleri Anıtı’nda anma töreni düzenlendi. Törene Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, Mersin Valiliği adına İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Emel Gökbel, Japon heyeti ve protokol üyeleri katıldı.
Tören, Ertuğrul şehitleri anısına denize karanfil bırakılmasıyla sona erdi.