Gelirde ve vergide adalet talebiyle Aile Sağlığı Merkezleri önünde bir araya gelen Mersin Sağlık Örgütleri Platformu, mevcut vergi politikalarının sağlık çalışanları, emekliler ve dar gelirli vatandaşlar üzerindeki ağır yüküne dikkat çekerek mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı. Açıklamayı okuyan Mersin Sağlık Örgütleri Platformu adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Mersin Şube Eşbaşkanı Sevgi Başkavak, “Bugün 21 Ocak 2026. İkinci yılımızda 54. defa Aile Sağlığı Merkezlerimizden gelirde ve vergide adalet talebimizi dile getiriyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerimizde mahallemizin çalışanlarıyla, emeklilerimizle, işçilerimizle bir aradayız. Bugün Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce Aile Sağlığı Merkezleri vergi rekortmenleri ile dolup taştı. Bankalarda milyarlarca lirası olanlar değil, Türkiye’nin en büyük holdinglerinin en zengin patronları değil, asgari ücreti masada bahşiş olarak bırakanlar değil. Mahallelilerimiz, emeklilerimiz, işçilerimiz, asgari ücretleri ayın sonunu değil ortasını getirmekte zorlanan vatandaşlarımız, biz Aile Hekimleri vergi rekortmeniyiz. Yoksulluk sınırının 100 bin liraya dayandığı ülkemizde toplam geliri 400 bin lira olan çalışandan yüzde 25 vergi kesiliyor. Milyarderler çeşit çeşit yollarla vergi ödemezken, faizle günde 100 bin lira kazanandan yüzde 15 vergi kesilirken yoksulluk sınırının altına mahkum edilmiş Aile Sağlığı çalışanı 2 ay sonra yüzde 20, 6 ay sonra yüzde 27 vergi ödemeye başlayacak. Anormal vergi kesintileri ile Ocak ayı zammı Mart ayında kaybolacak ve her ay daha fazla vergi ödemeye ve düşük ücret almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Dcf8D142 A39D 4851 B78C 79Bcc65F2C42

Erteleme Maçını Mersin Camspor Kazandı
Erteleme Maçını Mersin Camspor Kazandı
İçeriği Görüntüle

"Hep birlikte giderek daha da yoksullaştık"

Vergi politikalarının yalnızca ekonomik değil, toplumsal ve sağlıkla ilgili sonuçlar doğurduğunu belirten Başkavak, “İki yıldır vergide ve gelirde adalet diyoruz. Bu iki senede paradan para kazananlar daha da zenginleşirken, bu ülkenin üreteni, çalışanı, sağlığını koruyanı, emekçisi emeklisi hep birlikte giderek daha da yoksullaştık. Finansın başkenti İngiltere’den apar topar getirilen Mehmet Şimşek ve ekibinin vergi politikaları bizi daha da yoksullaştırdı. Mehmet Şimşek İngiltere’den derebeylerinin yoksula uyguladığı salma vergiler ile gelmiş. Bu 2 senede bizi vergiyle yoksullaştırdı, bizden aldığını zenginin eline tutuşturdu. Oysa bu ülkenin üreteni, çalışanı, emek vereni bizlerin vergileri bizim için harcanmalıydı. Hastanelerden aylarca randevu alamıyorsak, Aile Sağlığı Merkezlerinde kalabalıkta iki saat sıra bekleyip doktorumuzla beş dakika görüşebiliyorsak, tedavimiz için gerekli ilaca paramız yetmiyorsa bunun nedeni bizim vergilerimizin bizim için değil, bir avuç etmeyen zenginin daha da zenginleşmesi için harcanmasındandır” şeklinde konuştu.

“Vergiler halk için harcanmalı”

Başkavak, vergilerin özel hastanelere teşvik amacıyla değil; halkın sağlık, eğitim ve sosyal ihtiyaçları için kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Bir aya yakındır grip salgınının içindeyiz. Bu salgına neden olan hastalığın aşısı var ancak satın alamadığımız için sağlığımızı koruyacak aşıya ulaşamadık. Şimdi de Hastaneler, Aile Sağlığı Merkezleri dolup taşıyor. Oysa sadece bir Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarından toplanan vergi ile tüm mahallemizin ihtiyacı olan aşı fazla fazla alınabilirdi. Vergilerimiz bizim için kullanılsa açlık sınırının neredeyse yarısı olan 20 bin lira emekli maaşından raporlu ilaçlarımız için binlerce lira kesilmezdi. Okullarda çocuklarımızın önüne bir tas çorba, bir bardak su koyabilirdik. İki yıldır söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz. Bizim vergilerimizi bizim için harcayacaksınız. Bizden topladığınız vergileri özel hastanelere teşvik için değil bizim sağlımız için harcayacaksınız. Bizden topladığınız vergileri çocuklarımıza kreş, okul için harcayacaksınız. Günde 100 bin lira kazanan faizciden yüzde 15 vergi alırken, yoksulluk sınırı altında çalışandan yüzde 35 vergi almayacaksınız” dedi.

Muhabir: Cansu Aydın