Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle sivrisinekler üremeye devam ediyor. Konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Yüce Ayhan, 'Sivrisinekler hâlâ yaşıyor ve tehlike büyüyor' dedi. Tropikal kökenli Aedes aegypti ve Culex türlerinin artık Ege Bölgesi'nde kalıcı hale geldiğini vurgulayan uzman, Türkiye'nin ciddi bir enfeksiyon tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Aile Pazar Dönüşü Kabusu Yaşadı: Pitbull Kardeşleri Yaraladı
Aile Pazar Dönüşü Kabusu Yaşadı: Pitbull Kardeşleri Yaraladı
İçeriği Görüntüle

'ARTIK ALIŞIK OLMADIĞIMIZ HASTALIKLARI GÖRÜYORUZ'

Sivrisinek ve kene gibi vektörlerin tropikal bölgelerde ortaya çıktığını kaydeden Ayhan, 'Bu canlıların yaşadıkları iklimler tropikal ve subtropikal bölgelerdir. İklim değişikliğinin etkisiyle subtropikal bölgelerde olan vektörlerin ülkemizin değişik bölgelerinde yerleşim gösterdiği biliniyor' dedi.

Alışık olunmayan enfeksiyon hastalıklarıyla karşılaşılabileceğinin altını çizen Ayhan, 'Bu nedenle daha önce alışkın olmadığımız bazı enfeksiyon hastalıklarını az sayıda da olsa görmeye başlıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü en önemli sağlık sorunlarından birinin antibiyotik direnci, diğerinin ise vektörle bulaşan enfeksiyonlar olduğunu söylüyor.' ifadelerini kullandı. Ayhan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki enfeksiyon hastalıklarının yaklaşık yüzde 17'sinin vektörlerle bulaştığını vurguladı.

BATI NİL ATEŞİ TÜRKİYE'DE GÖRÜLÜYOR

Aedes aegypti ve Culex türlerinin Batı Nil Ateşi virüsünü taşıdığına dikkat çeken Ayhan, bu enfeksiyonun artık Türkiye'de de tespit edildiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

'Batı Nil Ateşi, isminden de anlaşılabileceği gibi Nil Havzası'nda ve Afrika bölgesinde olması gereken bir enfeksiyon. Ama iklim değişikliği ile artık kuzey coğrafyalarında da görüldüğü biliniyor. Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi'nin haritasında da Türkiye'de bu sivrisineklerin ve dolayısıyla enfeksiyon ihtimallerinin olduğunu görebiliyoruz. Özellikle Marmara Bölgesi, Trakya Bölgesi'nde doğrulanmış vakaların olduğu gösterilmiş. Ege Bölgesi'nde de bu vakalara geçen yıl rastlanmaya başladı. Örneğin Manisa'da Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre 6 kişide bu enfeksiyon tespit edildi.'

SITMA YENİDEN YÜKSELİŞTE

Türkiye'nin geçmişte büyük mücadele verdiği sıtmanın da tekrar artmaya başladığını söyleyen Ayhan, 'Cumhuriyetin ilk yıllarında Sıtma Savaş Dispanserleri ile birlikte oldukça ortadan kaldırdığımız bir etkendi ama yavaş yavaş sıtma da artmaya başladı' ifadelerini kullandı.

Sivrisineklerin enfekte bireylerden aldıkları virüsü sağlıklı bireylere taşıdığını belirten uzman, özellikle durgun su birikintileri ve süs havuzlarının ilaçlanması ya da kurutulması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca haşere kovucu losyonlarla kişisel korunmanın da önemli olduğunu vurguladı.

KENELER, KARASİNEKLER VE KIRIM KONGO RİSKİ DE YÜKSELİYOR

Sivrisineklerle sınırlı olmayan tehlikeye dikkat çeken Ayhan, 'Keneler de önemli bir vektör. Geçmiş yıllarda Türkiye'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi diye bir hastalık çok da bilinmezdi. Ancak artık belli bir bölgemizde yaygın olarak görülebiliyor. Bu biraz iklim değişikliğinin etkisi, biraz da insanların yaban hayatla fazla temas etmesinden kaynaklanıyor. Yaban hayatın kendi alanlarında izole olarak canlı kalması gerekiyor.' dedi.

UZMANLARDAN SEYAHAT SAĞLIĞI UYARISI

Ayhan, global seyahatlerin de enfeksiyonların yayılmasında etkili olduğunu ifade ederek 'Çok hızla globalleşen ve sürekli uçaklarla seyahat edilen bir dünyada olmamızın da etkisi bulunuyor. Dolayısıyla bireylerin normalde yaşadıkları yerlerden çok uzak bölgelere gidip bu enfeksiyonlara yakalanması söz konusu olabilir' diye konuştu. Riskli bölgelere seyahat edecek vatandaşlara, Sağlık Bakanlığı ve Hudutlar Sahiller Genel Müdürlüğü'nün sunduğu 'Seyahat Sağlığı' hizmetinden faydalanmaları ve gerekli aşıları yaptırmaları öneriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi