Üretim maliyetlerinin gelirin üzerinde olduğu tarım sektöründe, üreticiler, yeni sezon dikimine yine umutsuz başladı. Serasında 4 dönümlük alana patlıcan fidesi diken Mersinli çiftçi Suat Kıdış, sezonda fiyatların düşük seyretmesi ihtimaline karşı daha az borçlanmanın yolunu daha az patlıcan fidesi dikmekte buldu.
“Çiftçi zarar etse de üretmekten başka yapacağı şey yok”
Günümüzde tarım ürünlerinin neredeyse tamamında düşük ücretlerin seyrettiğini üzülerek gördüğünü ifade eden üretici Suat Kıdış, “Çiftçinin üretmek dışında yapabileceği bir şey yok. Çünkü tek işimiz bu. Çok umutlu olmamakla birlikte patlıcanımız yetiştiğinde umarız bizi zarar ettirmeyecek bir fiyata ulaşır” dedi.
“Her sene büyük umutlarla başlardık şimdi o da kalmadı”
Ürünün zarar etme ihtimaline karşı zarar riskini en aza düşürmek amacıyla az ekmeyi tercih ettiklerini söyleyen Kıdış “Her sene büyük hayallerle ektiğimiz patlıcana bu yıl da istemeyerek de olsa devam ediyoruz. Biliyoruz ki çok para kazanamayacağız ama artık çiftçilikten başka yapacağımız bir iş olmadığı için çaresizce yine de ekmeye umutla devam etmeye çalışıyoruz. Kaç dönüm burası? Suat? Dört dönüm. Dört dönüm ektik. Gönül isterdi daha fazla ekelim ama zarar edeceğimizi düşündüğümüz için çok fazla ekemiyoruz” şeklinde konuştu.
“Artık tarım yapmak özellikle sebze ekmek büyük risk”
Her geçen yılın bir öncekini arattığına vurgu yapan üretici Suat Kıdış, “Artık sebze ekmek bir risk Mersin'de ve genel olarak Türkiye’de. Dolayısıyla girdi maliyetleri de çok yüksek olduğu için tedbirli ekmeye başladık artık. Dört dönüme düştük. Eskiden daha fazla ekiyorduk. Artık tedbirli ekmeye karar verdik” diye konuştu.


