Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TISİAD) öncülüğünde, Irak’ın farklı kentlerinde faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarından Anwar Sheikha Medical City heyeti, sağlık turizmi alanında temaslarda bulunmak üzere Mersin’e geldi. Heyette Hastane CEO’su Heersh HMH Raof Saeed, Hastane Genel Koordinatörü Alan Abdalla Majeed, Hastane Dış İlişkiler Sorumlusu Zanst Zana Said Gul ve Hastane Finans Müdürü Hunar Abdalwahid A. Qadir yer aldı. Heyete TISİAD Süleymaniye Temsilcisi Fazıl Süleymanoğlu da eşlik etti.

Mersin Yenişehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen programda, Türkiye ile Irak arasındaki sağlık turizmi iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulunuldu. Program kapsamında iki kurum arasında iş birliği protokolü imzalandı.

“Sağlık turizminde önemli bir alanı daha ekliyoruz”

Programda konuşan TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Çelik, dernek olarak uzun yıllardır Türkiye ile Irak arasındaki ticari, ekonomik ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekti. Çelik, sağlık turizminin iki ülke arasındaki iş birliğinin yeni ve önemli bir alanı olduğunu belirterek, “Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği olarak uzun yıllardır iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Bugün bu çalışmalarımıza çok önemli bir alanı daha ekliyoruz: sağlık turizmi” diye konuştu.

Türkiye’nin sağlık turizminde önemli bir merkez haline geldiğini ifade eden Çelik, “Türkiye; nitelikli hekim kadrosu, gelişmiş sağlık altyapısı, teknolojik imkanları ve uluslararası standartlardaki sağlık hizmetleriyle sağlık turizminde önemli bir merkez haline gelmiştir” dedi.

31. Mersin Arkeoloji Günlerinin teması Yumuktepe oldu
31. Mersin Arkeoloji Günlerinin teması Yumuktepe oldu
İçeriği Görüntüle

Tisi̇ad Başkanı Mehmet Salih Çelik

“Sağlık turizmi birçok sektörde ekonomik hareketlilik oluşturuyor”

Sağlık turizminin yalnızca hastanelerle sınırlı olmadığını vurgulayan Çelik, tedavi amacıyla gelen hastaların beraberindeki refakatçilerin de konaklama, ulaşım, yeme-içme ve alışveriş gibi alanlarda ekonomik hareketlilik oluşturduğunu ifade ederek, Irak’ın Türkiye açısından önemli pazarlardan biri olduğunun altını çizdi. Çelik, “Resmi verilere göre 2025 yılında Türkiye’yi 1 milyon 31 bin 257 Iraklı turist ziyaret etmiştir. Bu rakam, iki ülke arasındaki insan hareketliliğinin ve karşılıklı bağların ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir. Burada üzerinde durmamız gereken temel mesele, bu güçlü hareketliliğin sağlık alanında daha sistemli, sürdürülebilir ve kurumsal bir iş birliğine dönüştürülmesidir” dedi.

“Mersin sağlık turizminden daha fazla pay alabilir”

Mersin’in sahip olduğu sağlık altyapısı ve Irak ile güçlü ticari bağlarının kenti sağlık turizmi açısından avantajlı bir konuma getirdiğini dile getiren Çelik, Mersin’in bu alanda daha fazla pay alabileceğini söyleyerek, “Mersin’in sağlık altyapısı, konaklama kapasitesi, ulaşım olanakları ve Irak ile sahip olduğu güçlü ticari bağları dikkate alındığında sağlık turizminden çok daha fazla pay alabileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“Kalıcı bir sağlık turizmi köprüsünün önemli adımı”

Anwar Sheikha Medical City heyetinin Mersin ziyaretinin ve Yenişehir Hastanesi ile gerçekleştirilecek iş birliği protokolünün önemine dikkat çeken Çelik, iki kurum arasındaki iş birliğinin uzun vadeli sonuçlar doğurmasını hedeflediklerini belirtti. Çelik, “Biz bu protokolü yalnızca iki sağlık kuruluşu arasında atılan bir imza olarak değil, Irak ile Mersin arasında kurulabilecek kalıcı bir sağlık turizmi köprüsünün önemli adımlarından biri olarak görüyoruz” dedi.

Uzun vadeli iş birliklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor

TISİAD olarak Irak’taki sağlık kuruluşları ile Mersin’deki hastaneleri, sağlık profesyonellerini ve iş dünyasını daha fazla bir araya getirmeye devam edeceklerini ifade eden Çelik, ziyaretin Türkiye-Irak ilişkilerine katkı sunmasını diledi. Çelik, “Bugünkü ziyaretin ve imzalanacak iş birliği protokolünün her iki kurumumuza, Mersin’imize ve Türkiye-Irak ilişkilerine hayırlı olmasını diliyor; Anwar Sheikha Medical City heyetine, Yenişehir Hastanemize ve siz değerli basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Muhabir: Emrah Birgül