Türkiye’nin 81 İlinde Sosyal Konut Seferberliği

Başakşehir Kayabaşı’nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 500 bin sosyal konut projesinin tanıtımını yaptı. Katılımcılar, yeni projedeki örnek daireleri gezme fırsatı buldu. Törene Erdoğan’ın yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ Başkanı Mustafa Levent Sungur, milletvekilleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yeni projeyle, “İlk Evim Projesi” kapsamında konut sahibi olan ailelere anahtar teslimleri de gerçekleştirildi. TOKİ tarafından yürütülecek proje, devlet güvencesiyle uygun maliyetli konut sahibi olma fırsatı sunuyor. Kampanyanın sloganı ise “Ev Sahibi Türkiye” olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Proje Mesajları

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “Sizlerin huzuruna her zaman olduğu gibi yeni projelerimizle, yepyeni yatırımlarımızla çıkmanın bahtiyarlığı içerisindeyim. Heyecanıyla, enerjisiyle bu salonu dolduran siz değerli kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şu dayanışma tablosuyla yine herkese çok güçlü bir mesaj veriyorsunuz. Cenab-ı Allah hepinizden razı olsun. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, muhabbetimizi inşallah daim eylesin. Evet, geçtiğimiz günlerde müjdesini verdiğimiz 'Yüzyılın Konut Projesi'nin tanıtımı için bugün sizlerle bir aradayız. Bugün yeni umutlarla, yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızı heyecanlandıran yeni konut hamleleriyle güzel İstanbul'umuzdayız. Bu eşsiz gururu beraber paylaştığımız her bir kardeşime 'Hoş geldiniz, şeref verdiniz, sefalar getirdiniz' diyorum” ifadelerini kullandı.

68Fb89E1A322C59Cc7844838

Ev Sahibi Türkiye İçin Önemli Adım

Erdoğan, “Yalnızca İstanbul için değil, ülkemiz için de bir dönüm noktası olacak bu projemizin detaylarını birazdan sizlerle paylaşacağım. Türkiye'nin en büyük sosyal devlet projelerinden birini daha hayata geçirmeye başlayacak ve hep beraber 'Ev Sahibi Türkiye' diyeceğiz. Projemizin detaylarına geçmeden evvel bir hususu ifade etmek istiyorum. Başakşehir'in benim siyasi hayatımda çok özel bir konumu var. İstanbul'da ilk toplu konut uygulamamızı da yine burada başlatmıştık. Temelleri burada atmıştım. Bu uygulama öyle başarılı oldu ki şöhreti kısa sürede İstanbul sınırlarını aştı, tüm Türkiye'nin örnek aldığı bir model haline geldik. İnşallah bu projemiz de yeni bir dönemi farklı bir şekilde başlatacaktır. Millete hizmet sevdamızın en büyük nişanelerinden olan konut projemizin şimdiden ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza, TOKİ'ye ve projeye destek veren tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Devletin Sosyal Sorumluluğu Önceliğimiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 yıldır süren hizmet anlayışını vurgulayarak, “Kasım ayında millete hizmet yolunda tam 23 yılı, yani neredeyse çeyrek yüzyılı geride bırakmış olacağız. Bakın, iş başına geldiğimizde dedik ki, 'Bizim görevimiz insanımızın hayat standardını yükseltmektir. Görevimiz devletin sosyal sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamaktır. Bizim sorumluluğumuz dünyanın en gelişmiş, en müreffeh ülkeleri arasında yer alabilmek için soluksuz çalışmaktır.' Çok şükür o günden bu yana yirmi üç yıl geçti...” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, bugüne kadar tamamlanan 1 milyon 740 bin sosyal konutla dar gelirli ailelerin yüzünü güldürdüklerini de sözlerine ekledi.

68Fb8A14A322C59Cc7844848

Afet Bölgelerine Destek ve Güvenli Konut

Cumhurbaşkanı Erdoğan, afet bölgelerinde yapılan çalışmalara dikkat çekerek, “Başta 6 Şubat'ta kaybettiklerimiz olmak üzere, ebediyete uğurladığımız kardeşlerimizi geri getirmek biliyoruz ki mümkün değil. Fakat şehirlerimizi yeniden dizayn etmek, depreme dayanıklı evler inşa etmek bizim elimizde. Unutmayalım, tedbir bizden, takdir Allah'tandır. Biz tedbirimizi hiçbir eksik nokta bırakmadan almakla mükellefiz. Afet bölgemizdeki vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için çok boyutlu bir çalışma yürütüyoruz. Tamamlanan konut ve iş yerlerimizin teslimi hamdolsun başladı. Yılbaşına kadar 453 bin afet konutunu depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” dedi.

İstanbul’a 100 Bin Konut ve Özel Kontenjanlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje detaylarını şöyle açıkladı:

“Milletimiz için ortaya koyduğumuz tüm bu çabaları şimdi yeni bir projeyle taçlandırıyoruz. Türkiye Yüzyılı'nda Yüzyılın Konut Projesi'ni hayata geçiriyor, 500 bin sosyal konut seferberliğimizi başlatıyoruz. Projemizle 81 ilimizin tamamında toplam 500 bin konut yapacağız. Bu konutların 100 binini İstanbul'a ayırdık. İstanbul'umuzun her iki yakasında toplam 100 bin konut inşa edeceğiz. Ankara'ya 30 bin, İzmir'e 21 bin, Bursa, Gaziantep ve Konya'ya 13 bin, Hatay ve Diyarbakır'a 12 bin yeni yuva kazandıracağız.”

Erdoğan ayrıca şehit aileleri, gaziler, engelliler, emekliler ve çok çocuklu aileler için özel kontenjanların ayrıldığını belirtti.

Gençler ve İlk Ev Sahibi Olacaklar İçin Ayrı Ayrı Planlar

Proje kapsamında gençlere özel kontenjanlar da ayrıldığını aktaran Erdoğan, “500 bin sosyal konut projemizde evlerin yüzde 20'sini 18-30 yaş aralığındaki gençlerimize tahsis ediyoruz. Eğitimden iş hayatına, barınmadan ulaşıma gençlerimizi her alanda desteklemeye devam edeceğiz. Diğer taraftan, inşa edeceğimiz konutlar 2+1 ve 1+1 evlerden oluşacak. Evlerimizin tamamı yatay mimariye ve geleneksel dokuya uygun şekilde tasarlanacak. Projemize 18 yaşını doldurmuş tüm vatandaşlarımız başvurabilecek. Ancak önceliğimiz henüz evi olmayan vatandaşlarımızdır” dedi.

68Fb8A14A322C59Cc7844852

İstanbul’da Kiralık Konut Modeli Başlıyor

Erdoğan, İstanbul için kiralık sosyal konut uygulamasını duyurdu: “Proje çerçevesinde İstanbul'da 100 bin konutun yanı sıra 15 bin kiralık konut belirledik. Kiralık sosyal konutlarımız işçi ve memurlar, asgari ücretli ve sosyal hak sahibi ailelerimiz, genç çiftlerimiz ve kentsel dönüşüm kanunu kapsamına giren hak sahipleri için tahsis edilecek. Konutlarımız bölgedeki rayicin yarı fiyatına kiralanacak ve kira sözleşmeleri 3 yılı kapsayacak” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı seçilen Özgür Çelik mazbatasını aldı
CHP İstanbul İl Başkanı seçilen Özgür Çelik mazbatasını aldı
İçeriği Görüntüle

Taksitler ve Başvuru Süreci

Erdoğan, sosyal konutların fiyatlandırmasını da paylaştı: “500 bin sosyal konut projesindeki evlerimiz ayda 6 bin 750 liradan başlayan taksitlerle ödenecek. Satış bedeli ise 1 milyon 800 bin liradan başlayacak. Bu konutlar devlet güvencesiyle yüzde 10 peşinat ve 240 ay vadeyle satışa sunulacak. Başvurular 15 Kasım’da başlayacak. Kuraları Aralık ayında çekilecek, ilk teslimler Mart 2027’de gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

Mahalle Konaklarıyla Yeni Yaşam Alanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Yüzyılın Konut Projesi sadece evlerden oluşmuyor. Mahalle konaklarımızda çocuklar için gündüz bakım evleri, yaşlılarımız için etkinlik alanları, aile sağlığı merkezleri, camiler, kafeteryalar, el sanatları üretim merkezleri, taziye evleri, spor salonları ve misafirhaneler de yer alacak. Mahalle konaklarımız da şimdiden hayırlı olsun.”

Törende ayrıca Başakşehir’de daha önce ev sahibi olan aileleri temsilen 5 aileye anahtar teslimi yapıldı. Kur’an tilaveti ve aile fotoğrafı ile tören sona erdi.

68Fb8A12A322C59Cc7844844

Kaynak: DHA