Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak İklim Kanun Teklifi’ni kabul etti. Kanun, ülkenin yeşil dönüşüm vizyonu ve net sıfır emisyon hedefine ulaşmasını sağlamak üzere sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini kapsamlı şekilde düzenliyor. Yeni yasa ile birlikte iklim değişikliğiyle mücadelede eşitlik, iklim adaleti, sürdürülebilirlik ve adil geçiş ilkelerini esas alınıyor. Kamu kurumları, özel sektör ve tüm paydaşlar, kanun kapsamında alınacak tedbir ve düzenlemelere uymakla yükümlü tutulacak.
Kanun ile Ulusal Katkı Beyanı hazırlanarak, Türkiye’nin kalkınma öncelikleri doğrultusunda net sıfır emisyon hedefi desteklenirken sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum süreci Başkanlık tarafından koordine edilecek, ilgili kurumlar arasında etkin bir iş birliği sağlanacak. Özellikle Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak ve karbon piyasasının düzenlenmesi için Karbon Piyasası Kurulu oluşturulacak. ETS kapsamındaki işletmeler, sera gazı emisyon izni almak zorunda olacak ve karbon piyasası yoluyla emisyonlar kontrol altında tutulacak.
Kanun ayrıca, iklim dostu yatırımların desteklenmesi, yeşil finansman araçlarının teşviki ve teknolojik dönüşümün hızlandırılması için çeşitli mekanizmalar getiriyor. Sera gazı emisyonlarının raporlanmasında gecikme veya eksiklik durumunda ağır idari para cezaları uygulanacak. Ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımı, ticareti ve ithalatına yönelik de sert yaptırımlar öngören kanun, florlu sera gazlarına ilişkin kotaların ve denetimlerin sıkı şekilde uygulanmasını sağlıyor. Denetim yetkisi ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığı’na verildi.
Türkiye’nin iklim değişikliğiyle etkin mücadele yolunda önemli bir dönüm noktası olan İklim Kanun Teklifi, ulusal strateji ve eylem planları ile desteklenerek yeşil büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hizmet edecek.