Kayseri’de Kırmızı Şeytanlar rüzgarı esiyor
Kayseri’de Kırmızı Şeytanlar rüzgarı esiyor
İçeriği Görüntüle

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre, Ağustos ayında markette ve üreticide fiyatı en fazla artan ürün yüzde 37,8 ile yumurta oldu. Yumurta fiyatı bir ay içinde 4 lira 87 kuruştan 6 lira 75 kuruşa yükselirken, 30’lu yumurta kolisinin fiyatı 200 liraya kadar çıktı. Aynı dönemde tavuk fiyatlarında ise yüzde 7’lik artış yaşandı. Fiyat artışlarını değerlendiren Berdan Gök, üreticinin artan maliyetler karşısında üreticinin yeterli kazancı elde edemediğini belirtti.

Fiyat artışı üreticiye yansımıyor

Tavuk fiyatlarındaki yükselişe rağmen üreticinin yaklaşık 20 aydır aynı fiyat üzerinden üretim yaptığını belirten Gök, tavuğun satış fiyatından üreticiye kalan payın sınırlı olduğunu, fiyatın önemli bölümünün ticaret zincirindeki diğer aktörlerin maliyet ve karlarına gittiğini ifade ederek, en fazla kazanan kesimin aradaki aracılar olduğunu dile getirdi.

Maliyetler yüzde 30-40 arttı

Üretim giderlerinin son üç-dört ayda yüzde 30-40’a varan oranlarda yükseldiğini aktaran Gök, kümeslerde kullanılan talaşın 60 gün içinde 5 liradan 7 liraya çıktığını söyledi. Kömür fiyatlarında da ton başına yaklaşık 30 dolarlık artış yaşandığını belirten Gök, elektrik ve su giderlerinin de üreticinin yükünü artırdığını kaydetti.

25 bin kapasiteli bir kümeste yaklaşık 100 bin lira su, 60-70 bin lira elektrik ve 30-40 bin lira altlık gideri oluştuğunu ifade eden Gök, kömür giderleriyle birlikte toplam maliyetin yaklaşık 500 bin liraya ulaştığını belirtti. Üreticinin elde ettiği gelirin yaklaşık 600 bin lira olduğunu söyleyerek, “Diğer giderler düşüldüğünde üreticinin elinde çok sınırlı bir kazanç kalıyor” dedi.

Tavuk tüketimi sürüyor

Et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle tavuk etine yönelimin devam ettiğini belirten Gök, diğer et türlerinin fiyatlarının yükselmesi nedeniyle tüketicilerin daha uygun seçenek olarak tavuk etini tercih ettiğini kaydetti.

Muhabir: EMEK EZGİ KIDIŞ