İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Türkiye’de orman yangınlarının çoğunun insan hataları, ihmal ve doğal nedenlerden meydana geldiğini vurguladı. Kurum, elektrik nedeniyle çıkan yangınların toplam orman yangınlarının yüzde 5’inden az olduğunu belirtti.
DMM’nin sosyal medya üzerinden yayımladığı açıklamada, "Son dönemde orman yangınlarının elektrik kaynaklı olduğuna dair sosyal medyada ve bazı mecralarda yer alan, kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialar dezenformasyon ürünüdür. Türkiye'deki orman yangınlarının büyük bölümü; insan kaynaklı hatalar, ihmal ve doğal etkenlerden kaynaklanmaktadır. Elektrik kaynaklı yangınlar tüm orman yangınlarının yüzde 5'inden daha azını oluşturmaktadır. Bu çerçevede, tarımsal faaliyetler sırasında kontrolsüz ateş kullanımı, söndürülmeden atılan sigara izmaritleri ve meteorolojik koşullar (yüksek sıcaklık, rüzgar, kuraklık vb.) yangınların başlıca sebepleri arasında yer almaktadır" denildi.

“Elektrik Kaynaklı Yangınların Oranı Oldukça Düşük”
Elektrik altyapısından çıkan yangınların her biri ilgili kurumların titiz incelemesine tabi tutulurken, elde edilen veriler elektrik kaynaklı yangınların oranının oldukça düşük olduğunu gösteriyor. Öte yandan, 2025 hedefleri doğrultusunda orman yangınlarıyla mücadelede yoğun çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda 27 uçak, 105 helikopter, 1786 kara aracı ve 2 bin 742 ilk müdahale aracı aktif olarak görev yapıyor. Yangın tespiti ortalama 2 dakika içinde yapılırken, 776 gözetleme kulesi, yapay zeka destekli sistemler ve 14 insansız hava aracı sürece katkı sağlıyor. Ayrıca, 8 bin 500 personel ve 25 bin orman gönüllüsü yangınlarla mücadelede yer alıyor. Kamuoyunun sadece resmi açıklamalara güvenmesi, doğru bilgilendirme ve etkili afet yönetimi için büyük önem taşıyor.




