Mersin’de, ödüllü genç keman sanatçısı Laçin Akyol’a (18) otomobiliyle çarparak ölümüne yol açan İbrahim Halil Çabalar (27) hakkında yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan keşif raporu tamamlandı. Bilirkişi incelemesine göre, Çabalar kazada asli tam kusurlu, Akyol ise kusursuz bulundu.
Eğitim İçin İsviçre’ye Gitmişti
İsviçre’de üniversitede müzik eğitimi gören, aynı zamanda Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencisi olan Akyol, kayak yaparken ayağını kırınca ailesinin yanına dönmüştü. 25 Ocak’ta Adnan Menderes Bulvarı’nda yaya geçidinden yolun karşısına geçmeye çalışırken, Çabalar yönetimindeki 33 CBR 05 plakalı otomobilin çarpmasıyla ağır yaralandı. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan genç sanatçının 6 Şubat’ta beyin ölümü gerçekleşti.

Organları Üç Hastaya Umut Oldu
Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları Mahmut ve Övül Akyol çifti, kızlarının organlarını bağışladı. Laçin’in karaciğeri Malatya’ya, böbrekleri ise Kayseri ve Mersin’deki hastalara nakledildi. 2015’te Uluslararası Grumiaux Genç Kemancılar Yarışması’nda üçüncü olan Akyol, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başarısından dolayı hediye kemanla ödüllendirilmişti. Genç sanatçı, Mersin Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.
9 Yıla Kadar Hapis İstemiyle Yargılanıyor
Kazanın ardından gözaltına alınan ve tutuklanan sürücü İbrahim Halil Çabalar hakkında, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede “bilinçli taksirle öldürme” suçundan 9 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İddianamede, sürücünün yaya geçidine yaklaşırken yavaşlamadığı ve yayalara geçiş hakkı tanımadığı belirtildi.

Kaza Yerinde Keşif Yapıldı
Mersin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 3 ve 4 Ekim tarihlerinde kaza mahallinde keşif gerçekleştirildi. Bilirkişi raporuna göre, olay ışıklı olmayan yaya geçidi üzerinde, hız sınırının 60 kilometre olduğu bir noktada meydana geldi. Görüş mesafesinin açık, yolun düz olduğu, aydınlatmanın ise yeterli olduğu belirtildi.
Rapor, otomobilin çarpmanın ardından Akyol’u 33 metre savurduğunu ve aracın yaklaşık 30 metre sonra durduğunu ortaya koydu.
“Yaya Geçidine Dikkatsizce Yaklaştı”
Teknik değerlendirme kısmında, “Kamera kayıtlarında aracın yaya geçidine yaklaşırken hızını yeterli ölçüde düşürmediği, selektörle uyarı yaptığı ancak frenlemenin çarpma anından hemen önce başladığı görülmektedir. Bu da sürücünün yaya geçidine gerekli dikkatle yaklaşmadığını ortaya koymaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Raporda ayrıca, aracın hızının yaklaşık saatte 73 kilometre olduğu, bu hızın yasal sınırı yüzde 20-40 oranında aştığı belirtildi.
“Hızını Şartlara Göre Ayarlamadı”
Teknik kusur değerlendirmesinde, Çabalar’ın hızını yol, hava ve trafik durumuna göre ayarlamadığı, yaya geçidinde geçiş hakkı vermediği vurgulandı.
Akyol’un ise kurallara uygun şekilde yaya geçidinden geçtiği ve kazada herhangi bir kural ihlalinin bulunmadığı kaydedildi.
Raporda sonuç olarak, “33 CBR 05 plakalı otomobil sürücüsü İbrahim Halil Çabalar’ın Karayolları Trafik Kanunu’nun 74, 52/a ve 52/b maddelerini ihlal ettiği ve kazada asli tam kusurlu olduğu; yaya Laçin Akyol’un ise kusursuz olduğu” ifade edildi.
Laçin Akyol’un ölümüne ilişkin davanın karar duruşması 30 Ekim’de Mersin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.





