Haber- Esen Çalıcı
7,7 ve 7,6 şiddettin de yaşanan depremlerden sonra 10 il ağır yara aldı. On binlerce kişi hayatını kaybederken, deprem bölgesinde yüz binlerce kişi ise farklı illere göç etmeye başladı. Afet bölgesine yakın olması sebebi ile göç alan illerin başında olan Mersin'de ise son günlerde artan nüfus gündemdeki yerini koruyor. Mersin İYİ Parti İl Başkanlığı parti binasında bir açıklama gerçekleştirerek, çözüm önerilerinde bulundular. İYİ Parti Mersin Milletvekilleri Zeki Hakan Sıdalı ve Behiç Çelik'le beraber Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar basın açıklaması düzenledi. Depremin ilk gününden itibaren Mersin'de il binasında bir afet koordinasyon merkezi kurduklarını belirten Dutar, "Hemen 6 başlıkta deprem bölgesine nasıl faydalı olabiliriz üzerinde süreci hep beraber yürütmeye çalıştık. Hatay, Adıyaman ve Osmaniye başta olmak üzere 15 tır giyecek gıda yakıt yardımı yaparak milletimizin yarasını sarmaya çalıştık" ifadelerini kulandı.
DUTAR, "ORTAK AKILDA ÇÖZÜM BULUNMALI"
Dutar, deprem sonrasında Mersin'e önemli miktarda depremzede geldiğini belirterek, "Mersin küçük bir Türkiye ve dört bir yandan insanın yaşadığı bir kenttir. Bu anlamda insanlar Mersin'e ulaşmak için bir çaba sarf etti. Bizde gelen insanımıza hep beraber sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da davam edeceğiz. Ama bununda kentte getirdiği birçok sorumluluğunda farkındayız ve bu anlamda da biz depremzedelerin kalbinin attığı Mersin' e herkesin kulak vermesini istiyoruz. Mersin bu anlamada özel bir statüye kavuşturulmalı. Yerel belediyelerin hem de merkezi hükümetin bir araya gelerek kalıcı çözümler ile Mersin'inin sonraki durumunun planlanması gerektiğinin altını çizen Dutar, "Son aldığımız rakamlara göre sığınmacılar hariç Mersin yaklaşık 350 bin ve 400 bin bir nüfusla karşı karşıya ve bu akış devam etmekte. Aileleri ve tanıdıkları olanlar Mersin'e gelebildiler. Ama şuanda da aileler Mersin'de ev arayışında. Mersin'de konut fiyatlarında kira fiyatlarında önemli bir artış söz konusu oldu. İl başkanlığı olarak önerimiz şu, sivil toplum kuruluşları dahil diğer siyasi partiler, yerel yönetimler, merkezi hükümet yetkilileri dahil Mersin'in bu sesine herkesin bu sese kulak vermesi ve hep beraber ortak akılda bir çözüm bulunmasını öneriyoruz" dedi.
SIDALI, "BİRÇOK ŞEYE HAZIRLIKLI DEĞİLİZ"
Mehmet Dutar'ın konuşmasından sonra söz alan İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı ise," Oldukça zor günlerden geçtik. Birçok milletvekilimiz hızlıca bölgeye sevk edildi. İlk günlerde ben kendi açımdan Adana, Hatay ve Osmaniye illerinde depremin etkilerini gözlemlemek için gittim. Şunu gördük birçok şeye hazırlıklı değiliz. Bu hazırlıksızlığının da çok önemli bir bedeli var bu bedeli her kriz döneminde vatandaşlarımız ödüyor" dedi.
SIDALI, "ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ"
Sıdalı, deprem sonrasında Mersin'in durumunu doğru bir şekilde konuşulması gerektiğini belirterek, "Konuşmazsak doğru çözümleri bulmakta sorun yaşarız. Deprem zamanında yaşanan koordinasyon eksiliğini bu gün Mersin yaşamamalıdır. Birçok rakam konuşuluyor, ciddi rakamlar konuşuluyor. Dolayısıyla acil bir şekilde bu işe hep beraber dahil olmayız, konuşmalıyız ve çözüm üretmeliyiz. Biz OHAL bölgesi değiliz, ama deprem yaşayan şehirlerden sonra en çok etkilenen il şuan itibari ile Mersin olarak görülüyor. Bu anlamda çok ciddi adımlar atılması gerekiyor önemli destekler alması şart. Yani bu bir keyfiyet değil bu bir mecburiyet dolayısıyla bunun gereğini yapmak için ben hükümet yetkililerini Mersin ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye ve hızla çözüm üretmeye davet ediyorum" ifadelerine yer verdi.
ÇELİK, "ÖDENEKLER ARTIRILSIN"
İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik ise düzenlenen toplantının amacının deprem ve depremin Mersin'e etkileri olduklarını belirterek, " Mersin'e ne yapılabilir. Biliyorsunuz belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesi ile ilgili kanun vardır. Şimdi burada Maliye Bakanlığı ek ödenek ile istediği illere nakdi yardım yapabilir, ödenek verebilir. Şimdi Mersin'e bunu yapsınlar, bu kadar insan buraya kadar geldiyse eğer. Yine pay verilmesi hakkında kanuna göre ne yapabilirler Şehircilik Bakanlığında bir kara alınır ve burayı afete maruz bölge ilan ederek kat sayıyı arttırır. Diyelim belediyeye 100 lira geliyorsa bunu 4 katına kadar arttırma yetkisi var. Bu milyonlarca lira düzeyinde olduğu için Mersin bu konuda rahatlar. Belediyelimiz ve valiliğimiz daha iyi halkımıza hizmet verir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.




