Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Toplantısı, kentte son dönemde yaşanan tutuklamaların ardından yoğun bir gündemle toplandı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile ilçe belediye başkanlarının tutukluluk halleri meclis salonunda siyasi gruplar arasında gergin anların yaşanmasına neden oldu. Oturumu yöneten Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Özalp Önal, demokrasinin temelinin seçme ve seçilme hakkının korunmasından geçtiğini belirtti.

"Başkanlarımız tutuksuz yargılanmalıdır"

Mersin halkının 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde iradesini ortaya koyduğunu hatırlatan Hasan Özalp Önal, Vahap Seçer'in kamu yararını ve sosyal belediyeciliği esas alan bir anlayışla çalıştığını vurguladı. Önal, “Temennimiz, tüm arkadaşlarımızın haklarının korunduğu, adil yargılandığı bir sürecin yaşanmasıdır. Hukuk hiçbir şeyin gölgesinde olmamalıdır, başkanlarımız tutuksuz yargılanmalıdır. Görüşlerimiz farklı olsa da bu kente karşı sorumluluğumuz ortaktır. Vahap Seçer ile bu mecliste yeniden bir araya geleceğimiz günler açıktır” dedi.

Ekran Görüntüsü 2026 10 12 113821

"Halkın iradesine müdahale ediliyor"

CHP Grubu adına söz alan Gülşah Yıldırım Genç, yaşanan sürece büyük bir üzüntü ve öfkeyle yaklaştıklarını belirterek, seçilmiş başkanların şafak operasyonlarıyla gözaltına alınmasına ve mahremiyetin ihlal edilmesine tepki gösterdi. Genç, “Bir soruşturma yürütülüyor ancak bu yürütülürken insan onurunu koruma sorumluluğu ortadan kalkmıyor. Şafak operasyonları, günlerce gözaltı ve ardından tutuklama neden gerekli? Halkın seçtiği başkanlara hizmet etmek için sorumluluk üstlendikleri bu kentten vatandaş neden uzaklaştırılıyor? Vahap Seçer'in, Abdullah Özyiğit'in, Ahmet Serkan Tuncer'in ve Mustafa Turgut'un halkla kurduğu bağ kopmuyor, daha da güçleniyor. Somut delillere dayanan, adil, şeffaf ve herkes için eşit işleyen bir hukuk istiyoruz" diye konuştu.

Genç ayrıca, iktidar ve muhalefet mensuplarına yönelik soruşturmalarda çifte standart uygulandığı yönünde kamuoyunda ciddi bir kaygı bulunduğunu ifade etti.

Geniş Meclis Toplantısı Salonu

"Kayyum ve müdahaleler yerel demokrasiyi hedef alıyor"

DEM Parti Grubu adına söz alan Feride Aslan Bilgiç ise yerel yönetimlere yönelik operasyonların ve kayyum uygulamalarının halkın kendi kendini yönetme hakkını açıkça ihlal ettiğini belirtti. Bilgiç, "Bir kent düşünün, insanları sandığa gidiyor, yöneticisini seçiyor, sonra sandıkta çıkan irade hiçleştiriliyor. Seçme hakkının güvencesi, seçilme hakkının korunmasından ayrı düşünülemez. Talebimiz, hukukun siyasi vesayetten kurtulması, herkese eşit uygulanması ve halkın seçme ve seçilme hakkının güvence altına alınmasıdır" diye konuştu.

"Yargı sürecine saygı duyulmalıdır"

AK Parti Sözcüsü Mustafa Turan ise konuşmasında özel günleri kutlayarak başladığı sözlerini, yargı süreçlerinin siyasallaştırılmaması gerektiği vurgusuyla sürdürdü. Turan, daha önceki bazı soruşturmalarda da benzer konuların mecliste gündeme geldiğini hatırlatarak, “Geçmişte belediyemizde bazı operasyonlar yapıldığında 'yargıya intikal etmiş bir konu' denilerek saygı duyulmuştu. Şimdi başkan olunca farklı, çalışan olunca farklı mı yaklaşılmalı? Kolluk kuvvetlerinin ve yargının yaptığı görevleri peşinen yanlış bulmak bir haksızlıktır. Biz yanlış yapan kim olursa olsun karşısındayız; partimiz içinde de gereken adımların atıldığını gösterdik. Yargı sürecinin ve delillerin beklenmesi gerekir” dedi.

Sağanak, Şehir Hastanesine ulaşımı durma noktasına getirdi
Sağanak, Şehir Hastanesine ulaşımı durma noktasına getirdi
İçeriği Görüntüle

Konuşmalar sırasında iki taraf arasında usul ve farklı uygulamalar üzerine karşılıklı atışmalar yaşandı. Başkan Vekili Hasan Özalp Önal, tartışmaların uzatılmamasını isteyerek adaletin herkes için tarafsız şekilde tecelli etmesi gerektiğini yineleyerek, gündemdeki maddelerin görüşülmesini istedi.

Muhabir: Seyrani Solugan