Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan ve doğal havuzlarıyla dünyaca tanınan, deniz kaplumbağaları ile Akdeniz foklarının yaşam alanı olan Koru Sahili'nde yapılması planlanan 89 oda ve 194 yatak kapasiteli turizm konaklama tesisi için verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararına karşı Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından dava açıldı.

Doğu Akdeniz’de Fırtına Uyarısı! Mersin Valiliği'nden Dikkat Çağrısı
Doğu Akdeniz’de Fırtına Uyarısı! Mersin Valiliği'nden Dikkat Çağrısı
İçeriği Görüntüle

Yaklaşık 2,5 kilometrelik Koru Sahili'nde, 2024 yılında özel bir şirkete 49 yıllığına tahsis edilen 2128 ada 3 parsel üzerine yapılması planlanan tesis için, Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce 8 Mayıs 2025 tarihinde "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi ise bu kararı, doğaya aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya taşıdı.

Caretta Caretta ve Akdeniz Foklarının Yaşam Alanı

Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, Koru Sahili’nin nesli tükenme tehlikesi altındaki Caretta caretta deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki 17 önemli yuvalama merkezinden biri olduğu belirtildi. Aynı zamanda bölgenin Akdeniz fokları için de yaşam alanı oluşturduğuna dikkat çekilerek, alanın korunması gerektiği vurgulandı.

Dünya Çapında Tanınan Havuzlar Yok Sayılıyor

Koru Sahili’nde bulunan ve doğal arıtma özelliğine sahip eşsiz doğal havuzların da proje kapsamında göz ardı edildiği ifade edilen açıklamada, bu havuzların yer altı sularında bulunan kirecin kristalleşip, kum ve çakılları birbirine bağlamasıyla oluştuğu belirtildi. Dalga hareketiyle kendini temizleyen bu doğal oluşumların, her yaştan ziyaretçiye doğal bir oyun alanı sunduğu hatırlatıldı.

Kanuna Aykırılık Vurgusu

Açıklamada, "ÇED Gerekli Değildir" kararının, tesisin 250 yatak kapasitesinin altında olması nedeniyle verildiği; ancak deniz kaplumbağalarının üreme alanı, Akdeniz foklarının yaşam alanı, jeolojik ve biyolojik özellikler gibi kriterlerin değerlendirilmediği vurgulandı. Sahilin tamamen turizm tesisi alanı olarak planlandığı, denize girecek alanlar ayrılmadan halkın dışlandığı ve bu durumun Anayasa ile Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu belirtildi.

Koru Sahili’ne yapılacak tesisin, arkada yer alan tropikal meyve üretimi yapılan verimli tarım arazilerini de tehdit edeceği ifade edilen açıklamada, bu yapılaşmanın ikinci konut, lojman, alışveriş merkezi ve sağlık tesisleri gibi yeni yapılaşmalarla tarım alanlarını yok edebileceği uyarısı yapıldı.

Yürütmenin Durdurulması ve İptal Talebi

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Gazipaşalı bazı vatandaşlarla birlikte "ÇED Gerekli Değildir" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldığını duyurdu. Açıklamada, bölgenin doğası, tarihi ve tüm habitatıyla korunması gereken ender niteliklere sahip olduğu vurgulandı

Kaynak: DHA