Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Aydıncık’ta bulunan Kelenderis Antik Kenti’nde sürdürülen “Geleceğe Miras” kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Kazı alanında yürütülen çalışmaları sahada değerlendiren Doğanay, Kazı Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın’dan son durum hakkında bilgi aldı. Roma döneminin güçlü yapılarından biri olarak öne çıkan kale başta olmak üzere, Agora Bazilika ve Liman Mozaiği’nde ulaşılan bulgular dikkat çekti.
Kazı Başkanı Mahmut Aydın, kentin Roma döneminin güçlü yapılarından biri olan kalesinde önemli bulgulara ulaşıldığını belirterek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aydın, surlar, kaleye girişi sağlayan merdivenler ve giriş kapısının geçmişte savaş izleri taşıdığını, bu bölümlerin restorasyon gördüğünü ifade etti. Yaklaşık 2 bin yıl sonra merdivenlerin yeniden yürünebilir hale getirildiğini kaydeden Aydın, önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 300 metrelik sur hattının bütüncül şekilde ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Böylece kale yapısının ana hatlarıyla görünür hale gelmesi planlanıyor. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla Kelenderis Antik Kenti’nde Roma savunma mimarisine dair daha net bir tablo oluşması bekleniyor. Kazı çalışmalarının yalnızca surlarla sınırlı olmadığına dikkat çeken Aydın, kale içerisinde 20 metre aralıklarla konumlanan kulelerin yanı sıra tapınak, kilise ve idari yapı kalıntılarının da kazı programına dahil edildiğini kaydetti.Kazı alanındaki önemli yapılardan biri olan Agora Bazilika’nın MS 5-6. yüzyıllara tarihlendiği ve yaklaşık 400 metrekarelik in situ mozaiğe sahip olduğu belirtildi. Mozaiklerde hayvan ve insan figürlerinin yanı sıra bölgeye özgü kuş ve balık motifleri de dikkat çekiyor. Bu betimlemelerin dönemin gündelik yaşamı ve ekonomik faaliyetleri hakkında ipuçları verdiği değerlendiriliyor. Özellikle denizle iç içe bir yerleşim olan Kelenderis’te balık motiflerinin öne çıkması, kentin liman kimliğini yansıtan unsurlar arasında gösteriliyor. Bir diğer önemli eser olan Liman Mozaiği’nin de MS 5-6. yüzyıllara tarihlendiği, yaklaşık 39 metrekarelik alanı kaplayan mozaik, kentin o dönemki haritasını betimlediği kaydedildi. Türkiye’de tek, dünyada ise yalnızca üç örnekten biri olma özelliği taşıyan mozaiğin, arkeoloji dünyası açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı Antik liman yapıları ve kıyı düzenine ilişkin detaylar barındıran eser, arkeoloji dünyasında önemli bir referans noktası olarak değerlendiriliyor.
İl Müdürü Hakan Doğanay, “Geleceğe Miras” kazı çalışmaları kapsamında özveriyle görev yapan Batman Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mahmut Aydın ve ekibine teşekkür ederek, yürütülen çalışmaların bölgenin kültürel mirasına önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Kelenderis Antik Kenti’nde devam eden kazıların hem bilim dünyasına hem de kültür turizmine değer katması bekleniyor.




