Akdeniz’de “Gezen Sinema” Keyfi Başlıyor!
Akdeniz’de “Gezen Sinema” Keyfi Başlıyor!
İçeriği Görüntüle

Etkinlikte, 1912–2011 yılları arasında yaşamış olan Semiha Es’in Türk basın tarihinde bıraktığı derin izler, çektiği fotoğraflar ve fotoğrafçılık serüveni katılımcılarla paylaşıldı. Göçer’in anlatımıyla Semiha Es’in yaşamı, yalnızca bir sanat hikayesi değil, aynı zamanda Türkiye’de kadınların medya ve sanat alanındaki öncü rolünün de simgesi olarak değerlendirildi.

Türkiye’nin İlk Kadın Savaş Fotoğrafçısı

Semiha Es, Türkiye’nin ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı olarak tanınıyor. Fotoğrafçılık kariyerine eşi gazeteci Feridun Es ile birlikte başladı. Çift, birlikte dünyanın farklı ülkelerine seyahat ederek hem gezi hem de haber fotoğrafları çekti. 1950’li yıllardan itibaren Hürriyet Gazetesi için çalışan Semiha Es, Kore, Vietnam ve Ruanda gibi savaş bölgelerinde çektiği fotoğraflarla dikkat çekti.

Onun objektifinden yansıyan kareler, sadece savaşın acı gerçeklerini değil, insanlığın ortak duygularını da belgeledi. Kore’deki Türk taburunda görev yapan askerlerin günlük yaşamlarından, Afrika kabilelerinin geleneksel yaşam biçimlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede fotoğraflar çekti.

Sunum ve Belge Takdimi

Etkinlik sonunda, başarılı sunumundan dolayı Rabia Cansu Göçer’e katılım belgesi, MFD Dernek Başkanı H. Koral Kurt tarafından takdim edildi. Kurt, Göçer’e fotoğraf alanındaki çalışmalarında başarılar diledi.

Dernek yönetimi, “Fotoğraf Ustaları Etkinliği”ne sunumuyla katkı sunan Rabia Cansu Göçer’e, etkinliğe katılan üye ve konuklara teşekkür ederek, fotoğraf sanatının genç kuşaklarla daha da güçleneceğini vurguladı.

Muhabir: Cansu Aydın