“Güven Desteğin Önüne Geçmeli”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’ndaki konuşmasında sürecin başarıya ulaşabilmesi için yalnızca desteğin değil, güvenin de güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ekmen, yargı eliyle yürütülen uygulamaların sürece zarar verdiğini ifade etti.

Konuşmasının başında Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslenen Ekmen, “Geçen hafta Komisyon çalışmalarımız yoktu. Bu nedenle sahadan izlenimler toplama imkanı bulduk. Komisyon’un kuruluşu ve bugüne gelmesinde büyük bir titizlik, diplomatik nezaket ve kapsayıcılık gösterdiniz. Dinlemeler de bu zeminde oldukça verimli geçiyor” dedi.

DMM'den 'köprü ve otoyollar satılıyor' iddialarına ilişkin açıklama geldi
DMM'den 'köprü ve otoyollar satılıyor' iddialarına ilişkin açıklama geldi
İçeriği Görüntüle

Eve Dönüş Yasası Gündemde

Komisyon’un temel amaçlarını hatırlatan Ekmen, “Sürecin ihtiyaç duyduğu Eve Dönüş Yasası’nın mümkünse mutabakatla çıkarılması ve toplumsal desteğin artırılması öncelikli hedeflerdir. Ancak 1 Ekim 2024’ten bu yana toplumda destek ile güven arasındaki makas açıldı. Bunun nedeni iktidarın yargı üzerinden yürüttüğü uygulamalardır. Bu, sürece en büyük haksızlıktır” diye konuştu.

“Yargı Putlaştırılamaz”

Ekmen, yargıya yönelik eleştirilerini ise şöyle dile getirdi: “Yargının dokunulmaz bir güç gibi kutsanmasını yanlış buluyoruz. Cumhuriyet’in ilk döneminden bugüne yargı hep tartışmalı kararlarla anılmıştır. Darbe dönemlerinden yakın tarihli AİHM kararlarına kadar birçok örnek var. Bunlar kanuni olsa da hukuki değildi. Dolayısıyla yargı faaliyetlerini sorgulamadan kabul etmek bizim için mümkün değil.”

“Destek Yüksek, Güven Düşük”

Toplumsal desteğin yüzde 70 seviyelerinde olduğunu söyleyen Ekmen, güvenin ise yalnızca yüzde 20’de kaldığını belirtti. “Eve Dönüş Yasası toplumda karşılık bulamazsa bunun sebebi yargısal uygulamalardır” diyen Ekmen, bu eleştirilerin yürütme tarafından dikkate alınmasını talep etti.

Kaynak: Haber Merkezi