Depremzededen Gelen Şikayet Soruşturmayı Başlattı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Bayrampaşa Belediyesi’ne yönelik ‘irtikap’, ‘rüşvet’, ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘ihaleye fesat karıştırmak’ suçları kapsamında soruşturma açtı. Başkan Hasan Mutlu’nun da aralarında bulunduğu 48 şüpheliye yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilip adliyeye sevk edildi.
Soruşturmanın, 6 Şubat depremlerinin ardından Bayrampaşa’ya dönüp kafe açmak isteyen bir depremzededen rüşvet istendiği iddiasıyla başlatıldığı belirtildi.
Kafe İşletmecisinin İddiaları
Şikayetçi kafe sahibi ifadesinde,
"Hataylıyım, depremden sonra Bayrampaşa’ya döndüm. Belediye başkanına kafe açmak istediğimi söyledim, onay aldım. Başkan yardımcısına yönlendirdiler. Bana bir firmaya ihale edilip teslim edileceğini söylediler. Yaklaşık 2,5 milyon lira masraf yaptım. Ancak süreçte sürekli oyalandım. Benden 3 milyon lira ve yüzde 25 ortaklık istediler. Vermeyince kafe mühürlendi. Ben verilen vaatlere güvenerek bu yatırımı yaptım” dedi.
Ekipler, şikayet üzerine yaptıkları incelemede, kafenin açılması için ödenmesi istenen rüşvetin 3 milyon lira olduğunu ve kafenin yüzde 25’inin Hasan Mutlu’ya devredilmesi yönünde baskı uygulandığını tespit etti.
Belediye Tesislerinde Usulsüzlük İddiaları
Soruşturma dosyasında, Mutlu’nun belediyeye ait “MİS’S Cafe” isim hakkını kendi üzerine aldığı ve Hasbahçe’deki halı saha tesislerinde usulsüzlük yaptığı öne sürüldü. Tesisin işletmesini üstlenen firma belediye değişimi sonrası çıkarıldı, giriş kısmı iş makineleriyle kazılarak kapatıldı ve kapıya kilit vurulduğu bildirildi.
Başkan Mutlu’nun İfadesi: “Ben Komisyon Üyesi Değilim”
Dosyada Mutlu’nun özel yaşamına dair iddialar da yer aldı. Üç kadınla ilişkisinin olduğu, bunlardan birini belediyede işe aldığı, diğerine kuaför açma sözü verdiği ve evli olan bir kadını tesis müdürü yaptığı öne sürüldü. Mutlu, kadınlarla ilişkileri sorulduğunda tanıdığını belirterek başka detaya girmedi.
Para trafiği ile ilgili olarak “gayriresmi danışma” ifadesini kullanan Mutlu, ihale süreçleriyle ilgili olarak ise “Ben komisyon üyesi değilim” diyerek kendini savundu.