Akdeniz İhracatçı Birlikleri Haziran Ayı Performansını Paylaştı

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), 2025 Haziran ayına ait ihracat verilerini kamuoyuna duyurdu. Birliklerin ihracat tablosunda ülkeler ve ürünler bazında detaylı bilgiler yer aldı. Kimyevi maddelerden tekstil ürünlerine, demirden yaş meyve sebzeye kadar birçok sektörde önemli ihracat rakamları kaydedildi. AKİB ve bağlı birliklerin verilerine göre Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında İtalya, ABD, İran gibi pazarlar dikkat çekti.

Whatsapp Image 2025 07 08 At 16.02.45

Kimyasal Ürünler ve Demir Metallerinde Güçlü İhracat

Akdeniz Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Haziran ayında en fazla İtalya (57,6 Milyon Dolar) Hollanda, (51,8 Milyon Dolar) Slovenya (42,9 Milyon dolar) ihracat gerçekleştirdi. Birliğin en çok ihraç ettiği ürünler ise; mineral yağlar ve ürünleri yüzde 62 pay, toplamda 312,5 milyon dolar, Plastik mamulleri yüzde 13 pay 65,9 milyon dolar, anorganik kimyasallar yüzde 7 pay 33,8 milyon dolar oldu.
Öte yandan, Akdeniz Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıları Birliği Haziran ayında toplamda 292,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. En çok ihracat yapılan ülkeler ise Birleşik Devlet (21,9 Milyon Dolar), Irak (20,1 Milyon Dolar) ve Romanya (19,1 Milyon Dolar) olarak bildirildi. Birliğin başlıca ihraç kalemleri demir, çelik ve boru ürünleri olup yüzde 18 payla 53,2 milyon dolarlık değer elde etti.

Whatsapp Image 2025 07 08 At 16.02.38

Hububat ve Yaş Meyve Sebzede Öne Çıkan Pazarlar

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Haziran ayı ihracatı 131,6 milyon dolara ulaştı. İhracatın yoğunlaştığı ülkeler İran (19,1 Milyon Dolar), Suriye (11,5 Milyon Dolar) ve Irak (11,2 Milyon Dolar) olarak sıralandı. Ürün bazında en çok ihraç edilenler arasında yağlı tohum ve meyvelerin un ve küspesi yüzde 13 payla 16,5 milyon dolar değerinde yer aldı. Ayrıca diğer şekerler yüzde 12 payla 15,4 milyon dolar, soya yağı ve fraksiyonları ise yüzde 9 payla 12,1 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti.

Mersin’de İncir Bereketi: Üretici Bu Yıl da Kazandı
Mersin’de İncir Bereketi: Üretici Bu Yıl da Kazandı
İçeriği Görüntüle

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Haziran ayı ihracatı ise 79,8 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. En çok ihracat yapılan ülkeler Rusya Federasyonu, Romanya ve Ukrayna olurken, ürünler arasında şeftali (yüzde 36 pay, 28,9 milyon dolar), kayısı (yüzde 17 pay, 13,4 milyon dolar) ve karpuz (yüzde 15 pay, 11,7 milyon dolar) ön plana çıktı.

Muhabir: Kübra Polat