Antalya’nın Konyaaltı ilçesi Gürsu Mahallesi’nde bulunan Roma Hamamı’nın geçmişi, milattan sonra 3’üncü yüzyıla uzanıyor. Halk arasında “Kara Kilise” veya “Osmanlı Harabesi” olarak da bilinen yapı, 1998 yılında “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edildi. Yapının bulunduğu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılında kazı ve sondaj çalışmaları gerçekleştirildi.

Nergis Öztürk: "Haysiyet, Yeşilçam tadında çok katmanlı bir dizi"
Nergis Öztürk: "Haysiyet, Yeşilçam tadında çok katmanlı bir dizi"
İçeriği Görüntüle

Kazılarla Bilinmeyen Bölümleri Ortaya Çıktı

Kazılarda yapının daha önce bilinmeyen güneybatı bölümü ortaya çıkarılırken, kalıntının Geç Roma Dönemi’nde bir hamam kompleksi olarak inşa edildiği belirlendi. Yapının milattan sonra 6’ncı yüzyılda geçirdiği yangının ardından 14’üncü yüzyıla kadar yapısal ve işlevsel değişikliklere uğradığı tespit edildi.

Roma hamam mimarisinin özelliklerini taşıyan yapı; soyunma odası, soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve spor alanı olarak kullanılan bölümlerden oluşuyor.

Dönemin Isıtma Sistemi Günümüze Ulaştı

Hamamın sıcak ve ılık bölümlerinde, taban altından ve duvarların içerisinden sıcak hava dolaşımını sağlayan “hypocaustum” adı verilen ısıtma sisteminin bulunduğu belirlendi.

Kentin İçinde 1700 Yıldır Ayakta

Antalya’nın yoğun yapılaşmasının bulunduğu kent merkezinde yer alan tarihi hamam, yaklaşık 1700 yıldır bulunduğu bölgede ayakta kalmayı sürdürüyor. Çevresi tellerle çevrili olan yapı, kent yaşamının içerisinde geçmişten günümüze ulaşan tarihi kalıntılarıyla dikkati çekiyor.

Yangın ve çeşitli dönemlerde geçirdiği değişikliklere rağmen günümüze ulaşan Roma Hamamı, 2009 yılında gerçekleştirilen kurtarma kazılarıyla daha kapsamlı şekilde ortaya çıkarıldı. Tarihi yapı, bugün tellerin ardında korunarak gelecek kuşaklara aktarılıyor.

Kaynak: DHA