TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Canan Aksu, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde yaptığı açıklamada, depremin doğal bir afet olduğunu ve önlenemeyeceğini ancak doğru planlama, sağlam yapılar ve bilimsel tedbirlerle deprem kaynaklı can ve mal kayıplarının büyük ölçüde önlenebileceğini vurguladı.
“Depremi durduramayız ancak deprem karşısında yaşanacak yıkımı ve kayıpları önleyebiliriz. Bunun temel koşullarından biri, yapıların bulunduğu zeminin doğru değerlendirilmesi, diğeriyse yapıların güvenli ve sağlam biçimde inşa edilmesidir” diyen Aksu, depremin Türkiye’nin birinci gündemi olması gerektiğini kaydetti.
Bütüncül çözüme dikkat çekti
Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirten Aksu, deprem hazırlığının yalnızca afet sonrasında müdahale etmekten ibaret olamayacağını, ülke genelindeki yapı stoğunun kapsamlı biçimde gözden geçirilmesi, risk taşıyan yapıların belirlenmesi ve gerekli bölgelerde kentsel dönüşüm süreçlerinin bilimsel veriler, kamu yararı ve kent bütünlüğü gözetilerek yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
“Deprem, ülkemizin ve devletimizin birinci gündem maddesi olmak zorundadır. Kentsel dönüşüm, yalnızca binaları yenileme anlayışıyla değil; ulaşım, altyapı, sosyal donatı alanları, yeşil alanlar ve kent planlamasını birlikte ele alan bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştirilmelidir” diye konuşan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden yıllar geçmesine rağmen deprem riskinin Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ettiğine dikkat çeken Aksu, geçmişte yaşanan acıların gelecekte yeniden yaşanmaması için bilim ve tekniğin rehber alınması gerektiğini belirtti. Aksu, “Her deprem bize aynı gerçeği hatırlatıyor. Güvenli kentler tesadüfen oluşmaz. Sağlam zemin, güvenli yapı, doğru kentleşme ve etkin denetim bir bütündür. Deprem gerçeğini gündemin ilk sırasına alarak bugün harekete geçmezsek, yarın yaşanacak başka kayıpların sorumluluğunu taşımak zorunda kalırız. Depremler nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve ailelerine sabır ve baş sağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.





