Uzun yıllardır anaç ve fide ihtiyacının İsrail, Hollanda, İtalya ve İspanya'dan ithal edilen karanfillerle karşılandığı Türkiye'de, yerli çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar sonunda meyvesini verdi. Ana vatanı Anadolu olan karanfil, ilk kez Türkiye'de yerli kaynaklarla ıslah edildi.

İlk Yerli Karanfil: 'Likya Kaya'

Osmaniye'de fırtına ağaçları kökünden söktü
Osmaniye'de fırtına ağaçları kökünden söktü
İçeriği Görüntüle

BATEM'den Ziraat Mühendisi Ayşe Kaya'nın liderliğinde yürütülen proje kapsamında Türkiye'nin ilk yerli karanfil çeşidi 'Likya Kaya' adıyla tescillendi. Kaya, "Yine ıslah çalışmalarımızın sonucu olarak geliştirdiğimiz 4 çeşidin, iki firmaya satışını gerçekleştirdik. Halen bu çeşitlerin yurt dışına ihracatı yapılmakta" dedi.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "BATEM'in ürettiği dört çeşidin de tescillerini alarak üretimine başladık. Üç yıldır üretiyoruz. Bu karanfillerimizin yapısı diğerlerinden daha farklı, daha olumlu. Bu doğrultuda yaklaşık son 3 yılda 4 milyonun üzerinde bu çiçeklerden ürettik. Bunların da yaklaşık yüzde 85'ini ihracat, yüzde 15'ini iç piyasada değerlendirdik" dedi.

Katma değer Türkiye'de kalacak

Çandır, Çandır, "Çünkü bizler ürettiğimiz ürünlerin çoğunluğu için yurt dışında 'royalty: telif' bedelleri ödüyoruz. Bu ürünlerin yerli ve milli olması, bu katma değerin ülkemizde kalmasını sağlayacaktır. Özellikle bu ıslah, çeşit geliştirme çalışmaları uzun soluklu işler. Bunları da BATEM'in özel sektörle iş birliği halinde yapıyor olması önemli. Kentleşmenin yoğunlaştığı bu dönemlerde özellikle süs bitkileri yükselen bir trend. Dünyada hem peyzaj olarak hem iç mekanda hem vazolarda çiçeklerle insanların natürelliği yakalanmaya çalışılıyor. Önü açık bir sektör. Türkiye de potansiyeli yüksek bir ülke. Bu çeşitler ne kadar artarsa biz de ülkemize daha çok katma değer yaratarak ihracata yönleniriz" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi