Tarsus’ta son yıllarda alternatif tarım ürünleri arasında öne çıkan dikenli incirde yeni sezon başladı. Aynı zamanda ziraat mühendisi ve üretici olan Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Teke, kendi bahçesinde yetiştirdiği dikenli incirle hem üretim yapıyor hem de ürünün farklı alanlarda değerlendirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Dikenli incir serüveninin 2017 yılında Sicilya’ya gerçekleştirdiği teknik geziyle başladığını anlatan Teke, 2018 yılında 20 üreticiyle birlikte Mersin İli Hint İnciri Üretici Birliği’ni kurduklarını söyledi. Dağ köylerinden ürün toplamaya çalıştığını ancak uygun hasat ve toplama yöntemlerinin kullanılmaması nedeniyle ihracatta istediği sonucu alamadığını belirten Teke, bunun üzerine kendi bahçesini kurmaya karar verdiğini ifade ederek,
“Kendi bahçemi oluşturdum. Şimdi 4 yaşında 30 dönüm bahçem var. Dikenli incir suyu sevmeyen, kuraklığa dayanıklı bir ürün. Özellikle su tutmayan ve yüksek kesimleri tercih etmek gerekiyor. Kendi bahçemde kimyasal ilaç ve gübre kullanmıyorum. Yalnızca kış öncesinde çiftlik gübresi kullanıyorum” dedi.
Bu yıl 25-30 ton ürün bekliyor
Geçtiğimiz yıl bahçenin henüz 3 yaşında olması nedeniyle sınırlı miktarda ürün aldıklarını ifade eden Teke, bu sezon ise yaklaşık 25-30 tonluk bir rekolte beklediklerini açıkladı.Teke, “Dönüme yaklaşık 500 kilogram ile 1 ton arasında rekolte bekliyorum. Farklı yaşlarda olan incirler olduğu için birkaç kademede topluyoruz” diye konuştu.Hasadın tek seferde yapılmadığını belirten Teke, ürünün yıl sonuna kadar kademeli olarak piyasaya sunulmasını hedeflediklerini söyledi.

Sadece taze tüketilmeyecek
Dikenli inciri yalnızca taze olarak satmak yerine farklı ürünlere dönüştürmek için de çalışmalar yaptığını anlatan Mustafa Teke, meyve suyu ve öz üretimine başladığını, Ankara’daki büyük zincir marketlere numuneler gönderdiklerini söyledi. Olumlu sonuç alınması halinde ürünün daha geniş pazarlara ulaştırılacağını dile getiren Teke, dikenli incir özünü dondurma üretiminde kullanan üreticilere de tedarik sağladığını belirterek, ürünün dondurma, meyve suyu ve marmelat gibi farklı alanlarda değerlendirilebileceğini ifade etti.
Hedef: Tarsus’un coğrafi işaretli ürünü olması
Dikenli incirin Tarsus’la özdeşleşmesini istediklerini belirten Mustafa Teke, ilerleyen dönemde ürünün Tarsus’a coğrafi işaret kazandırılması için de çalışma yapmayı hedeflediklerini dile getirerek “Bunu Tarsus’a kazandırmaya çalışıyorum. Biraz daha özellikle kırsal kesimi kazançlı hale getirmek istiyorum. Su istemiyor. Kaktüs, çöl bitkisi. Hiç su vermiyorum. İlaç ve gübre de vermeden üretiyorum” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemde elde edilecek 5-6 farklı dikenli incir çeşidinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi planlanıyor. Böylece bölge koşullarında hangi çeşitlerin daha yüksek verim ve kalite sunduğunun ortaya konulması ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda dikenli incir üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.



