Mersin’in deniz ve sahilleriyle öne çıkan bir kent olduğunu belirten Mehmet Emin Ekmen, kıyılardaki plastik kirliliğinin yalnızca çevresel bir sorun olmadığını, halk sağlığı ve deniz turizmi açısından da ciddi risk oluşturduğunu söyledi. Konuyu yaklaşık bir ay önce TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirdiğini hatırlatan Ekmen, aradan geçen sürede gerekli adımların atılmadığını savundu. Ekmen, sahillerdeki kirliliğin yerel basına da yansıdığını belirterek Bakan Murat Kurum’a çağrısını yineledi.

“Sahillerimiz hızla etkisi altına alınıyor”

Mersin kıyılarındaki mikroplastik ve nanoplastik kirliliğinin önemli bir çevre sorunu haline geldiğini ifade eden Ekmen, alınması gereken önlemlerin geciktirilmemesi gerektiğini söyledi. Ekmen, “Bugün karşı karşıya olduğumuz en önemli çevre sorunlarından biri, sahillerimizi hızla etkisi altına alan mikroplastik ve nanoplastik kirliliğidir. Mersin, Avrupa'nın çöplüğü değildir. Sahilleri, denizleri ve doğal kaynakları korunmak zorundadır” dedi.

Kirliliğin halk sağlığı ve turizm açısından da tehdit oluşturduğunu belirten Ekmen, “Çevreyi, halk sağlığını ve turizmi tehdit eden bu tablo karşısında artık seyirci kalınmamalı, gerekli önlemler behemehâl alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Bir ay önce gündeme taşıdım, hâlâ önlem alınmadı”

Konuyu TBMM Genel Kurulu’nda gündeme taşımasının üzerinden yaklaşık bir ay geçtiğini belirten Ekmen, bu süre içerisinde yeterli önlem alınmadığını öne sürdü. Ekmen, “Bir ay önce TBMM Genel Kurulu’nda bu konuyu gündeme taşıdım ancak hâlâ önlem alınmadığını görüyoruz. Sahillerimizin kirliliği yerel basına yansıyor” diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a seslenen Ekmen, “Önlem alınması için lütfen gerekeni yapın” çağrısında bulundu.

Plastik kirliliğinin kıyılarda yayıldığını söyledi

Ekmen, Mikroplastik Araştırma Grubu’nun verilerine atıfta bulunarak Adana ve Mersin kıyılarında yıllardır görülen plastik kirliliğinin bu yıl Kemer, Fethiye ve Alanya’ya kadar yayıldığını belirtti. Alanya kıyısında yapılan incelemelerde yüksek miktarda mikroplastik kalıntısı tespit edildiğini ifade eden Ekmen, araştırmanın dört ayrı istasyonda gerçekleştirildiğini söyledi.

Ekmen, “Dört ayrı istasyonda gerçekleştirilen araştırmada, parçacıkların yüzde 59 ila 93’ünün geri dönüşüm tesislerine özgü işlem izleri taşıdığı belirlenmiş” dedi.

“Kendi kıyılarımızı, doğamızı zehirliyoruz”

Türkiye’nin plastik atık ithalatındaki artışa da dikkat çeken Ekmen, nisan ayında aylık plastik atık ithalatının 80 bin tonun üzerine çıkarak son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

Bu atıkların önemli bir bölümünün Adana ve Mersin’deki geri dönüşüm tesislerine gönderildiğinin belirtildiğini aktaran Ekmen, sözlerini sert bir uyarıyla tamamladı: “Yani Avrupa’nın çöpünü geri dönüştürelim derken göz göre göre kendi kıyılarımızı, doğamızı, çocuklarımızı, vatandaşlarımızı zehirliyoruz.”

“Deprem bir doğa olayıdır, afet ihmaldir”
“Deprem bir doğa olayıdır, afet ihmaldir”
İçeriği Görüntüle

Ekmen, Mersin’in deniz turizmi açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek kıyıların ve doğal kaynakların korunması için ilgili kurumların hızlı şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi