Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkan Vekili ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TBB ile Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) iş birliğinde yürütülen ‘Yerelde Afet Risk Azaltma ve Atık Yönetimi Kapasitesinin Artırılması Projesi’ kapsamında Japonya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Seçer’in başkanlığındaki heyet, Tokyo, Shibuya, Ishinomaki ve Sendai şehirlerinde deprem dayanıklılığı, yeniden inşa ve enkaz yönetimi gibi kritik alanlarda incelemelerde bulundu.

Heyette Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Katipoğlu, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir ve TBB Genel Sekreter Yardımcısı Feridun Ulutaş ile uzmanlar yer aldı. Katılımcılar, Japonya’nın afet sonrası toparlanma süreçlerinden ve uygulamalardan doğrudan bilgi aldı.

Tokyo’da Diplomasi ve Kentsel Dönüşüm İncelemesi

Heyet, Tokyo’da Türkiye’nin Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul’u ziyaret ederek programına başladı. Daha sonra Shibuya Belediyesi’ne geçilerek Kentsel Dönüşüm Koordinatörü Morita Katsuya Yukohiro’dan sunum alındı ve Shibuya İstasyonu çevresindeki dönüşüm projeleri yerinde gözlemlendi.

2011 Büyük Doğu Japonya Depremi ve tsunaminin etkilerini gözlemlemek üzere heyet Ishinomaki şehrine gitti. Afet Anıt Müzesi ve Kadonowaki İlkokulu ziyaret edilirken, Machuzukuri Manbow Şirketi Kentsel Gelişim Birim Müdürü Tomohiro Kariya, bölgenin yeniden inşa ve canlandırma sürecini anlattı.

34675420251003164115

Mersin’de Göksu Deltası İçin Koruma Çalışmaları Gündemde
Mersin’de Göksu Deltası İçin Koruma Çalışmaları Gündemde
İçeriği Görüntüle

Sendai’de Afet Planlaması ve Eğitim Uygulamaları

Sendai Belediyesi’nde yapılan toplantıda, Bölgesel Afet Önleme Planı, kurumlar arası koordinasyon ve halka yönelik eğitim faaliyetleri değerlendirildi. Katılımcılar, VR gözlükler aracılığıyla deprem simülasyonlarını deneyimleyerek olası senaryoları inceledi.

Japonya’nın Atık Yönetimi Stratejileri

JDTS tarafından verilen sunumda, 2011 depremi sonrası uygulanan atık yönetimi stratejileri ve asbestli yapı malzemelerinin güvenli bertaraf yöntemleri hakkında bilgi paylaşıldı. Heyet, bu uygulamaların Türkiye’de afet sonrası atık yönetimi süreçleri için referans olabileceğini değerlendirdi.

22967020251003164117

Sismik Güçlendirme ve Yenileme Örnekleri

Heyet, Itabashi Belediyesi’nin ‘Depreme Dayanıklı Yenileme Teşvik Planı’ çalışmalarını inceledi. Takashimadaira Konut Kompleksi ziyaret edilerek sismik yenileme süreçleri ve elde edilen sonuçlar yerinde gözlemlendi.

Başkan Seçer: “Deneyimleri Paylaşmak Çok Önemli”

Başkan Seçer, teknik saha ziyaretlerinin faydalarını şu sözlerle aktardı:
“Deprem bizim de önemli sorun alanlarımız içerisinde bir afet ve bu konuda mukayese şansımız oldu. Hem kendi uygulamalarımızın Japonya’daki uygulamalarla karşılaştırılması hem de burada incelediğimiz bazı uygulamaların Türkiye’de uygulanabilirliğini görmemiz, önümüzdeki süreçte yapacağımız çalışmalar kapsamında çok faydalı olacaktır.”

Seçer, JICA iş birliğini de değerlendirerek, “Önümüzdeki süreç içinde hem Türkiye Belediyeler Birliğimiz özelinde bazı ortak projeksiyonlar yapmaları hem de genel anlamda Türkiye-Japonya iş birliğine katkı sunmalarının çok değerli olduğunu düşünüyorum” dedi.

45995220251003164117

Atık Yönetimi ve Çevre Sağlığı

Ziyaretin özellikle afet sonrası atık yönetimi, geri dönüşüm ve çevre sağlığı açısından kritik bilgiler sunduğunu belirten Seçer, Kahramanmaraş depremlerine atıf yaparak, “Atıkları yönetemediğiniz zaman çevre sağlığını tehdit ediyorsunuz. Doğanızdan yeraltı sularına ve insan sağlığına kadar birçok olumsuz çevre faktörlerini bir araya getirmiş oluyorsunuz” dedi.

Bilgi Paylaşımı ve Afet Öncesi Hazırlık

Seçer, afet yönetiminin sadece kriz anını değil, öncesindeki hazırlık süreçlerini de kapsaması gerektiğini vurguladı:
“Bu konularda daha hazırlıklı olmamız, bilgi birikimimizi artırmamız ve uygulamalarımızı daha iyi yapmamız lazım. Bu ziyaretler de afet öncesi, afet anı ve afet sonrası için çok önemli bilgiler edinmemizi sağlıyor. Japonya hükümetine ve JICA’ya teşekkür ediyoruz.”

TBB heyetinin Japonya ziyareti, JICA Genel Merkez ziyareti ile tamamlandı.

73309020251003164116

Kaynak: Haber Merkezi