Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son açıklama, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınava hazırlanan yüz binlerce öğrenci ve veli için önemli bir değişikliği beraberinde getirdi. Daha önce 14 Haziran 2026 Pazar günü yapılacağı duyurulan merkezi sınavın tarihi, uluslararası bir spor karşılaşmasının yaratabileceği olası etkiler göz önünde bulundurularak yeniden düzenlendi.

4841660-1

LGS sınav tarihi neden değiştirildi?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre, değişikliğin temel nedeni 2026 FIFA Dünya Kupası maç takvimi oldu. Aynı gün sabah saatlerinde A Milli Futbol Takımı’nın Avustralya ile oynayacağı karşılaşma sonrasında ülke genelinde oluşabilecek kutlama etkinlikleri, trafik yoğunluğu ve gürültü gibi unsurların sınav sürecini olumsuz etkileyebileceği değerlendirildi.

Bakanlık, özellikle büyük şehirlerde yaşanabilecek hareketliliğin öğrencilerin sınav sabahı ulaşımını zorlaştırabileceğine ve dikkat dağınıklığına yol açabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle sınavın daha sakin ve kontrollü bir ortamda yapılabilmesi için tarih değişikliğine gidildi. Alınan kararın, öğrencilerin emeklerinin karşılığını en sağlıklı koşullarda alabilmesi amacıyla verildiği vurgulandı.

Yeni LGS takvimi ve oturum saatleri

Yapılan düzenlemeye göre 2026 yılı LGS merkezi sınavı, 13 Haziran 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Sınavın içeriğinde ya da oturum saatlerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Birinci oturum (Sözel Bölüm): 09.30

İkinci oturum (Sayısal Bölüm): 11.30

Bu saatlerin korunması, öğrencilerin daha önce oluşturduğu çalışma planlarının bozulmaması açısından önemli bir detay olarak öne çıkıyor. Bakanlık, sınav organizasyonunun mevcut sistemle aynı şekilde yürütüleceğini ve tüm hazırlıkların buna göre sürdürüldüğünü belirtti.

Okullarda eğitime bir gün ara verilecek

Kütüphane Haftası’nda Mersin’de yoğun ilgi
Kütüphane Haftası’nda Mersin’de yoğun ilgi
İçeriği Görüntüle

Sınav sürecine ilişkin bir diğer önemli karar ise eğitim takvimine yönelik oldu. Öğrencilerin sınav öncesinde etkilenmemesi ve sınav yapılacak okullarda fiziki hazırlıkların eksiksiz tamamlanabilmesi amacıyla 12 Haziran 2026 Cuma günü örgün eğitim kurumlarında eğitime bir gün ara verilecek. Bu kapsamda öğretmenler de idari izinli sayılacak. Okulların sınav düzenine uygun hale getirilmesi, sınıfların hazırlanması ve gerekli teknik kontrollerin yapılması için bu sürenin değerlendirileceği ifade edildi. Böylece sınav günü herhangi bir aksaklık yaşanmaması hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, açıklamasının sonunda sınava girecek öğrencilere başarı dileklerini iletti. Sürecin titizlikle yürütüleceği belirtilirken, öğrencilerin emeklerinin karşılığını güvenli ve sağlıklı bir ortamda almasının öncelik olduğu vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi