Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) tarafından ihracatçı firmaların kanuni merkezleri baz alınarak hazırlanan 1 Ocak-31 Mart ihracat verilerine göre 2026 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin toplam ihracatı 63,3 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde Mersin, yaklaşık 950,5 milyon dolarlık ihracat yaparak ülke genelinden yüzde 1,50 pay aldı. İhracatını geçen yıla oranla yüzde 9,97 artıran Mersin, bu büyüme hızıyla Türkiye ortalamasının üzerine çıkmayı başardı.

MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan, yılın ilk üç ayına ilişkin değerlendirmesinde ocak ayının daha güçlü geçtiğini, şubat ve martta ise daha temkinli bir seyir izlendiğini belirtti. Ocakta 371,2 milyon dolar, şubatta 297,1 milyon dolar ve martta 281,9 milyon dolarlık ihracat yapıldığını aktaran Kayan, aylık bazda düşüşler yaşansa da genel toplamda elde edilen artışın yıl için olumlu bir zemin oluşturduğunu ifade etti.

Mart ayına özel verilerde ise bir miktar gerileme dikkat çekti. Mersin’in mart ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 azalarak 281,9 milyon dolara düştü. Türkiye genelinde ise mart ihracatı 21,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tabloyla Mersin’in Türkiye ihracatındaki payı yaklaşık yüzde 1,29 oldu.

Kayan, Orta Doğu’daki gelişmeler ve Hürmüz hattındaki belirsizliklerin mart ayında sektörler arasında farklı etkiler yarattığını söyledi. Toplam ihracatta düşüş yaşanmasına rağmen bazı sektörlerde ciddi artışlar görüldüğünü belirten Kayan; yaş meyve ve sebzede yüzde 24,7, hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 23,1, tekstil ve hammaddelerinde ise yüzde 34,9 oranında artış kaydedildiğini dile getirdi. Buna karşılık hububat ve benzeri ürünlerde yüzde 17’lik düşüş yaşandı.

İlk çeyrek genelinde en güçlü performans yine yaş meyve ve sebze sektöründen geldi. Bu alandaki ihracat yüzde 44,2 artarak yaklaşık 394 milyon dolara yükseldi ve Mersin toplam ihracatının yüzde 41’ini oluşturdu. Bu durum, kentin tarımsal üretim ve dış pazara erişim gücünü bir kez daha ortaya koydu. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 74,5 artışla 61,1 milyon dolara, tekstil ve hammaddeleri ise yüzde 44,9 yükselişle 19,7 milyon dolara çıktı.

Hububattaki düşüş dikkat çekti

İlk çeyrekte bazı sektörlerde ise gerileme yaşandığını kaydeden Kayan, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracatın yüzde 17,6 düşüşle 230 milyon 78 bin dolardan 189 milyon 394 bin dolara gerilediğini söyledi. Su ürünleri ve hayvansal mamullerde yüzde 30,1, mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde ise yüzde 20,4 oranında düşüş yaşandığını belirten Kayan, bu gerilemelerin toplam artış hızını sınırlayan unsurlar arasında yer aldığını ifade etti.

“Büyüme kalıcı hale gelmeli”

MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan, ilk çeyrekte yakalanan artışın önemli olduğunu ancak bu ivmenin korunabilmesi için ihracatçının desteklenmesi gerektiğini söyledi. Finansmana erişimin kolaylaştırılması, enerji ve lojistik maliyetlerinin aşağı çekilmesi ve düşüş yaşayan sektörler için hedefli destek mekanizmalarının devreye alınmasının önem taşıdığını vurgulayan Kayan, “Mersin, üretim gücü, limanı, serbest bölgesi ve ihracat tecrübesiyle çok daha yüksek rakamlara ulaşabilecek potansiyele sahiptir. İlk çeyrekte ortaya çıkan yüzde 9,97’lik artış bunu net biçimde göstermektedir. Ancak bu başarının kalıcı hale gelmesi için yapısal desteklerin güçlendirilmesi şarttır” dedi.

Hatay'da kira fiyatları 7 bin TL'ye kadar düştü
Hatay'da kira fiyatları 7 bin TL'ye kadar düştü
İçeriği Görüntüle

2026 için beklenti pozitif

Genel değerlendirmesinde 2026 yılının devamına ilişkin beklentilerini de paylaşan Kayan, ilk çeyrek verilerinin Mersin’in dış ticarette dirençli yapısını koruduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Kayan, “Yılın ilk çeyreğinde ortaya çıkan tablo, Mersin’in değişen küresel koşullara rağmen ihracat üretme kabiliyetini koruduğunu göstermektedir. Özellikle tarım ve bazı sanayi kollarında görülen artış, kentin dış ticaretteki dinamizmini ortaya koymaktadır. Önümüzdeki süreçte finansman, maliyet ve pazar erişimi konularında ihracatçının eli güçlendirilirse, Mersin’in 2026 yılını çok daha yüksek rakamlarla kapatması mümkündür” ifadelerini kullandı.

2026 yılına ilişkin beklentilerin olumlu olduğunu belirten Kayan, Mersin’in üretim gücü, limanı ve dış ticaret tecrübesi sayesinde daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşabileceğini ifade etti. Doğru destek politikalarıyla kentin yıl sonunda çok daha güçlü bir tablo ortaya koyabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi