Beğen: “Çiçek Pasajı’nın makus tarihi değişecek”

Beğen: “Çiçek Pasajı’nın makus tarihi değişecek” cukurovagazetesi.com

Yaklaşık sekiz yıldır Mersin Çarşı’sında bulunan Çiçek Pasajı’nda Beğen Dizayn adıyla organizasyonlara yönelik ürün satışı yapan Salman Beğen, pasajın yapılan düzenlemeler sonrası daha da canlandığını ifade ederek, “Şu an Çiçek Pasajı’nda tüm iş yerlerinin dış cephesi tek bir şekilde tanzim edildi. Bu Çiçek Pasajı’nın makus tarihini yavaş yavaş giderecektir” dedi.


Haber – Barış Köksal

Düğün, nişan, kına ve taziye gibi özel günlerde vatandaşların bu organizasyonlara yönelik almak istedikleri birçok ürünü temin edecekleri belirli yerler var. Çiçeklerden, süslemelere, kına tepsilerinden, çeşitli aksesuarlara kadar birçok ürüne ulaşmak isteyenlerin Mersin’de ilk aklına gelen yer, çarşıda bulunan Çiçek Pasajı. 100’ün üzerinde esnafı içerisinde barındıran ve son iki yıl içinde yapılan düzenlemeler sonucu bambaşka bir yer oldu. Saatçi, çiçekçi ve özellikle organizasyon ürünlerinin satışının yapıldığı bu tarihi yapı, eski günlerini geride bırakmış gibi görünüyor. Pandemiden en çok etkilenen alanlardan biri olan organizasyon ve buna bağlı kollar arasında bulunan süsleme, aksesuar gibi dizayn ürünleri satışı yapan Salman Beğen, “Organizasyon işleri, düğünler, nişanlar gibi davetiyeler de pandemiden en çok etkilenen alanlar. Bu kısıtlamalardan bizim sektör muzdarip” ifadelerini kullandı.

“SİHİRLİ ELLERLE BURASI DEĞİŞECEK”
Mersin çarşıda bulunan Çiçek Pasajı’nda esnaf olan Salman Beğen, pasajın uzun bir aradan sonra yapılan iş birliği ile düzenlemelerden geçtiğini, bunun sayesinde müşterilerine daha iyi hizmet sunduklarını ifade ederek, “Çiçek Pasajı’nda 8 yıllık esnafım. İşimiz özellikle nikah, nişan, söz, kına, bebek süsleri, tanzim ve satışı üzerine yapılıyor. Burası Çiçek Pasajı, çarşının ana merkezinde yer alan, Mersin’in güzide bir noktasında. Ama dışarıdan bakıldığında çok da fark edilmeyen 5 farklı girişi olan, takriben 1991 yılından beri aktif olan 125 tane mağazanın mevcut olduğu bir iş hanı. Pasajda özel günler tanzimi, organizasyonu, hediyeliği, haricinde çamaşır, çiçekçi, saatçi gibi esnaflar mevcut. Bizim işlerimiz özel günlere yönelik organizasyonlar üzerine. Özel günlerdeki süslemeler, hediyelikler gibi ürünlerin düzenlemesi ve satışını burada gerçekleştiriyoruz. Doğum günü organizasyonları da bunlara dahil. Çoğu Mersinlinin akla gelen ilk yerlerinden birisi. Ama bazı insanlar da burayı bilmiyor veya yeni yeni keşfediyor. Umarım gelecekte çok daha tanınan bilinen bir yer olur.  Buranının tanıtımından ziyade burası 2 yıl öncesine kadar şu anki Maliye Bakanımız, eski Kalkınma Bakanımız sayın Lütfi Elvan’ın girişimleri, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın destekleri ile birlikte güzelleştirme ve sağlıklaştırma projesi adı altında buraya ciddi bir yatırım yapıldı. Şu an tüm iş yerlerinin dış cephesi tek bir şekilde tanzim edildi düzenlendi. Bu Çiçek Pasajı’nın makus tarihini yavaş yavaş giderecektir diye düşünüyorum. Geçmişte evet buraya yatırım yapılmadı, esnaf zaten küçük esnaf, onların yapabilecekleri kısıtlı. Burada büyüklerin desteği ve ön görüsü ile ciddi yatırım oldu. Umuyorum ki Çiçek Pasajı’nın makus tarihi sihirli ellerin değmesi ile birlikte değişecek. Biz esnaf olarak değiştiğini görüyoruz ve daha çok değişeceğine inanıyoruz. Gelen müşterilerimize daha güzel hizmet sunabiliyoruz şu an için. Müşterilerimizden de bu konuda olumlu dönütler alıyoruz” diye konuştu.

“SEKTÖRÜMÜZ PANDEMİDEN MUZDARİP”
Pandemi nedeniyle organizasyonların durmasının sektörlerini olumsuz etkilediğini, bunun satışlarda kendisini gösterdiğini belirten Beğen, “Pandemi ile beraber dünyanın her yerinde maalesef işlerin bir düşüklüğü var. Sadece Türkiye’de değil her coğrafyada etkisini olumsuz olarak ortaya koyan bir sorun oldu. Bu sorun her meslek kolunu etkiledi, bugün kafeler, restoranlar, düğün salonları gibi yerler de etkilendi, berberler, oyun salonları da etkilendi. Pandemi kuralları gereği de bazı kısıtlamalar mevcut. Organizasyon işleri, düğünler, nişanlar gibi davetiyeler de pandemiden en çok etkilenen alanlar. Bu kısıtlamalardan bizim sektör de etkilendi. Düzenlemeler, organizasyonlar sıkıntılı ve sınırlı olabiliyor. Bu bizim işlerimize ciddi manada yansıyor. Ama esnaf olarak diyoruz ki her şeyin başı sağlık. Umuyoruz ki bugünler de gelip geçecektir. İnsanlarımız yeter ki sağlıklı olsunlar, dikkatli olsunlar. Büyüklerimizin verdiği mesajları iyi algılasınlar, iyi uygulasınlar. Pandemi ile alakalı baktığınız zaman organizasyon sektörü oldukça olumsuz etkilendi. Bizler bir söz, nişan, düğün gibi organizasyonlara 100 adet hediyelik yapıyorken, kısıtlamalardan kaynaklı bu sayı 30, 40 adede kadar düştü. Bu pandeminin doğurduğu gerçekler. Tabii ki pandemi öncesi ve sonrası gelişen sorunlar her sektörde kendini belirgin olarak gösteriyor. Bir süredir ülkemizde Covid-19 aşısı yapılmaya başlandı inşallah etkili olacak ve bu virüs belasından kurtulacağız. Bir an önce normale dönme umudu var hepimizde. Buna çok ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. 

“HAFTANIN SEKİZ GÜNÜ KAPALI OLMAK SATIŞLARIMIZA ENGEL”
İşletmelerinde yer alan ürünlerin el emeği ile dokuduklarını ancak ithal edilen ürünlerin olumsuz yansımalarını gördüklerini dile getiren Beğen, “Çiçek Pasajı içerisinde güzel bir komşuluk ilişkileri olduğunu, hafta sonu işletmemizde gördüğünüz mevcut ürünlerin yüzde 80’inini kendi el emeğimiz, göz nurumuz ile üretiyoruz. Hazır ürün alıyoruz, İstanbul’dan büyük ihracatçı firmalardan tedarik ediyoruz. Bunların da geneli Çin’den ithal oluyor. İthal olması da ayrıca bir külfet tabi ki. El emeğiyle yapılan ürünlerin değeri, kıymeti de daha fazladır. Tüm bunlara rağmen vatandaşlarımıza hizmet etmeye devam ediyoruz. İş hanımızda 128 esnaf var ve esnaflık, komşuluk ilişkilerimiz gayet iyi. Kapalı, izole bir işhanı olması sebebiyle biz bir aile bütünlüğü içerisinde yaşıyoruz. Evden ziyade burada zaman geçiriyoruz. Bu da demek oluyor ki burada da bir aile bütünlüğümüz var. Aile bütünlüğü içerisinde çalışıyoruz. Pandemi nedeniyle hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanması sonucu cumartesi ve pazar günleri her yer gibi biz de kapalıyız. Tabii ki bu durum bizleri etkiliyor. Ayda 8 gün kapalı olmamız ciromuza etki ediyor. Bu az bir zaman değildir. Ama her şeyin başı sağlık diyoruz. Esnafa kira desteği olumlu ama bizim sektöre ilişkin bir durum değil. Daha çok kahvehane, gıda sektörü gibi alanları etkiliyor. Biz pasajda işletme yapanların kullanabildiği bir uygulama değil. Bizim dışımızdaki sektörlere uygulanıyor” ifadelerini kullandı.