Aslı Aktoprak

Aslı Aktoprak

İDRAR KAÇIRMA (ÜRİNER İNKONTİNANS)

 


 

İdrar kaçırma; hiçbir yaşta ya da cinsiyette normal olmamakla birlikte, çoğu durumda tedavi edilebilir ve çözümü olan bir durumdur. Çözüme ulaşmak için, pelvik taban kasları ile bağlantısı anlaşıldıktan sonra, ideal pelvik taban sağlığına ulaşmak için sadece yanlış gelişmiş kabullerimizi yok etmeli ve tabularımızı yıkmalıyız.

 

İDRAR KAÇIRMA NEDİR VE TİPLERİ NELERDİR?

İdrar kaçırma; Uluslararası Kontinans Birliği tarafından ‘istemsiz idrar sızıntısı (idrarını tutamama)’ olarak tanımlanmaktadır. İdrar kaçıran kişiler, hijyen ve sağlıklarının etkilenmesinin yanında sosyal ve psikolojik durumlarının da çok ciddi anlamda etkilendiği görülmektedir. Kişi kontrol edemediği bu durum karşısında sosyal yaşamdan uzaklaşarak, yalnız kalmakta ve içe dönük yaşamasına sebebiyet verebilmektedir.

 

İDRAR KAÇIRMANIN TİPLERİ NELERDİR?

STRES TİPİ İDRAR KAÇIRMA

Stres tipi idrar kaçırma, karın içi basıncının arttığı aktiviteler sırasında (öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda, güldüğünüzde, egzersiz yaptığınızda veya ağırlık kaldırdığınızda) ortaya çıkabilecek idrar kaçağı olarak tanımlanır ve en sık görülen idrar kaçırma tipidir. Hamilelik, doğum, menopoz ya da günlük hayattaki yanlış alışkanlıkların pelvik taban kaslarına verdiği zararlardan dolayı bu kasların güçsüzleşmesi sebebiyle oluşabilir. Bunun yanında erkeklerde de, özellikle prostat cerrahileri sonrasında pelvik taban kas zayıflamaları stres tipi idrar kaçırmaya neden olabilmektedir.

SIKIŞMA TİPİ İDRAR KAÇIRMA

Sıkışma tipi idrar kaçırma, ani ve yoğun sıkışma hissinin eşlik ettiği mesanenin ani kasılması sonucu meydana gelmektedir. Kişilerin gün içerisinde sık sık tuvalete gitme ve az miktarda idrar yapma şeklinde şikayetleri olabilir. Bu tip idrar kaçırmaya sebep olabilen bazı risk faktörleri vardır. Yaş, nörolojik problemler (MS, inme gibi), diyabet, prostat hiperplazisi (büyümesi), tekrarlayan alt ürinersystem enfeksiyonları, ilaç veya tütün kullanımı, beslenme alışkanlıkları gibi faktörler mesanenin aktivasyonunu arttırarak sıkışma hissinin oluşmasına ve sonrasında sıkışma tipi idrar kaçırmaya neden olabilir.

MİKS TİP ÜRİNER İNKONTİNANS

Miks tip idrar kaçırma yukarıda belirtilen iki tip idrar kaçırmanın aynı anda görülmesinden kaynaklanır. Yani karın içi basıncın artması sonrasında ve ani sıkışma hissi ile idrar kaçağının birlikte olmasından dolayı meydana gelir.

Eğer idrar kaçırma problemi yaşıyorsanız korkularınızı ve çekingenliğinizi bir kenara bırakmalısınız. Öncelikle uzman bir doktor (jinekolog, ürolog gibi) tarafından muayene edilmelisiniz. Uzman doktorun probleminizi tanımlaması sonrasında ve başka patolojilerin olmaması durumunda pelvik taban merkezlerine giderek, alanında uzman pelvik taban fizyoterapistleri tarafından fizyoterapi açısından değerlendirilirsiniz. Pelvik taban fizyoterapistleri tarafından pelvik taban kaslarının fonksiyonel durumu, kuvveti veya gerginlikleri gibi durumlar gerek teknolojik cihazlar kullanarak gerek çeşitli manuel tekniklerle değerlendirilir ve ihtiyaç olunan şekilde tedavi protokolü çizilerek uygulanmaya başlanır. SONUÇ OLARAK UNUTMAMAMIZ GEREKENLER!

Pelvik taban kaslarının düzenli eğitimi ile, kas kuvvetini daima güçlü tutarak gelecekte idrar kaçırmayı önlemek mümkündür. Bu eğitim ne kadar erken yaşta alınırsa ortaya çıkabilecek sorunlarla başa çıkılması kolaylaşır.

Öncelikli hedef; rahatsızlıklar çıkmadan önce koruyucu yöntemlerle pelvik taban kaslarını sağlıklı tutmak olmalıdır. Rahatsızlıklar ortaya çıktıktan sonra ise, gecikmeden gereken tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır.




ARŞİV YAZILAR