Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Kanal 33’de Fatih Alkar’ın sunduğu Gündemin Nabzı programına konuk oldu.MTOSBYönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, “Biz geleceğe kendimizi hazırlamak zorundayız ve ülkemizin en önemli başı tabi ki üretenler, üretmeden olamayacak ve ürettikçe ülkemiz kazanacak. Şuan Mersin yükselişte biz katabildiğimiz her şeyi sanayicilerimize katma uğraşındayız” dedi.
Haber – vecdi Yenigül
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli veMersin Ticaret ve Sanayi Odası(MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde hizmete başlayacak olanYenilik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika) ve İnovasyon Merkezi’nde yapılan yayında Fatih Alkar’ın sorularını cevapladı. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan model fabrikaların büyük buluşların çıkacağı bir yer olması umduklarını dile getiren Tekli, “Gençlik bize en önemli gereksinimdir. Buraların bölgemize ve ülkemiz menfaatine yarayacak buluşların çıkacağı bir yer olur. Burada araba yaptık, uçak yaptık, robot yapılıyor” diye konuştu.Avrupa Birliği tarafından finanse edilerek geçen yıl temeli atılan Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika Mersin ile ilgili bilgiler veren MTOSBYönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, “Bizler organize sanayicimizin geleceğini kurgulamak anlamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öngördüğü model fabrikalar zincirine biz de Mersin’i kattık. Bugün Türkiye’de Ankara ve Bursa’dan sonra üçüncüsü bölgemizde olmak üzere tesislerini kurdu. Kurgulama bakanlığımız nezdinde başladı ve projemiz İngiltere’den iki ödül de aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın gelecekteki iş dünyasını geliştirme ve Endüstri 4.0 hazırlama olarak kurulan ModelFabrika’ya bizler İnovasyon Merkezi’ni alarak dahil ettik. İnovasyonMerkezi ile ve Model Fabrika adı altında Türkiye’de bir ilki yaptık. Bunun için bizim olmazsa olmazımız Ticaret ve Sanayi Odamızın birlik ve beraberlik çerçevesinde Mersin’de yönlendirdiğimiz bir şirketi de kurduk ve burayı ortak bir şekilde destek alarak özelikle Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler kalkınma programından ciddi bir destekle Mersin’e bu binayı kazandırdık” ifadelerini kullandı.
TEKLİ: “ÇAĞ DEĞİŞİYOR VE BUNA AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ”
Eğitime oldukça önem verdiklerini ve üreterek daha iyi yerlere çıkmayı hedeflediklerini vurgulayan Tekli, “Daha eğitimler başlamadı daha yeniyiz eğitimcilerimizin eğitimi devam ediyor. Yalın üretim eğitimi ve dijital dönüşüme nasıl geçeriz eğitimi olarak aldığımız iki dalda eğitim programı var. Şubat ayında belirlenmiş altı firmada eğitim başlayacak. Eğitim bittikten sonra hem fabrika içindeki eğitim hem de tesisimiz içinde bu eğitim sürdürülecektir.Burası da kısa sürede kullanıma açılacaktır. Verime odaklı bir eğitim olacak ve firmalar da buna katılacak. Çağ değişiyor ve buna ayak uydurmak zorundayız ve bu eğitimle olacak. Bunu firmalarımıza yansıtmamız ve onların yapısını yükseltmek için ciddi uğraşlarımız var. Biz geleceğe kendimizi hazırlamak zorundayız ve ülkemizin en önemli başı tabi ki üretenler, üretmeden olamayacak ve ürettikçe ülkemiz kazanacak. Şuan Mersin yükselişte, biz katabildiğimiz her şeyi sanayicilerimize katma uğraşındayız” şeklinde konuştu.
KIZILTAN: “YENİLİĞE AÇIK OLMAK GEREKİYOR”
Yenilik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika) ve İnovasyon Merkezi’nde yapılan yayındakısa bir süre bulunarak soruları cevaplayan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan Dönüşüm Merkezi ile ilgili verimliliğin en önemli hususlardan biri olacağının altını çizerek, “Burası her şeyi ile muazzam bir yer, her şeyi ile hazır ve ikinci aşamada buranın sürdürülebilirliğini sağlamak ve işletilmesini yürütmek adına Mersin Tarsus Organize ve Sanayi Bölgesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, yüzde 50 ortaklıkla yeni bir anonim şirket kurup sonsuza kadar yürütecek. Teknoloji gelişiyor belki ilerleyen zamanlarda burası başka birimleri de bünyesine katar ve burası sanayicilerin buluşma noktası, bir yerleşke haline gelecek. Yeniliğe açık olmak lazım ve bizi bu geliştirecektir. Modern Fabrika’mızda sürekli daha verimli ve üretken olma felsefesini aşılayacağız. Türkiye’de verimlilik düşük ve işte burada verimlilik ilkesini oturtmak gerekiyor. Burada daha özgür düşünecek arkadaşlarımız, işletmesinde gördüğü eksikliğini burada bitirmiş olacak. Burada gördüğü eğitim ile işletmesinde bunu uygulayarak verimliliği kat be kat artacak” diye konuştu.
KIZILTAN: “MODEL FABRİKA İÇİN GÜÇLÜ BİR KADRO KURACAĞIZ
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarakYetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika’nın başarılı bir ekiple kurulacağını ifade eden MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Ticaret ve Sanayi Odamızın yapılan meclisinde karar aldık. Şirket kurulmuş oldu ve buraya güçlü bir kadro kuracağız hem sahada hem teorik bilgisi olan üretim sistemlerinin birçok versiyonunda çalışmış deneyimli bir direktörü buraya atayacağız. Bunun arayışındayız ve buradaki yapıyı profesyonel ekibe devredeceğiz ve bizler de takibimizi yapmış olacağız. Yalın üretim yapısında gereksiz hiçbir unsurun olmadığı bir sistemdir. Burada eğitim alırken zaman kaybını fark ederek, gereksiz verimliliği düşüren hiçbir unsurun üretim sistemi içinde bulunmamasıdır” dedi.
TEKLİ: “DİJİTAL DÖNÜŞÜME GEÇMEMİZ GEREKİYOR”
Verimliliği sağlamanın sadece üretmekten geçmediğini, bunun yanında sanayicilerin de desteklenmesi gerektiğine işaret eden MTSOB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, “Model Fabrika’nın sadece verimlilik adı altında çalışanımızın sağlığından çalışma ortamına kadar birçok husus çalışma verimliliğini artırıyor. Sadece motorların güçlenmesi veya buradan sayının artması verimlilik için tek başına yeterli değildir. Son zamanlarda karşılaştığımız özellikle meslek hastalığı konusu bizim bunları ortadan kaldırmak firmaların işin içinde olması adına önemli. Sanayici kendini korumak zorunda. Dijital dönüşüme geçmemiz gerekiyor, burada firmaların Model Fabrika ile kurguladığımız her şeyin montajı veya yapım şekli gibi her türlü eğitim burada yalın eğitimin içerisinde yer alacak. Eğitimcilerimiz bu müfredatı alıp sanayicilerimize eğitim verecek. Devletimiz destek veriyor eğitim programı için altı firmaya yaklaşık üç milyon lira ödenek ayrıldı, Çukurova Kalkınma Ajansı ve KOSGEB bunu karşılayacak” diye konuştu.Buranın temelinin atılmasının üzerinden bir yıl dahi geçmedi ve bu sürede üçüncü OSB temeli atıldı. Sayın Bakan, Lütfi Elvan üçüncü bölgenin temelini atarken de ilk kırıcıyı kullanmıştı birlik ve beraberlik için de oldu. Kurumsal olarak STK’lar, belediye başkanlarımızla bir arada kurguladığımız zaman bunun içerisinde Büyükşehir Belediye Başkanımız da var, Tarsus Belediye Başkanımız da var. Hem Tarsus hem Mersin’den desteği alıyoruz çünkü üretime kimsenin sırtını dönme şansı yoktur.Bizburaları kendi geleceğimiz için kurguluyoruz. Kim bilir gelecekte çocuklarımız burada olacak. Gençlik bize en önemli gereksinimdir. Buraların bölgemize ve ülkemiz menfaatine yarayacak buluşların çıkacağı bir yer olur. Burada araba yaptık, uçak yaptık, robot yapılıyor. Meslek lisemiz de buradan faydalanıyor. Bina içinde iki üniversitede yerleşti; Tarsus Üniversitesi ve Toros Üniversitesi” dedi.
TEKLİ: “MERSİN ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR”
Mersin’in pandemiye rağmen üreten bir yer olduğunu ve buna devam ettiğini dile getiren Tekli, “Organize Sanayi Bölgesi’nde merdiven altı bir firma bulma şansı yok ya da herhangi bir sigortasız bir işçi bulundurmaya da sanayicilerimizin ihtiyacı yok. Burası kurumsallaşmayı hedef almış çok ciddi firmalarla donatılmış firmaların içerisinde olduğu bir yer. Buradaki yapıdan çok memnunuz ve mutluyum.Mersin huzur veren bir yer bu kentte her şeyin başı üretimden geçiyor Tarımda da üretiyoruz, sanayide de ancak birkaç sektörümüz pandemi nedeniyle etkilendi ama pandemi sonrası umuyorum ki açılır.Mersin her konuda görevini yapan bir yer, Mersin pandemi sürecinde de eksiye değil artıya geçen bir yer. Mersin ciddi olarak gelişiyor. Bunu belki Mersin’de yaşayan birçok kişi kıymetini bilmiyor olabilir. Ama mersin üretmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
TEKLİ: “GELECEĞİMİZ OLAN GENÇLER SAHADA OLMALILAR”
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Mersin’li olduğunu ve ortak akılla Mersin adına ortaya çıkarabilecekleri projelerin yatırım programlarına alınabilme ihtimalinin de olacağını söyleyen Tekli, Mersin’de savunma sanayinin yapısı yok, bir şekilde bunu da kurguluyoruz, düşünüyoruz. Dört üniversitesi olan bir şehir örnek bir OSB Türkiye’de önemli bir yere sahiptir Tarsus Organize ve Sanayi Bölgesi, yaptıklarıyla, modelleriyle ve ilk meslek lisesi ile Türkiye’de ilk olan bir yer. Burada belki de birçok ilki bu fabrika içinde, üniversitemiz ile kuracağımız iş birliği ile mentölerle ve eğitimcilerle kurgulayıp iş dünyasına bunları kazandıracağımızdan eminim. Üniversitelerimiz de bunun farkında özellikle öğrencilerimizin teknik çalışmaları zayıf, birçok konuda imkan bulamadan mühendis oluyor. Üniversitelerimizi sahalarda görmek istiyoruz. Saha eğitimi çok önemli sahada yetişmek lazım, gençleri sahada istiyoruz. Eğitimi bunun içine almamız bu yüzden. Bizi geleceğe hazırlayacakların burada olması lazım. Merak etmeli, koşmalıdır. İlgi, merak ve araştırma bu işlerde çok önemlidir. Mesleğim gereği birçok ülkede bulundum, Fransa ve İtalya’da tesis ve fabrika gezilerimiz oldu. Buralardan önemli bilgiler aldık. Mersin’e ülke dışından gelenler burayı çok beğendiler, burayı Miami’ye benzettiler ve hayranlıkla Mersin’i gezdiler. Mersin potansiyeli olan bir yer ve devletine olan vergi ödeme noktasında başarılı. Değerli Maliye ve Hazine Bakanımız paranın Mersin’li ve bize de önemli görevler düşüyor. Bu projelerle kısa sürede Mersin için ne istiyoruz gibi ortak bir akılda proje götürebilirsek bunu gelecekte yatırım kararları arasına aldırabiliriz. Tabiki belli şartlar dahilinde olur bunlar” dedi.
TEKLİ: “PANDEMİ DÖNEMİNDE İSTİHDAM KAYBIMIZ OLMADI”
Yeniliğe ve üretime destek verdiklerini ve bakanlığın destekleri ile bunun sağlandığını da ifade eden Tekli, “AR-GE merkezi olarak binamızda kiralık ofislerimiz var. Burada ofislerde sadece inovasyon merkezindeki makinelerden faydalanabilecekler. Gençlerimiz de firmalarımız da hayal ettikleri her şeyi burada üretebilecekler. Buna uygun kullanıma açık makinelerimiz burada mevcut. Son gelen teknolojik sistemde ayak uydurmak her şeyi ile değişiyor. Her yıl yeni çıkan makinler bir öncekinden daha avantajlıdır. Bunlara yakın olarak kurduğumuz sistemle sanayicilerimiz AR-GE programlarım ile daha rahat gerçekleştirebilecek. Buna da külfet yerine bakanlığımızın desteği ile desteklenecek. Yapılacak her yenilik ile yerli üretime olan katkı önemli olacaktır. Pandemi Avrupa’daki birçok ülkeyi etkiledi ama bizim sanayicimizin son bir yıl içindeki enerji artışı yüzde 15 pandemi döneminde kapanan bir firmamız olmadı, istihdam kaybımız olmadı. Mersin 365 gün çalışan bir şehir. Bölgede kar yağışı iş hayatını etkiliyor ama Mersin’de bu olmuyor. Pandemi döneminde sadece sanayiciler dışarıdaydı. Evde oturamayız ve üretime devam ettik” diye konuştu.
TEKLİ: “ÜRETMEK İSTEYENLER BANA MUTLULUK VERİYOR”
Tarsus Organize ve Sanayi Bölgesinde yatırım yapmak isteyenlerin çok fazla olduğuna dikkat çeken Tekli, “Biz hem üretiyoruz hem eğitiyoruz. Model merkezi de bir eğitim kurgusu ile yapıldı. Belki endüstri 4.0 geçişi belki direkt mümkün değil anasınıfı olarak bakalım. Bir yerden başlamak gerekiyor. Bölge sanayicisinin yüzde 70’i babadan oğla geçme şirketler ve mesleğe bu şekilde geçiş yapılmış. Şişecam’ın örneğin burada fabrika sayısı daha fazla. İlk 500’ e giren firmamız var bölgede. Mersin’de bu sayıyı artırma konusunda çalışmalarımız var. Burada büyüyen firmalarımız da var. Örneğin Teknopanel bugün bölgeye geldiğinde 30 bin metrekare yer verdiğimizde bu bize fazla 15 bin metrekare yeter denmişti. Ancak şimdi daha fazla yer arayışındalar. Yer talebi fazla OSB için, bizim sanayicimiz şartlar ne olursa olsun keyifle yapılan bir iş ve rakamlar oldukça yükseliyor. Pandemi birçok şeyi değiştirdi. Bazı arkadaşlarım bana ben üretmek istiyorum diyor. Üretimin şekli değiştiği gibi ticaretin de şekli değişti. Sanayinin bu şekilde iyi olması özellikle gıda sektörü artışta ve mal yetiştiremiyor firmalar. Üretmek isteyenler bana keyif veriyor benden yer temini istiyorlar üretim yapmak için. Doğalgazımız çalıştığı sürece bir sorunumuz yok. OSB alanında çalışanlar için bir yaşam kurduk. Suyumuz Berdan suyundan geliyor. Bölgedeki birçok kriter buraya gelmek için bir cazibe oluşturuyor. Yaptığımız her şeyden mutlu oluyoruz. Mersinime özellikle eğitim olduğu sahada olan uygulamada olan gençlerimizin yetişmesini istiyorum. Sahada olmalarını istiyorum. Merak etsinler bizleri telefonla aramak yerine buraya gelsinler” şeklinde konuştu.