Gültak: “Belediye başkanlığı gücümü kullanıyorum

Gültak: “Belediye başkanlığı gücümü kullanıyorum cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediyesi, yeni yılın ilk meclis toplantısını Belediye Başkanı Muhammed Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleştirdi. Koronavirüs ile mücadele eden personele ödenecek ücrete ilişkin önergenin oylanması, meclis denetim komisyonunun belirlenmesi ve belediye meclisinin toplanacağı gün ve saatin belirlenmesi gündem maddeleri olarak mecliste sunulup oylandı. Pandemi nedeniyle sorumluluk aldıklarının altını çizen Gültak, “Yasa çerçevesinde değil ben şahsi gücümü kullanarak memurların dönüşümlü çalışmasına izin verdim” dedi.


Haber-Barış Köksal

Kısa bir süre önce Covid-19’a yakalandıktan sonra iyileşen ve ilk meclis toplantısına başkanlık eden Gültak, belediye personeli memurlara ikramiye verilmesi konusunda HDP ve CHP grubunda gelen önergeye ilişkin konuşmasında, “Meselemiz kimseyi kayırmak değil, yasa bu görevi encümenlere vermiş. Tüm önergeler burada tartışılsın istiyorum” ifadelerini kullandı. Toplantının son bölümünde yaptığı konuşmada ise covid-19 rahatsızlığı sürecinde yaşadıklarını Meclis üyeleriyle paylaşan Gültak, “Hastalığı geçirmeden, aşı ile atlatmak en doğrusu. Bu nedenle hastalığı geçirmeden, virüsü kapmadan aşı ile kurtulmak en iyisi olacaktır. Hastalığım sürecinde, arayan bütün arkadaşlarıma ve meclis üyelerimize, bürokratlarımıza, sosyal medyadan yazıp geçmiş olsun dileğini ileten herkese ayrıca çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.Maske, mesafe, temizlik kurallarına uymaya devam edeceğiz”diye konuştu.

“PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ ADİL VE TARAFSIZ OLMALIDIR”

Belediye meclisinde HDP grubu adına, Salih Akbaş, Bedriye Kuş ve CHP grubu adına, Serhat Servet Dövenci’nin belediye memurlarının başarı durumlarına göre encümen kararına göre yılda en fazla iki kez verilen ikramiyenin yeniden görüşülerek meclise sunulması ve gündeme alınması konulu önerge oylamaya sunuldu. Oy çokluğu ile kabul edilen önerge sonrası söz alan CHP meclis üyesi Mahmut Dönmez, “Encümen toplantısında listenin yeniden belirlenmesi talebi reddedildi. Belirtilen çerçevede listenin tekrar değerlendirilmesini talep ediyoruz. dedi.Belediye Başkanı Gültak’a aralık ayında memurlara ikramiye konusundaki konuşmasını hatırlatan Dönmez, “Belediyede 218 personel çalışıyor 2001 yılında en fazla 44 memura ikramiye ödenmesi imkanı doğmuştur. Mevzuat gereği performans değerlendirmesi nedeniyle ilgili personel bir ve iki amir pozisyonundaki yöneticiler belirlenmektedir. Amirlerden beklenen performans değerlendirilmesinde adil, tarafsız ve önyargısız olmalıdır. 1 Aralık tarihinde yapılan meclis toplantısında sizler konuşmanızda,çıkacak kararda memurlarımızın lehine ciddi bir çalışma gereklidir. Memurlarımıza söyleyip adilane ve gerekirse sayıyı bana getirirsiniz herkesin olduğu bir ortamda kura çekeriz demiştiniz. Öte yandan ikramiye alacak personele ilişkin oluşturulan listeye baktığımızda, ilk altı ay için 3 başkan yardımcısı, 13 müdür, 6 memurun ismi, ikinci 6 ay için yine aynı şeklide 10 müdür ve 9 memur isimleri yer aldığını görüyoruz. Konuya ilişkim encümen toplantısında ikramiye alacak personel isimlerinin belirlenmesinde salgınından dolayı değişen çalışma şekli ve mesai saatlerini belirterek 218 personelin 80’i kronik hasta olduğu gerekçesiyle 118 personelin üzerinden değerlendirme yapıldığı söylenmiştir. Encümen toplantısında listenin yeniden belirlenmesi talebi reddedildi. Belirtilen çerçevede listenin tekrar değerlendirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

“HER SÖYLEDİĞİMİZİN ARKASINDA DURUYORUZ”

CHP meclis üyesi Mahmut Dönmez’in talebine karşılık cevap veren Gültak, Covid-19 salgınında dolayı esnek çalışmaya gittiklerini ve işe gelemeyen personelde bir ayrıcalık yapmadıklarını ifade ederek,“Her söylediğimizin arkasında duruyoruz. Fakat pandemiden dolayı elimde raporlar var. Bu raporlara baktığımızda bir hakkaniyet olduğunu görüyoruz. Toplam 218 memurumuz var. Kronik rahatsızlığı olan ve 60 yaş üstü olan kişi sayısı 93, sürekli heyet raporu olan sayı 5, ücretsiz ola sayı da 3 kişidir. 187 kişi pandemiden dolayı yönetmelikler ve yasalar çerçevesinde işe gelmiyor. Bunları çalıştırmıyoruz. Geri kalan memurların bir kısmını dönüşümlü çalıştırdık. Bazı birimlerde üçer üçer çalıştırdık. Yasa çerçevesinde değil ben şahsi gücümü kullanarak memurların dönüşümlü çalışmasına izin verdim. Covid olan personel nedeniyle mecburen dönüşümlü çalışmaya gittik. Yasa da bu yok. Meselemiz kimseyi kayırmak değil, bazı memurlarımıza izin verdik bazılarına vermedik. Yasa bu görevi encümenlere vermiş. Tüm önergeler burada tartışılsın istiyorum. Bu karar idarenin kararı encümenler karar veriyor. 630’a yakın işçimiz var yönetim kurulu alarak karar alın ve sayı ne kadarsa kronik rahatsızlığı olan ve esnek çalışmaya dahil olan sayı neyse rakam çıkaralım tüm işçilerimize birden ikramiye vereceğiz. Kura da olmayacak yönetim kurulu olarak karar alın. İşçilerimiz pandemi de çok yoruldu. İdarenin kararı memur karar çalışan ve çalışmayanı ayırmamız lazım. Yoksa halka nasıl hesap vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“İDARENİN GÜCÜNÜ KULLANIYORUZ”

EMEP adına söz alan meclis üyesi Halil kara ise memurlara ikramiye konusunda encümen kararının düzeltilebilir olduğunu dile getirerek, “Encümenin yetkisine el koyma açısından bir yetki yok. Bu bir encümen kararı. Sizin söylediğiniz 101 kişiye tekabül ediyor. Esnek çalışan memurlar olarak geri kalan 218 memur 117 kişi kalıyor. 44 kişi belirlemek zor olmamalı bunlar içinden encümen arkadaşlarımız içinden 22 kişiyi kura içerisinden belirlemek çok mu zor? İdareden çok encümeninin kararı bu ve düzeltilebilir” dediYasalara rağmen idarenin gücünü kullandıklarını söyleyen Gültak, “Rakamlarda eksik söylüyorsunuz, dönüşümlü çalışan sayısı 86 toplam 187 arkadaşımız ya çalışmıyor ya da ödüllendiriliyor. Geriye kalan memur sayısı 110 değil. Geriye kalan memur sayısı 35 civarında. Yani toplamda 31 memur dışında ve diğer 86 kişi de bizim formülümüz dışında çalışmış. Yasa izin vermiyor bir gün çalışmayan memur ne demek buna biz idare olarak uyguladık” diye konuştu.

“MECLİSİN TOPLANTI GÜNÜ AYIN İLK MESAİ GÜNÜ “

Yeni yılın ilk meclis toplantısının haftanın hangi gün ve saatte olacağı konusunun da gündem maddesi olarak oylandığı meclis toplantısında, HDP meclis üyesi Yıldırım Akpınar söz konusu maddeye ilişkin, “Bilindiği üzere Belediye’nin 5393 sayılı kanunun 20. Maddesine göre her ayın ilk haftasının toplanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hüküm çerçevesindeki Belediye meclisi çalışmaları yönetmeliğinin 6. Maddesinin 2. Fıkrası meclis toplantısının haftanın hangi günü yapılacağına genel olarak belirleyebileceği gibi her toplantının sonunda gelecek ay toplantısının hangi gün yapılacağını da kararlaştırabilir. Meclisin bu konuda karar almaması halinde toplantı gününün meclis başkanı tarafından belirleme hükmünü içermektedir. Yine 5393 sayılı kanunun 20. Maddesinin 2. Fıkrasında belediye meclisinin bir ay tatil kararı alabilir hükmü yer almaktadır. Yukarıya alınan hükümler uyarınca belediye meclisinin mutap toplantıların her ayın ilk haftasının hangi günde yapılacağının oturum kapanmadan önce belediye meclisince kararlaştırılması ve ayrıca 2021 yılının hangi ayda kullanacağına karar altına alınmasına ilişkin bu teklifin belediye meclisine havalesini ve bu konuda gerekli belediye meclis kararı alınmasını arz ederim “dedi.Belediye meclisinin toplantı gününe ilişkin söz alan CHP meclis üyesi Serhat Dövenci, “CHP grubu adına meclis toplantısının ilk hafta yapılması gereken günün pazartesi günü olmasını öneriyoruz. Sabah saat 11.00 uygundur, ağustos ayı da aynı şekilde saat 11.00 diğer büyükşehirler uyumlu oluyor” diye konuştu.Belediye meclisinin saat 10.00’da yapılmasının doğru olacağını ifade eden Gültak, “Meclisin saat 11.00’de yapılması geç olur. Meclisin gündemi fazla olursa sarkar içimizde sağlık sorunları olanlar var.  Saat 10.00’da meclis toplantısının yapılması daha mantıklı olur. Biz tamamen bir yılı ele almış olacağız. Belki bir ay sonra saat 10.00 mesaisi değişebilir. Bir, iki aylık bir nedenden dolayı bir yılı kapsamayalım. Ağustos ayının da tatil olması konusunda da sizinle hemfikiriz” dedi. Oylamaya sunulan madde meclisin toplantı günü ayın ilk mesai günü olarak saat 10 olması oy birliği ile kabul edildi.

“MECLİS DENETİM KOMİSYONU SAYISI YİNE 3 KİŞİ OLDU”

Toplantıda, Meclis Denetim Komisyonu’nun üç kişiden oluşmasına ilişkin üyelerin teklifinin de gündem maddesi olarak görüşüldüğü meclis toplantısında söz alan HDP belediye meclis üyesiAli Tanrıverdi, “Başkanın idare olarak denetim komisyonuna beş kişi önerdi. Bilindiği gibi 5393 sayılı belediye yasası ve ona bağlı olarak hazırlanan yönetmeliğe göre 3- 5 arasında komisyonlara sayısı belirlenmiş 3-4-5 olabilir denmiştir. Bu da komisyonda meclisteki grupların dengeleri gözetilerek yapılır. Geçen yıl bu sayı 3 idi. 3 ‘ün devam edilmesinde yararlı olduğu görüşündeyiz. 5 gibi bir sayı olması aynı zamanda maddi bir külfettir. Gruplarımızın dengelerine bakıldığı zaman 3 grubumuz var, 3 grubunda 3 sayısı olursa basit oran sistemine göre temsiliyeti de söz konusudur. Önerimiz geçen yol olduğu gibi yine 3 olarak mecliste kararlaştırılmasıdır. 5’e karşı 3 olarak öneride bulunuyoruz. Gerek komisyonunu toplanması adına, gerek karar alma ve idare konusunda rahat olması açısından 3 sayısı uygundur” dedi.

“İÇİMİZDEN BİRİ OLMALI DIŞARIYA PARA VERMEYELİM”

HDP belediye meclis üyesi Ali Tanrıverdi’nin sözlerini olumlu karşılayan ve belediyenin denetlemelerden sürekli geçtiğini söyleyen Gültak, “Ali Tanrıverdi güzel konulara değindi özellikle ekonomik maddeler konusunda. Geçen yıl Mersin’de pek uygulanmayan bir uygulama yaptık. Tamam olabilir dedik ancak bir maliyeti var. Sizden bir ricam var komisyon başkanı kim olur bilmiyorum bizim kendi devletimizin birimleri var. Maliye Bakanlığının birimleri var, burada istediğiniz kadar denetçi getirebilirsiniz sonuçta yeminli devlet memurları bunlar. Ama dışarıdan birini getirdiğimizde buna maaş veriyoruz. Eğer konu ekonomik mesele ise ben de sizden bunu rica ediyorum.  Bizim kurumumuz Sayıştay tarafından ve birçok kurum ve birimin denetlediği bir kurumun başındayız. Tüm girdiler kayıt altına alınıyor zaten böyle de olmak zorunda” şeklinde konuştu.Meclis denetim komisyonun 3 kişi olması Teklif oy birliği ile kabul edildi. AKP, CHP VE HDP grubundan birer üyenin seçildiği oylamada, komisyonu üyeliklerine, Sabahaddin Yeşiloğlu, Mahmut Dönmez ve Salih Akbaş seçildi.