Çiftçi, kazanamaz duruma geldi

Çiftçi, kazanamaz duruma geldi cukurovagazetesi.com
Bedirhan Sumeli

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Mersin’de üreticinin girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, özellikle Tarsuslu üzüm üreticisinin para kazanırken kazanamaz duruma geldiğini söyledi.


Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, önemli bir tarım kenti olan Mersin’de üreticinin para kazanmaz hale geldiğine işaret etti.

Mersin’de 83 çeşit ürün yetiştiği bilgisini paylaşan CHP’li Vekil, şunları söyledi: “Mersin'de tarımla uğraşan bütün çiftçilerimiz canla başla üretim yapmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Şu an Mersin, belirlenmiş 83 meyve ve sebzenin yetiştirilebildiği ama bununla beraber tropikal bitkilerin de yetiştirildiği bir kent hâline geldi.

 

MERSİN ÜRETİYOR

Mersin üretimde 1'inci; muz, çilek, limon, erik, badem, keçiboynuzu, yenidünya, sakız kabak ve taze bakla üretiminde Türkiye 1'incisi; şeftali, biber, salatalık, kayısı, avakado, brokoli, patlıcan, greyfurt ve nar üretiminde Türkiye 2'ncisi; mandalina ve nektarin üretiminde Türkiye 3'üncüsü ve Türkiye'nin muz üretiminin yüzde 61'ini Mersin üretiyor. Limon ihtiyacının da yüzde 53'ünü yine Mersin üretiyor. Mesela diğer bir sektör, kesme gülde Türkiye 1'incisidir Mersin.

 

MALİYETLER ÇOK YÜKSEK

Bu kadar önemli bir kent ancak böyle önemli üretim yapan çiftçilerimizin çok önemli sorunları var. Her şeyden önce maliyetler çok yüksek. Çiftçi, artık ürettiği ürünün karşılığını alamaz durumda. Mazot, gübre, zirai ilaç aldı başını gidiyor, önlenemiyor bu fiyatların yükselişi. Kuraklık ve sulama maliyetlerinin yüksekliği çiftçileri inanılmaz derecede sıkıntıya sokuyor.

 

BÜYÜKŞEHİR 16 MİLYON BÜTÇE AYIRDI

Akdeniz sineği –geçen sene burada bahsettik, kürsülerden çağrı yaptık- inanılmaz bir derecede çiftçilerimizi sıkıntıya sokuyor ve biz buna çare için Tarım Bakanlığını çağırdık ancak Tarım Bakanlığı yeterli desteği vermedi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı 16 milyon bütçe ayırdı. Akdeniz sineğiyle mücadele için ama Tarım Bakanlığının bunun 10 katını, 20 katını, daha fazlasını yapması gerekiyordu. Artık üretimden insanlar vazgeçiyor, artık insanlar limonlarını kesmeye başladılar.

 

ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİ DE PAZAR

Tarım Bakanlığı bir an evvel özellikle Mersin'de ve Çukurova bölgesinde üretim yapan çiftçilerin sorunlarına bir el atmak zorunda. Çiftçilerin en önemli sorunlarından biri de pazar sorunu. Yani öyle bir duruma geldi ki çiftçiler artık şirketlere mahkûm edildi, şirketler üretim yapıyor. Artık fiyatları hal belirlemiyor, hallerde öyle bir hal yasası var ki işlevsiz. Tamamen dışarıda büyük şirketlerin eline düşmüş bu olay; AVM'ler, zincir marketler, bunların hepsi dışarıda üretim yaptırıyor, fiyatları da kendileri belirliyorlar ve bunun karşısında çiftçi eziliyor. Burada yapılması gereken, devlet eliyle bu ürünleri endüstriyele dönüştürebilecek fabrikaların oluşturulması. 2000 yılında bir tanesi açılmıştı; 2002 yılında AKP iktidar oldu, 2004 yılında fabrikayı özelleştirdi. Özellikle Tarsus'taki tüm üzümcüler vesaire para kazanırken kazanamaz duruma geldi.”