Ticaret Bakanlığı himayelerinde, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Mersin Ekonomi Platformu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri ve Çukurova Kalkınma Ajans iş birliğinde Mersin Ekonomi Zirvesi toplantısı düzenlendi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ekonomi Platformu Başkanı Servet Özkaya, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ile çok sayıda STK başkanı, temsilcisi ve iş adamları katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan, zirvenin temel amacının genel durumu ortaya koymak olduğunu söyledi. Mersin’de bulunan birçok sektörün çok ileri potansiyele sahip olduğunu belirten Pehlivan, “Mersin’de birçok alanda yatırımlar hayata geçiriliyor. Bugüne kadar ilimizde 2 bin 372 proje hayata geçirildi. Bunların parasal olarak değeri 218 milyar TL. Bunların 75’i ulaştırma, 719’u tarım ve ormancılık, 520’si eğitimde, 50’si sağlıkta, 76’sı enerjide, 219 kültür ve turizmde, diğer projelerde farkı kamu hizmetlerinde hayata geçirilmiştir. Tüm bakanlıklarımızın 326 projesi halen devam ediyor. Bunlar için bugüne kadar 59 milyar TL harcama gerçekleştirildi” diye konuştu.
Mersin’de büyük projelerin de hayata geçtiğinin altını çizen Pehlivan, “Ağustos ayında Çukurova Bölgesel Havalimanımız açıldı. Şu anda dünyanın en büyük uçaklar bile buraya inebiliyor. Açıldığı günden bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 200 bin yolcu havalimanından seyahat etmiş. Bunların bin 340 seferi dış hattan gerçekleşmiş. Bölgesel havalimanı olmasının özelliklerinden biri de hem iç hemde dış hat seferlerinde artış olmasıdır. Bu havalimanımızda kargo terminal binası inşaatı birkaç ay içinde açılacak ki henüz orası açılmamış olmasına rağmen yaklaşık 7 bin 500 tonda kargo yükü taşındı. Kargo uçakları inip, kalkmaya başladığında tarım, sanayi, ticarete konu ürünlerimiz dünyanın her tarafına saatler içerisinde ulaşacak. Bunun birçok sektöre katkısı olacak” şeklinde konuştu.
Hızlı tren çalışmalarının tüm hızla devam ettiğine dikkat çeken Pehlivan, “Şu anda çalışmaların yüzde 45’i tamamlanmış durumda. Akdeniz Sahil Yolu Projemizde de 264 kilometrelik uzunluğumuz var. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda 228 kilometreye düştü ve bunun yaklaşık 205 kilometresi tamamlanmış durumda. Bunun yanında 9 köprünün tamamı bitti, 29 tünelden 16’sı 17 viyadükten 9’u tamamlanmış durumda. Proje tamamlandığında Mersin-Antalya arası 4 saatlere kadar inecek. Mersin-Taşucu yolunda da çalışmalar hızla sürüyor. Projenin fiziki gerçekleşmesi yüzde 20 seviyesindedir. Mersin deyince ilk akla gelen, liman kenti oluşudur. Liman şehri sıfatı antik çağlara kadar uzanmaktadır. Günümüzde ise ilimizin ekonomik gelişiminin en önemli lokomotiflerinden birisi olan Mersin Limanı, bugün dünyanın en büyük 100 limanı arasında 91. sırada yer alarak Türkiye'nin önde gelen ticari kapılarından biridir. Yıllık 2,6 milyon TEU konteyner kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olan Mersin Limanı, genişletme çalışmaları devam etmektedir. Genişleme çalışmaları tamamlandığında 400 metrelik 2 dev gemiye aynı anda hizmet verecek kapasiteye ulaşacak olan Mersin Limanı 500 kişiye daha doğrudan istihdam sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
“MTOSB KENTİ TÜRKİYE’NİN SANAYİ MERKEZLERİNDEN BİRİ YAPMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR”
Mersin’de 7 etap organize sanayi bölgesinde 253 fabrikanın faal olarak çalışmalarına devam ettiğini belirten Pehlivan, “26 bin çalışan, şehrimizin üretim gücünü her geçen gün daha da ileriye taşımaktadır. Faal olan OSB’lerin toplam alanı 919,57 hektar alan, toplam parsel sayısı 291, faal işletme sayısı 253, inşaat halindeki işletme sayısı 31, proje aşamasındaki işletme sayısı 3’tür. İlimiz sanayisinin lokomotifi olan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB), bölgenin sanayi altyapısını güçlendiren ve önemli katkılar sunan 4 bölgeden oluşmakta iken, yer seçimi kesinleşen Mersin-Tarsus OSB 5. Bölgenin de eklenmesi ile birlikte toplam yüzölçümü bin 83,5 hektar alana ulaşmıştır. Mersin-Tarsus OSB, 3. bölgenin yüzde yüz faaliyete geçmesi, 4. ve 5. bölgelerin devreye alınması ile birlikte yaklaşık 60 bin kişiye istihdam sağlayarak bölgenin sanayi potansiyelini ve yerel ekonomiyi daha da ileriye taşımayı hedeflemektedir. Faaliyete geçmeleri için gün saydığımız 4 yeni etap organize sanayi bölgesiyle birlikte Mersin’in sanayi üretimi çok daha büyük bir ivme kazanacaktır. Bu büyüme, Mersin’i Türkiye’nin sanayi merkezlerinden biri yapma yolunda hızla ilerletmektedir. İlimiz sanayisinin teknoloji kullanım ve üretme düzeyi ile çok daha hızlı ilerleyeceğine olan inancımızı pekiştiren gelişmeler yaşanmaktadır” diye konuştu.
“MERSİN MERKEZ TARSUS ARASINDAKİ D400 KARAYOLU KENTTE YAKIŞMIYOR”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise bu toplantıyı önemli ve değerli bulduğunu ifade etti. Kentlerin gelişmesinde yatırımların önemli olduğunu vurgulayan Seçer, “Gelirlerimiz 3 kalem üzerinde toplanıyor. Birincisi genel bütçeden aldığımız pay. İkincisi yüz ölçümümüz ve nüfusumuza göre hesaplanan iller bankası payı. Üçüncüsü de öz gelirlerimiz. Bunun dışında bizim herhangi bir gelirimiz yok. Hiçbir belediye özellikle alt yapı yatırımlarında uygun fiyatlı krediler bulamazsa gerçekleştiremez. Yada belediyelerin hibe bulması gerekir. Bizde ilk 5 yılda Avrupa’da fonlardan hibe almak için çok çalışma yürüttük. İkinci 5 yılda da bunu sürdürmeye devam ediyoruz. Bir kısım hibeleri elde ettik, diğerleri için de çalışmalarımız devam ediyor. Tabi özellikle merkezi hükümetin yürüttüğü bazı çalışmaların hızlanması gerekiyor. Çeşmeli-Taşucu yolunun bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Mersin merkez Tarsus arasındaki D400 karayolu kentte yakışmıyor. Buranın Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bir önce düzenlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“PAMUKLUK BARAJI’NIN İSHALE HATTI BİTMEZSE BİR KAÇ YIL SONRA BÜYÜK BİR KRİZ YAŞABİLİRİZ”
Alt yapı yatırımları için merkezi hükümetten destek beklediklerini dile getiren Seçer, “Avrupa’dan alacağımız bir bölümü hibe olan yaklaşık 150 milyon Euroluk bir paydan bahsediyoruz. 65 milyon Euroluk kısmı şu anda bizim tarafımızdan inşaatı başlamış durumda. Ancak yaklaşık 84 milyon Euroluk kısmı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığında onay bekliyor. Yatırım programına alındığı nokta hazırladığımız projelerin inşaatlarına başlayacağız. Projeler hayata geçtiği zaman Mersin’in 50 yıllık çevre kirliliğine neden olacak sorunlar, birkaç yıl içinde ortadan kalkmış olacak. Pamukluk Barajı da bir an önce faaliyete geçmeli. Eğer Pamukluk Barajı’nın ishale hattı bitmezse birkaç yıl sonra büyük bir kriz yaşayabiliriz” dedi.
“GELİRLERİMİZE KİMSE DOKUNAMAZ”
Belediyenin gelirlerinin kanunla belirlendiğine vurgu yapan Seçer, “O gelirlerimize kimse dokunamaz. Zaman zaman borcumuz varsa kesintiler olur. Zaman zaman siyasi tartışmalara neden olan müdahaleler olur, onları ayrı tutuyorum. Ancak vergi ödeyen vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Gelir anlamında limanın katkısı çok büyük. Mersin belediyesi geliri iyi olan bir belediyedir. Mersin Belediyesi güçlü bir belediyedir. O bütçeyi edepli, düzenli kullanan her belediye başkanı bu şehre katkı yapar, gelecekte sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı kentlerinden biri olacak yatırımları yapar. Ancak bunun yanında şehrin birlikteliği çok önemlidir. Lobi faaliyetlerini daha iyi yaparsak, bunu siyaset üstü yaparsak Mersin’in önünde hiçbir engel duramaz” ifadelerini kullandı.
“MERSİN ADINA HAYALLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZE İNANCIMIZ TAM”
Mersin Ekonomi Platformu Başkanı Servet Özkaya da kuruldukları günden bugüne çok değerli faaliyetleri ortaya koyduklarını söyledi. Şu anda üye sayılarının 33’e ulaştığını belirten Özkaya, “Ana gayemiz yerel yönetimler ve hükümet temsilcileri başta olmak üzere bakanlıklar, parlamento ve Cumhurbaşkanlığı birimleri ile iletişimimizi çok daha geliştirerek Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamı içerisinde ortaya çıkacak yatırım imkanlarından Mersin’imizin daha fazla pay almasını amaç eriyoruz. Böylelikle Mersin’in kendi içerisinde, bölgesinde ve uluslararası düzeyde tanınırlığının artmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Sizlerin desteğiyle Mersin adına hayallerimizi gerçekleştireceğimize inancımız tam. Amir, alim ve tacir camiasının görevlerini liyakat, adalet ve hakkaniyetle yürüttüğünde sonuçta toplum refah, huzur ve saadete kavuşur. Bugün itibariyle kamu, üniversite ve özel sektör arasında var olan iş birliğini güçlendirerek, daha fazla geliştirmek hepimizin ve özellikle bölgemizin ihtiyacıdır. Zirve öncesinde bunun temellerini atmak için meşakkatli bir süreci geride bıraktık. Yaptığımız ziyaretler ve verimli çalışmalar neticesinde bugün yeni bir süreci başlatmış oluyoruz. Ön bilgilendirme olan bu toplantımızda tarım, turizm, sanayi ve lojistik ile ilgili yapılacak arama konferansları neticesinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığında Mersin Ekonomi Zirvesi’ni bu sektörlerle ilgili verilecek müjdelerle taçlandıracağız” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından belirlenen 4 konuyla ilgili sorunlar, çözüm önerileri, yapılan ve yapılacak yatırımlar masaya yatırıldı.