Aile hekimlerinin iş bırakma eylemi başladı

Aile hekimlerinin iş bırakma eylemi başladı cukurovagazetesi.com
Bedirhan Sumeli

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimler, hemşireler ve ebeler, aile hekimliği yönetmeliğini protesto etmek için 3 günlük iş bırakma eylemine başladı.


Türk Tabipleri Birliği (TBB), sendikalar ve ilgili derneklerin oluşturduğu 14 kuruluş, yönetmeliği protesto etmek üzere 3 günlük iş bırakma kararı aldı. Bugün başlayan iş bırakma eylemi dolayısıyla hekimler, hemşireler ve ebeler, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, basın açıklaması gerçekleştirdi. 

"BU YÖNETMELİĞİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ"
Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkan Haydar Karakoyun, her gün söz konusu yönetmeliğin yanlış olduğunu farklı farklı yöntemlerle anlatmaya çalıştıklarını kaydederek, "Şu an niye buradayız Bakanım merak ediyor musunuz? Şu an buradayız çünkü bizleri hiçe sayıp yok hükmünde görerek inatla bu eziyet yönetmeliğini çıkarttınız. Hem de Cumhuriyet Bayramı’mızın sabahında bizlere bayram hediyesi olarak yönetmeliği resmi gazetede yayınladınız. Bir zamanlar ‘giderlerse gitsinler’ ifadesinin kullandığından beri 16 bin hekimimiz yurtdışına gitmiş ve bizler burada güzelim vatanımızda kalmayı tercih etmiştik. Değerli halkımıza sağlık hizmeti vermeyi amaç edinenleriz. Ülkemizde kalıp çalıştığımız için mi ceza niteliğinde böyle bir yönetmelik yayınladınız? Madem bizleri yok saydınız, sizlere uyarı olarak 3 gün aile sağlığı merkezlerinden yok olacağız. Eğer ki yine de bizi yok saymaya devam ederseniz ve bu eziyet yönetmeliğini çekmezseniz süresiz yokluğumuzu hissetmek için hazırlıklı olmalısınız. Biz kararlıyız. İnsanlık onurumuzu, meslek onurumuzu ayaklar altına alan, ailelerimizin ve çocuklarımızın rızkına göz diken, bizlere ölümü gösterip sıtmaya razı etmek isteyen bu yönetmeliği asla kabul etmeyeceğiz. Bu yayınlanan yönetmelik ile birilerinin attığı neşter ile aile hekimliği sistemi komaya sokulmuştur” dedi.

"BU YÖNETMELİK ÇALIŞMA KOŞULLARINI EZİYETLE DÖNÜŞTÜRECEK BİR YÖNETMELİKTİR" 
Aile hekimliği sisteminin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Karakoyun, "Bakanım insanlar hata yapabileceği gibi kurumlar da hatalı kararlar alabilir. Önemli olan bu hataları anlayıp hatalardan dönmektir. Tüm aile hekimleri ve aile sağlığı ebe-hemşireleri bunu haftalardır size anlatmaya çalışıyor. Sizlere neyi tam anlatamadık bilemiyoruz. Sizlere daha nasıl anlatacağız onu da bilemiyoruz. Aile hekimleri kararlı, aile hekimliği ebe-hemşireleri kararlı. Bu yönetmelik ile olmaz. Bu yönetmelik ile bilimsel sağlık hizmeti verilemez. Bu yönetmelik ile çalışılmaz. Bu yönetmelik çöpe atılmalı ve muhatap STK’larımız ile akla, bilime, insanlığa yaraşır bir yönetmelik hazırlanmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine, ‘Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır. Zira bu yönetmelik koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermemektedir. Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermemektedir. Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamaktadır. Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale etmektedir. Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir. Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacaktır. Özetle bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmeliktir” şeklinde konuştu.