1 milyon 100 bin alabalık doğaya bırakılıyor

1 milyon 100 bin alabalık doğaya bırakılıyor cukurovagazetesi.com
Kader Çetintaş

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Çamlıyayla’da üretilen yaklaşık yıllık 1 milyon 100 bin kırmızı benekli alabalıkların 7 ilde 20 farklı orman içi suya bırakıldığını belirterek, “Temel hedef doğal döngüyü, bu doğal dengeyi sağlamaktır” dedi.


Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Kadıncık Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisindeki Bahçe Alabalık Üretme ve Yetiştirme tesisini gezdi. Vali Pehlivan’a  Çamlıyayla Kaymakam vekili Tayfun Yılmaz, Belediye Başkanı Mehmet Fatih Sofu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ömer Arslan, Milli Parklar Şefi Ramazan Dalkıran, Tarsus Milli Parklar Şefi Özlem Kökçü de eşlik etti.

KIRMIZI BENEKLİ DOĞAL ALABALIK YETİŞTİRİLİYOR

Doğal kırmızı benekli alabalık yetiştirilen tesisin bölge ekonomisi açısından önemine vurgu yapan Vali Pehlivan, 1974 yılında kurulan tesisin 2006 yılında başlatılan bir proje ile ivme kazandığı bilgisi verdi. Kapasitesi 2015 yılında 1 milyonun üzerine çıkarılan tesisin Türkiye genelindeki 3 istasyondan biri olduğunu anlatan Mersin Valisi, “Kırmızı benekli doğal alabalık yetiştirilen tesis özellikle 2006 yılında Doğal Alabalık Yetiştirme ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi ile hem bilimsel araştırmalara hem de kapasite artırımına ağırlık verilerek ivme kazandırılmıştır. Orman içi sulardan derlenen damızlık alabalıklar, balık üretilme sürecine sokuluyor, çoğaltıldıktan sonra tekrar doğal yaşama kazandırılmaktadır” dedi.

 

BİLİMSEL ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERİLDİ

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'yle 2009 yılında protokol imzalandığı bilgisi paylaşan Vali Pehlivan, protokol çerçevesinde bilimsel çalışmalara daha da ağırlık verildiğini söyledi. Vali Pehlivan, tesisle ilgili şu bilgileri verdi: “12’si yavru, 8’i de damızlık olmak üzere 20 beton havuz tesis edilmiştir. Fiberglas 60 tank kurulmuş ve ayrıca balıkların kuluçka döneminde muhafaza edileceği 12 dolap temin edilmiştir.”

YILLIK 1 MİLYON 100 BİN BALIK DOĞAL YAŞAMA BIRAKILIYOR

2010 yılından bugüne istasyonda üretilen ve yetiştirirken toplamda yaklaşık 12,5 milyon alabalığın 7 ilde 20 farklı orman içi suya bırakıldığını anlatan Vali Pehlivan şöyle devam etti: “Balıklar alındıkları sulara tekrar bırakılmaktadır. Örneğin, Kadıncık Vadisi'nden alınan damızlık balıklardan üretilen 300 binin üzerinde yavru balık, bu yıl içerisinde tekrar bu sulara bırakılmıştır. Burada yapılan çalışmalarda istasyonumuzun kapasitesi 2015 yılında 1 milyon 100 bin alabalığa çıkarılmıştır. Bahçe Alabalık Üretme ve Yetiştirme tesislerimizde yıllık 1 milyon 100 bin balık yaklaşık bir yıl süren üretim ve yetiştirme sürecini tamamladıktan sonra doğal yaşama kavuşturulmaktadır.”

 

Kırmızı benekli alabalıkların Çamlıyayla’da yetiştirilerek farklı illerde doğal sulara bırakılmasının önemine işaret eden Vali Pehlivan, “Temel hedef bu doğal döngüyü, bu doğal dengeyi sağlamaktır.

Doğaya bırakılan balıkların sularda, derelerde, nehirlerde takibi de yapılmaktadır. İlgili teknik personelimiz boya marka dediğimiz özel bir markalama sistemi uygulamaktadır. Süreç içerisinde çalışmaların neticeleri, doğal yaşama ne kadar uyum sağlayıp sağlayamadıkları ne sürdürülebilirliğin ne ölçüde sağlandığı da Doğa Koruma Milli Parklardan ilgili uzman ekiplerimiz tarafından takip edilmektedir. Bu istasyon, doğal yaşamın korunması, orman içi sularda balık popülasyonunun muhafaza edilmesi, devamlılığın sağlanması açısından gerçekten önemli” diye konuştu.