Mersin Üniversitesi'nde "Filistin ve Ortadoğu'da İsrail Sorunu" Paneli düzenlendi

Mersin Üniversitesi'nde cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

Hamas’ın 7 Ekim 2023 tarihinde Aksa Tufanı saldırılarının ardından başlayan İsrail’in Filistin Halkına yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ilk yıl dönümünde, yaşanan olayları unutturmamak ve farkındalık oluşturmak amaçlı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi, Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler ve İlahiyat Fakülteleri ile Eğitim Bir-Sen iş birliğinde "Filistin ve Ortadoğu’da İsrail Sorunu" başlıklı panel düzenlendi.


Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele, Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ayla Özer ile Prof. Dr. İlker Fatih Kara ve Doç. Dr. Erhan Arslan, İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Abdulvahid Sezen, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzettin Temiz, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlhan Ege, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zeki Uyanık, Eğitim Birsen Mersin Üniversiteler Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özbilen, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi Başkanı Muharrem Köse, Üniversite akademisyenleri ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.


Tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve hep birlikte okunan İstiklâl Marşının ardından İlahiyat Fakültesi akademisyenlerinden Öğr. Gör. Muzaffer İnneci, Kuran-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi.
Eğitim Birsen Mersin Üniversiteler Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özbilen'in açış konuşmasının ardından kolaylaştırıcılığını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Altan'ın, konuşmacılıklarını Rektör Danışmanı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Buğra Sarı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Misafir Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Erim ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kaan Kutlu Ataç'ın yaptığı panele geçildi.
“Bu Tarz Etkinlikler Her Zaman Yapılmalı ve Bu Vahşet Hiçbir Zaman Unutulmamalı”
Dekan Prof. Dr. Cemal Altan'ın her konuşmacının ardından yaşanan vahşet ile ilgili rakamsal kayıp açıklamaları yaptığı panelde ilk olarak Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Mersin Şubesi'nin kurucu başkanı olan ve panele İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Misafir Öğretim Görevlisi olarak davet edilen Dr. Mustafa Erim söz aldı. 
İsrail sorununu tarihsel boyutta ele alan bir konuşma yapan Dr. Mustafa Erim, Yahudilerin teolojisinde yıkılan mabedleri tekrar yapmak istemelerine verdikleri önem hakkında açıklamalar yaptı. Yahudilerin Kudüs'te gerçekleştirmek istediği yurt ve devlet arzularını ve onlara bu alanın nasıl sağlandığını belirten Dr. Erim, tüm dünyadan Kudüs'e gerçekleştirilen Yahudi göçünü aktardı. Dr. Mustafa Erim, konuşmasında son olarak bu etkinliklerin her zaman yapılması gerektiğini ve hâlâ devam eden bu vahşetin unutulmaması gerektiğini belirtti.
“Netenyahu, Artık Meşru Olmayan Bir Devlet Adamıdır”
Panelde ikinci konuşmacı olarak söz alan Rektör Danışmanı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Buğra Sarı sözlerine "Hamas kendi vatanını savunuyor." diyerek başladı. 
Hamas'ın 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana tüm dünyaya bir meydan okuma gerçekleştirdiğini belirten Doç. Dr. Buğra Sarı, katliamların sorumluluğunun Hamas'a yüklenmeye çalışıldığını ve bu konuda bir taktiksel algı yapıldığını söyledi. Son dönemdeki bölgesel savaş beklentisi hakkında da açıklamalar yapan Doç. Dr. Sarı, Netenyahu hükümetinin devam etme çabası içinde Amerikan desteğinin sağlanması konusunda İsrail'in çalışmalar yaptığını söyledi. 
Sarı, “Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm yetkili makamlarımızın bölgede barışı sağlama ve bu yaşanan vahşeti bitirme anlamında çok ciddi çabaları olduğunu belirten Doç. Dr. Buğra Sarı, konuşmasını, "Netenyahu artık meşru olmayan bir devlet adamıdır." diyerek sonlandırdı.
Panelde son olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kaan Kutlu Ataç söz aldı. Bölgenin jeopolitik konumu hakkında açıklamalarda bulunan Ataç, "7 Ekim 2023 tarihinden 1 gün önce yani 6 Ekim 2023 tarihinde biz neredeydik, küresel anlamdaki kırılmalar neyi işaret ediyordu, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana neredeyiz?" sorularını irdeledi. Konuşmasında İsrail sorununun jeopolitik ve uluslararası İslam açısından değerlendiren Dr. Kaan Kutlu Ataç, Türk milli güvenliğinin ve Mersin Limanı'nın önemini anlattı. Ataç, konuşmasını Ortadoğu bölgesinde yaşanan basınç alanını çeşitli örnekleriyle aktararak sonlandırdı.
Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Konuşmacıların salonda bulunan konukların sorularına cevap vermeleri ve Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar'ın konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından toplu bir fotoğraf çekimi yapılmasının ardından panel sona erdi.