Mersin Şehir Hastanesi’nde görev yapan Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Ercüment Öztürk, Türkiye’de ve dünyada 65 yaş üstü bireylerin sayısının hızla arttığının altını çizerek, “Yaşlanmayla birlikte fizyolojik, psikolojik ve sosyokültürel değişimlerin yaşlı bireylerde fonksiyonel kısıtlamaya yol açıyor. Hedefimiz yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak, sağlık sorunlarını minimize etmek ve onların daha bağımsız bir yaşam sürmelerini sağlamaktır” dedi.
Öztürk, yaşlanmanın getirdiği fizyolojik, psikolojik ve sosyokültürel değişimlerin yaşlı bireylerde fonksiyonel kısıtlanmalara yol açtığını ifade etti.
İleri yaşlarda diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların daha yaygın görüldüğünü belirten Öztürk, demans, malnütrisyon ve sarkopeni gibi geriatrik sendromların yaşlıların yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ve bağımlılık düzeylerini artırdığını vurguladı. Geriatri biliminin, 65 yaş ve üstü hastaların sağlık sorunları, sosyal ve fonksiyonel yaşamları ile ilgilendiğini açıklayan Öztürk, Mersin Şehir Hastanesi’nde faaliyet gösteren Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri (YAŞAM) ile özellikle 80 yaş ve üzeri bireylerin sağlık hizmetlerine daha kolay erişimini sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Öztürk, “Bizler Mersin Şehir Hastanesi’nde, geriatri uzmanları olarak gerontoloji uzmanları, hemşirelerimiz ve sekreterlerimizle bir ekip halinde çalışıyoruz. Hastalarımızın kapsamlı geriatrik değerlendirme ve muayenelerini yapıyor, tedavi planlarını oluşturuyoruz. Ayrıca, yaşlı bireylerin sağlığını olumsuz etkileyen uygunsuz ilaç kullanımı gibi durumları tespit ederek müdahale ediyoruz” şeklinde konuştu.
Hedeflerinin yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak, sağlık sorunlarını minimize etmek ve onların daha bağımsız bir yaşam sürmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Öztürk, Mersin Şehir Hastanesi'nin bu konuda önemli bir rol üstlendiğini dile getirdi.